Θεατρική Αγωγή στο ΚΔΑΠ Νεάπολης

Το θέατρο, από τις πλέον κοινωνικές τέχνες, αποτελεί τον κλάδο της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό. Παράγει ζωντανές απεικονίσεις πραγματικών ή φανταστικών συμβάντων με σκοπό την τέρψη και την επιμόρφωση όσων συμμετέχουν στη θεατρική διαδικασία. Πρόκειται για μια πολυσύνθετη μορφή τέχνης, ένα δώρο που μας δόθηκε σε κάποια στιγμή της ιστορίας της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τα λόγια του Ιάκωβου Καμπανέλλη: «μεγαλώνει τον κόσμο μας, χαρίζει ελευθερία στη σκέψη μας, πλουτίζει τη φαντασία μας, ανοίγει τους ορίζοντες της ψυχής μας. Όλα αυτά μας προστατεύουν κρατώντας μας συντροφιά στη ζωή και ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες».

Ειδικότερα για τα παιδιά, η αξία του Θεάτρου είναι μεγάλη. Στα εργαστήρια θεατρικής αγωγής δίνεται έμφαση στην ψυχαγωγική και παιδαγωγική διάσταση του Θεάτρου, αφού μέσα από την  εφαρμογή των τεχνικών του δράματος κατακτάται η γνωριμία των παιδιών με τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, η ψυχική και σωματική τους έκφραση, η ανάπτυξη της γλωσσικής επικοινωνίας και η ένταξη στην ομάδα.  Καλλιεργείται και εκδηλώνεται μια σκηνική συμπεριφορά των παιδιών που στηρίζεται στη γνωριμία με τις εκφραστικές τους δυνατότητες, στη δυναμική της ομάδας και τα στοιχεία του θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Τέλος, με την κορυφαία στιγμή έκφρασης του Θεάτρου, τη θεατρική παράσταση, τα παιδιά πραγματοποιούν έμπρακτα τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν λάβει για το Θέατρο, κατακτούν την ψυχική και πνευματική ανάπτυξη και την ελευθερία της έκφρασης και δημιουργίας.

Η θεατρολόγος κ. Κατερίνα Τσιώνα αναφέρει ότι στόχος των θεατρικών εργαστηρίων του ΚΔΑΠ Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου είναι η απόκτηση ζωτικού χώρου κάθε μέλους της ομάδας προκειμένου να εκπαιδευτεί, να εξελιχθεί, να καταθέσει και να εισπράξει απόψεις μέσα στο πλαίσιο της συλλογικής διαδικασίας των μαθημάτων. Τα τμήματα θεατρικής αγωγής δημιουργούνται σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, το επίπεδο και τη δυναμική της ομάδας. Πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες με τον απαραίτητο εξοπλισμό και σε συνεργασία με τα εργαστήρια μουσικής, χορού και εικαστικών.

Το Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης είναι συγχρηματοδοτούμενη δομή από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Οι δομές, ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΚΔΑΠ) της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου στις οποίες μπορείτε να απευθύνεστε για δωρεάν συμμετοχή και του δικού σας παιδιού στο πλαίσιο του προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής είναι:
1. ΚΔΑΠ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – Νικαίας και Ζέρβα, Νέα Ιωνία – 2421091316
2. ΚΔΑΠ ΒΑΣΔΕΚΕΙΟ – Μυτιλήνης και Χαλκηδώνος, Νέα Ιωνία – 2421091113
3. ΚΔΑΠ ΚΑΤΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ – 8ο χλμ. Εθνικής Οδού Βόλου – Τσαγκαράδας – 2428094000
4. ΚΔΑΠ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – Νεαπόλεως 76, Νεάπολη Βόλος – 2421064336
5. ΚΔΑΠ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ – Πορταριά – 2428099925
6. ΚΔΑΠ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ – Χρήστου Λούλη και Εφέσσου 52, Νέα Ιωνία – 2421068978.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.