“Βόθρος” ο Παγασητικός (φωτο)

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παραλία κοντά στην ΑΓΕΤ, όπου λουόμενοι έκαναν αμέριμνοι το μπάνιο τους.
Πλημμύρισαν με λύματα οι κοντινές παραλίες στο Βόλο
109
Shares

Αντιμέτωποι με ένα δυσάρεστο θέαμα ήρθαν οι λουόμενοι σε αρκετές παραλίες του Παγασητικού χθες, λόγω της διαρροής επεξεργασμένων λυμάτων από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ, λόγω βλαβών στον εξοπλισμό που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα. Μετά το δημοσίευμα του magnesianews.gr για τις βλάβες στον βιολογικό καθαρισμό που θα δώσει “άρωμα” στο φετινό καλοκαίρι στο Βόλο, διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα των επεξεργασμένων λυμάτων που διέρρευσαν στον Παγασητικό ήταν τέτοια που με τη βοήθεια των ρευμάτων έκαναν την εμφάνισή τους σε αρκετές παραλίες του Παγασητικού φθάνοντας ακόμη και σε ακτές του Νοτίου Πηλίου!

Αρκετοί ήταν οι αναγνώστες του magnesianews.gr που επικοινώνησαν μαζί μας για να μας αναφέρουν το γεγονός, ενώ ήδη έχει “ανάψει” η συζήτηση και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η περιοχή μας “διαφημίζεται” και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για το περιστατικό του οποίο είναι άκρως επιβαρρυντικό για το περιβάλλον εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που έχουν διαταχθεί μετά την λήψη δειγμάτων από διαπιστευμένο εργαστήριο στις εγκαταστάσεις του βιολογικού αλλά και στις παραλίες του Παγασητικού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας:

Οι υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων ενημερώθηκαν στις 11-05-2015 για τεχνική βλάβη στις εγκαταστάσεις Επεξεργασία Λυμάτων, με αποτέλεσμα μικρό μέρος της παροχής επεξεργασμένου λύματος και για ορισμένες μόνο ώρες της ημέρας, να διοχετεύεται μέσω του αγωγού υπερχείλισης του αντλιοστασίου στο χείμαρρο ΞΗΡΙΑ. Αμέσως μετά την ενημέρωση, δόθηκε εντολή από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σοράδων, σε διαπιστευμένο εργαστήριο για διαδοχικές λήψεις δειγμάτων από την περιοχή της υπερχείλισης των επεξεργασμένων, σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, λυμάτων, καθώς και από τις κοντινότερες παραλίες.

Αυθημερόν επίσης, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων με έγγραφο της προς τη ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε να γνωστοποιηθεί εγγράφως το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βλάβης.

Με έγγραφο της η ΔΕΥΑΜΒ, στις 13-05-2015, γνωστοποίησε ότι ο χρόνος περάτωσης όλων των εργασιών θα ήταν περίπου 30 ημέρες. Δεν εκδόθηκε δελτίο τύπου τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί ρητά στο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ αναφερόταν ότι πρόκειται για μικρές ποσότητες επεξεργασμένου λύματος

Στις 15-05-2015 με νέο έγγραφό της η ΔΕΥΑΜΒ γνωστοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Π.Ε. διακοπή ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (μιας περίπου ώρας) η οποία δημιούργησε προβλήματα στην επεξεργασία που επιβάρυνε την ποιότητα εκροής του μικρού μέρους της παροχής που διοχετεύεται μέσω του αγωγού υπερχείλισης του αντλιοστασίου στο ΞΗΡΙΑ. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της επεξεργασίας, η ποιότητα της εκροής επανήλθε στα προ της διακοπής επίπεδα.

Μετά και από το παραπάνω έγγραφο δόθηκε νέα εντολή αυθημερόν, από τη Δ/νση Υγείας στο διαπιστευμένο εργαστήριο για νέες δειγματοληψίες στις πλησιέστερες παραλίες (Πευκάκια, Αλυκές, Άναυρος, Πλάκες) προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιβάρυνση της ποιότητας των νερών των ακτών κολύμβησης.

Η Αντιπεριφερειάρχης έδωσε εντολή για σύγκληση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος για τον έλεγχο του περιστατικού,

Δήλωσε επίσης ότι θα ζητηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ η σύνταξη, σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, το οποίο και θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων (Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας -Δ/νση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας) για ενημέρωση, το αργότερο μέχρι 15-06-2015, ενημερώνοντας παράλληλα την αρμόδια για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων Υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας., στο οποίο θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:
-Προβλεπόμενες ενέργειες για άμεση αποκατάσταση των βλαβών, επαρκές απόθεμα ανταλλακτικών υλικών, λειτουργία Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους, ύπαρξη ειδικευμένου προσωπικού και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θα συμβάλει στην έγκαιρη αποκατάσταση της βλάβης.
-Τρόπος χλωρίωσης των λυμάτων, στις περιπτώσεις εκτροπής αυτών, εκτός του αδειοδοτημένου χώρου διάθεσής των.

Συστήνει δε προκειμένου να προασπιστεί η δημόσια υγεία και μέχρις ότου ληφθούν από το Διαπιστευμένο εργαστήριο τα αποτελέσματα οι κολυμβητές να αποφεύγουν τις κοντινές παραλίες (Πευκάκια. Αλυκές, Άναυρος, Πλάκες).

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παραλία κοντά στην ΑΓΕΤ, όπου λουόμενοι έκαναν αμέριμνοι το μπάνιο τους.
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παραλία κοντά στην ΑΓΕΤ, όπου λουόμενοι έκαναν αμέριμνοι το μπάνιο τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.