Τουρκία: Συνελήφηθη ο γνωστός ακτιβιστής επιχειρηματίας Οσμάν Καβάλα

Τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών και ένθερμο υποστηρικτή των δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης η τουρκική αστυνομία.

Ο Καβαλά συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη από την Αντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου συμμετείχε σε μία εκδήλωση.

Το γεγονός ότι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης μαζί με τον Καβάλα ήταν και το γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε δίνει μία επιπλέον διάσταση στη σύλληψή του, δεδομένης της κρίσης στις σχέσεις της Αγκυρας με το Βερολίνο και τη σύλληψη το προηγούμενο διάστημα από το καθεστώς Ερντογάν γερμανών πολιτών στην Τουρκία ή τούρκων εργαζομένων σε γερμανικά ιδρύματα.

Ο δικηγόρος του Καβάλα δήλωσε ότι ο πελάτης του μεταφέρθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπου σύμφωνα με το ένταλμα μπορεί να κρατηθεί επτά ημέρες.

Ο Οσμάν Καβάλα είναι επικεφαλής και ιδρυτής του πολιτιστικού κέντρου Anadolu Kultur και παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι γνωστός για την δράση του στο χώρο του πολιτισμού και της προάσπισης των βασικών ελευθεριών. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει στενές επαφές με ευρωπαϊκούς θεσμούς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η ειδική εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψη του Οσμάν Καβάλα με ανάρτησή της στο Twitter: «Είναι πολύ ανησυχητικά τα νέα για τη σύλληψη του Οσμάν Καβάλα στην Κωνσταντινούπολη. Θα εισηγηθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επείγουσα έκκληση για την απελευθέρωσή του».

Παράλληλα με τη σύλληψη του Καβάλα, η τουρκική αστυνομία προσήγαγε για ανάκριση και την ακαδημαϊκό σύζυγό του Αϊσέ Μπουγρά.

Ο Οσμάν Καβάλα γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι από οικογένεια που κατάγεται από την Καβάλα. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το 1982 πέθανε ο πατέρας του Μεχμέτ Καβάλα και ετέθη επικεφαλής του ήδη από τότε μεγάλου ομίλου οικογενειακών επιχειρήσεων. Στον επιχειρηματικό τομέα συμμετείχε σε διεθνείς πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Συμμετείχε επίσης ως μέλος του ΔΣ στο Κέντρο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Center for Democracy in Southeast Europe). Στον πολιτιστικό τομέα εκτός από το «Anadolu Kultur», ήταν ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Iletisim», σε συνεργασία με τον γνωστό αντιφρονούντα Τούρκο ακαδημαϊκό και συγγραφέα Μουράτ Μπελγκέ, προσφέροντας στο τουρκικό κοινό σημαντικά έργα διανόησης. Εχει χρηματίσει δραστήριο μέλος του Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (TESEV), του Ιδρύματος Open Society, του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ελσίνκι κ.ά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.