Στην απεργία την 1η Μαΐου καλούν εργατικά σωματεία και φορείς του Βόλου

Κάλεσμα για συμμετοχή όλων στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει τη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, απευθύνουν εργατικά σωματεία και φορείς του Βόλου, τονίζοντας ότι η 1η Μάη, είναι η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας και τιμούμε αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα που τιμάμε όσους έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας, 80 χρόνια από την ηρωική Πρωτομαγιά της Καισαριανής και τους 200 εκτελεσμένους αγωνιστές, 88 χρόνια από την πρώτη αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά στο Βόλο και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις αντεργατικές οδηγίες της Ε.Ε. που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή ακολουθούν, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά.
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με την ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε., των αστικών κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων απέναντι σε όλους όσους αγωνίζονται για το δίκιο των εργατών, με τη βρώμικη εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού.

Τα Σωματεία και φορείς τονίζουν ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που πολέμησαν αυτές τις απεργίες για να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι απέναντι στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, προτάσσει τη ζωή της.
Όσο αυτό το κέρδος θα είναι κριτήριο που θα επηρεάζει τη ζωή των πολλών, τόσο θα υπάρχουν πόλεμοι, δυστυχία, φτώχεια, ανεργία, εντατικοποίηση της εργασίας και η δουλειά ήλιο με ήλιο. Με απουσία μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ανεπαρκή μέτρα στις μεταφορές, με διακοπές ρεύματος και νερού σε λαϊκές-εργατικές οικογένειες.

«Για αυτό τον λόγο τον Σεπτέμβρη πνίγηκε και βούλιαξε ολόκληρη η Θεσσαλία και η πόλη μας, μιας και η προστασία της ζωής μας και των οικογενειών μας δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κόμματα που υπηρετούν διαχρονικά την ίδια πολιτική, αφού δεν αποφέρει κέρδος σε αυτούς που υπηρετούν, δηλαδή στα μονοπώλια, στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες. Και 8 μήνες μετά τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των Δήμων είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα.
75 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Εμπλοκή της Ελλάδας που όλο και βαθαίνει προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.
Με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, Δημοτικών και Περιφερειαρχών αρχών, η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο.
Την ίδια στιγμή που στενάζουμε στις δαγκάνες της ακρίβειας και απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση αφαιρεί από τον ιδρώτα μας 7 δισ. ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές», επισημαίνουν τα σωματεία και φορείς.

Ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς συναδέλφους μας.

Καταλήγοντας τονίζουν ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χαρίστηκε. Διέξοδος για όλους εμάς είναι να έρθουν τα πάνω κάτω. Με την οργάνωση των αγώνων μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να γίνουμε εμείς, οι πολλοί, αυτοί που θα αποφασίζουν για την ικανοποίηση των αναγκών και των συμφερόντων μας, για το μέλλον που έχουμε ανάγκη. Σε αυτό το δρόμο, η ελπίδα θα γίνει πράξη και το δίκιο του εργάτη Νόμος. Αυτό είναι το καθήκον μας, η μεγαλύτερη τιμή σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για να προχωρήσει η ζωή προς τα εμπρός.
Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:
• Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.
• Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
• Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Με Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής, στην ενέργεια, στα καύσιμα κ.α.
• Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
• Τώρα πλήρης αποζημιώσεις στο 100% για τους από τις πλημμύρες. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση με ευθύνη του κράτους.
• Όχι στις Νατοϊκές δαπάνες. Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.