Τι έχουν πει ξένοι ηγέτες για τον Τραμπ

Οι θεωρούμενες ως προκλητικές προτάσεις του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ για τη μετανάστευση, το εμπόριο και άλλα θέματα έχουν προσελκύσει την προσοχή, αλλά και φραστικές επιθέσεις – καθώς και εγκώμια – πολύ πέραν των ακτών των ΗΠΑ. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Ρωσία

Ο κ. Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν έχουν επανειλημμένα αλληλοεπαινεθεί. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Πούτιν περιέγραψε τον νεοϋορκέζο επιχειρηματία ως «έναν πολύ λαμπρό άνδρα, πολύ ταλαντούχο». Ο Ντ. Τραμπ, ο οποίος εγκωμίασε με τη σειρά του τον κ. Πούτιν, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στον Ρώσο ηγέτη και τον Σεπτέμβριο, λέγοντας σε τηλεοπτικό φόρουμ με την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον ότι ο κ. Πούτιν είναι καλύτερος ηγέτης απ’ ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Μεξικό

Κάποιες από τις εντονότερες επικρίσεις εναντίον του κ. Τραμπ από το εξωτερικό ήρθαν από Μεξικανούς αξιωματούχους, εξαιτίας των φραστικών επιθέσεών του εναντίον των παράτυπων μεταναστών από το Μεξικό και της υπόσχεσής του να ανεγείρει τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και να βάλει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερσή του. Έπειτα από συνομιλίες στην Πόλη του Μεξικού ανάμεσα στον κ. Τραμπ και τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε ότι οι πολιτικές θέσεις του Αμερικανού υποψηφίου προέδρου «θα μπορούσαν να σημάνουν μια τεράστια απειλή για το Μεξικό και δεν πρόκειται να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνω τίποτε». Νωρίτερα μέσα στο 2016 συνέκρινε τον κ. Τραμπ με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Κίνα

Τον Απρίλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιουέι αποκάλεσε τον κ. Τραμπ «παράλογο», εξαιτίας της πρότασης του υποψηφίου να αυξηθούν μέχρι και 45% οι δασμοί στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. «Αν το κάνει, θα παραβιάσει τους κανονισμούς που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», τόνισε ο κ. Λου σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Μεγάλη Βρετανία

Τον Μάιο, ο τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την αρχική πρόταση του κ. Τραμπ να απαγορευθεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, ο κ. Κάμερον είχε αποκαλέσει τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό, δυνάμει ηγέτη της στενότερης συμμάχου της Βρετανίας, «διχαστικό, βλάκα και άδικο», για το ίδιο θέμα.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, δεξιός αντιευρωπαϊστής πολιτικός ο οποίος ηγήθηκε της επιτυχημένης εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον κ. Τραμπ τον Αύγουστο, εμφανιζόμενος με τον υποψήφιο σε συγκέντρωση στο Τζάκσον του Μισισίπι. Ο κ. Φάρατζ θεωρεί ότι ο κ. Τραμπ αντιπροσωπεύει στις ΗΠΑ το ίδιο είδος κινήματος κατά του κατεστημένου με αυτό που οργάνωσε ο ίδιος στη Μ. Βρετανία. Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δήλωσε τον Μάιο ότι ο κ. Τραμπ «είναι αδαής όσον αφορά το Ισλάμ», αναφερόμενος στην αρχική πρόταση του Αμερικανού πολιτικού να απαγορευθεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ. Καν εξέφρασε την υποστήριξή του προς την κ. Κλίντον.

Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε τον Αύγουστο ότι μια νίκη του κ. Τραμπ θα καθιστούσε πιο συντηρητική την πολιτική σ’ όλο τον κόσμο και ότι ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας κάνει τους ανθρώπους «να αισθάνονται ναυτία». Μια νίκη του κ. Τραμπ θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, τόνισε ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος.

Γερμανία

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ δήλωσε τον Αύγουστο ότι είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός του κ. Τραμπ ότι η προσφυγική πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολούθησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε αποτέλεσμα μια τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας. Ο κ. Ροτ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διορθώνονται προεκλογικές δηλώσεις σε άλλες χώρες οι οποίες είναι βασισμένες σε «φόβους, ψέματα και μισές αλήθειες», δεδομένης της σημασίας που έχουν οι αμερικανικές εκλογές για ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ επέκρινε το πολιτικό πρόγραμμα του κ. Τραμπ με τίτλο «Πρώτα η Αμερική», το οποίο είχε παρουσιάσει ο υποψήφιος σε ομιλία του. Ο κ. Στάινμαϊερ δήλωσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια δεν μπορεί πλέον να εξασφαλισθεί μονομερώς και ότι οι διεθνείς συγκρούσεις μπορούν σήμερα να λύνονται μόνο αν χώρες βαρέων βαρών, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καθώς και άλλες, ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ιαπωνία

Η στάση «Πρώτα η Αμερική» – στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Τραμπ εμφάνισε τη σύμμαχο των ΗΠΑ Ιαπωνία ως… τζαμπατζή της ασφάλειας – δέχθηκε επίσης τον Μάιο τα συγκαλυμμένα πυρά του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ Κενιτσίρο Σασάε. Χωρίς να κατονομάσει τον κ. Τραμπ, ο κ. Σασάε δήλωσε ότι δεν θέλει να δει τις ΗΠΑ να υιοθετούν τον απομονωτισμό. «Θέλω να δω τις ΗΠΑ ισχυρές και με ισχυρή σθεναρή θέση, όχι να σκέφτονται πραγματικά μόνο τις ΗΠΑ», ανέφερε.

ΟΗΕ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ο κόσμος θα βρεθει σε κίνδυνο, αν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ ο κ. Τραμπ. Επικαλέσθηκε τις απόψεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τις ευάλωτες κοινότητες, των μειονοτήτων περιλαμβανομένων, ενώ χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικές» τις δηλώσεις του ότι θα εγκρίνει τη χρήση βασανιστηρίων κατά την ανάκριση υπόπτων, κάτι που απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.