Τσίπρας για Τέμπη: Αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν όμως που μου αναλογεί

Τι είπε για εκλογές, δημοσκοπήσεις

Για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, τις ευθύνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, τις εκλογές και τις μετεκλογικές συνεργασίες μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον πρώην Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Στην πρώτη του, δημόσια τοποθέτηση μετά την τραγωδία, «είναι κάποιες στιγμές που ακόμα και αυτοί που είναι η δουλειά τους να μιλάνε, οι πολιτικοί, καλύτερα να σιωπούν» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «σε ό,τι αφορά εμένα, με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί, την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη, αλλά την ευθύνη που μου αναλογεί», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «εδώ έχουμε ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί», το οποίο φαντάζει «αδιανόητο», όπως είπε, αν και παρατήρησε πως «ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και εγώ έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα», σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «είχε αυτό το αίτημα, το επιτελικό κράτος», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε “ευθύνη” σε “κρίσιμες στιγμές” για “υποθέσεις μάλιστα που δεν αφορούσαν τα δικά τους πεπραγμένα”. “Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα. Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη συμφωνία των Πρεσπών . Ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και ‘γώ έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα”, είπε, αντιπαραβάλλοντας ότι στα Τέμπη είχαμε “ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί”.

“Κυβερνήσαμε τα τέσσερα από τα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν φτιάξαμε εμείς το πελατειακό κράτος. Στα Τέμπη δεν έπρεπε να είχε συμβεί το δυστύχημα. Είναι λάθος να κάνουμε συμψηφισμούς. Το Μάτι ήταν φυσική καταστροφή με κάκιστη κρατική, επιχειρησιακή διαχείριση. Στα Τέμπη είχαμε ανθρωπογενή καταστροφή. Ο Τόσκας απολογήθηκε για το Μάτι. Ο Καραμανλής εξαφανίστηκε. Θέλει να κριθεί από τον ελληνικό λαό κρυπτόμενος”.

Με φόντο την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε πως «έχουμε ένα σιδηρόδρομο που από το 2004 θα έπρεπε να έχει σύστημα τηλεδιοίκησης», εξηγώντας ταυτόχρονα για τις ημέρες της διακυβέρνησής του πως «μέχρι το2019 δεν είχαμε «αυτόματο πιλότο» στα τρένα, αλλά είχαμε «πύργο ελέγχου» στα τρένα», αναφερόμενος στο δευτεροβάθμιο κέντρο και cross check του ΟΣΕ, στην Καρόλου.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε πως το «το 2019 διαλύθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης Λαρίσης με μια πυρκαγιά και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ». «Και αναρωτιέμαι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει περίπου 10δις απευθείας αναθέσεις δεν θα μπορούσε να κάνει μια απευθείας ανάθεση για να αντικαταστήσει το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα;», σημείωσε.

Η σύμβαση 717

Αναφορικά με την επίμαχη σύμβαση «717», ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΕΡΓΟΣΕ προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, υποστηρίζοντας πως το 2018 το έργο είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 68% και το 2019 σε ποσοστό 72,4% αντίστοιχα. «Χωρίς καμία διάθεση αποποίησης ή διάχυσης ευθυνών» τόνισε ο κ. Τσίπρας, «έχουμε μια σύμβαση η οποία ήταν προβληματική και παρόλα αυτά εξελίσσονταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο 72%», πρόσθεσε. Στον αντίποδα, «τι κάνανε αυτοί οι άνθρωποι τέσσερα χρόνια;» διερωτήθηκε για την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως «το πρόβλημα του ΟΣΕ είναι γνωστό στη χώρα», το οποίο και ο ίδιος διαχειρίστηκε κατά τη διακυβέρνησή του.

Ερωτηθείς σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «να εξηγήσω ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή τότε ήταν σχεδόν εξαναγκαστική» απάντησε ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις στους δημόσιους οργανισμούς του σιδηροδρόμου, ενώ υπενθύμισε πως «εμείς τότε διαπραγματευθήκαμε να παραμείνει ο ΣΕ το δίκτυο και η λειτουργία του δικτύου στο δημόσιο». Μάλιστα, ανέφερε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις έγιναν στην Κέρκυρα, με τον κ. Τζεντιλόνι να δεσμεύεται για επενδύσεις 700 εκατομμύρια ευρώ σε 15 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, «σε πρώτη φάση θα επαναδιαπραγματευθούμε με τους Ιταλούς» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ώστε να γίνουν στο μέλλον οι σχετικές επενδύσεις.

Για τον σταθμάρχη Λάρισας

Ως προς την μετάταξη του Σταθμάρχη Λάρισας, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «σίγουρα δεν έγινε νόμιμα». «Έγινε παρανόμως γιατί υπήρχε ένα όριο ηλικίας 48 έτη και για την μετάταξη και το όριο αυτό παραβιάστηκε», σημείωσε. Επιπλέον, άφησε αιχμές τόσο για τον παραιτηθέντα Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, όσο και για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ από την κυβέρνησή του, είπε ότι «ήταν αναγκαστική», λέγοντας ότι δεν υπήρχε τότε άλλη επιλογή. Για τον μοιραίο σταθμάρχη Λάρισας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ήταν άπειρος» και χαρακτήρισε «παράνομη» τη μετάταξή του. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη και με ταχύτητα το έργο της για την τραγωδία στα Τέμπη», είπε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας. «Για όποιον χρειαστεί, αν χρειαστεί, θα κάνουμε εξεταστική», πρόσθεσε. Υπογράμμισε δε πως τον έχουν απογοητεύσει μερικοί δικαστικοί, αναφέροντας τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, και το ότι ο γιος του ήταν μετακλητός υπάλληλος του Κώστα Καραμανλή: “Αν ήμουν Ντογιάκος, θα είχα παραιτηθεί. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων”.

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να μας πει πότε θα γίνουν οι εκλογές», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας. «Έχει την ευθύνη να μας πει από τώρα πότε θα γίνουν οι εκλογές». Για τις δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη είπε ότι «δείχνουν ότι υπάρχει μια μεγάλη πτώση της ΝΔ» και ότι «είναι εφικτός ο στόχος να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής». Ο κ. Τσίπρας, επίσης, υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να μας πει σε ποια Κυριακή του Μαΐου θα γίνουν εκλογές, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική τη συζήτηση για κάλπες το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως είναι διαφορετικό το κλίμα σήμερα σε σύγκριση με τη μνημονιακή περίοδο: «Το κρίσιμο είναι ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν. Δεν θα είναι υγιεινός περίπατος οι εκλογές. Απολύτως εφικτός ο στόχος της πολιτικής αλλαγής. Οι ανεξέλεγκτες αυτοδύναμες κυβερνήσεις μια από τις παθογένειες».

Σε σχέση με τον Παύλο Πολάκη, χαρακτήρισε το παράπτωμά του σημαντικό, γι’ αυτό και τον παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα όπου θα συζητηθεί σε άλλη ώρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.