«Δεν εξαπατούσα με κακία, αλλά γιατί έβγαζα εύκολα χρήματα»!

Αποκάλυψε ο 35χρονος, που πήρε από επαγγελματίες, πάνω από 2.500 €

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, εξαγοράσιμη προς 5 € την ημέρα, καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον 35χρονο από την Έδεσσα, που συνέλαβαν χθες το απόγευμα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, σε πολυτελές ξενοδοχείο όπου διέμενε και ο οποίος κρίθηκε ένοχος για έξι περιπτώσεις απάτης σε βάρος περιπτεριούχων και μικροεπαγγελματιών σε Βόλο και Ν. Ιωνία και αθωώθηκε για την έβδομη. Ο δράστης, που απέσπασε ποσό 2530 € από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, υποστήριξε στο Δικαστήριο, ότι τον πίεζε η πρώην σύζυγός του για χρήματα και ότι δεν το έκανε από κακία, αλλά γιατί έβγαζε εύκολα χρήματα!

Αρχικά στο Δικαστήριο κατέθεσε, αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, που ανέφερε ότι ο δράστης αποσπούσε χρήματα από καταστηματάρχες με την πρόφαση ότι κλειδώθηκε έξω από το αυτοκίνητό του και χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει τον κλειδαρά. Μάλιστα τους έλεγε ότι είχε χρήματα στο αυτοκίνητο που θα τους τα επέστρεφε, όταν το ξεκλείδωνε, κάτι όμως που δεν γινόταν ποτέ. Σύμφωνα με καταγγελία, ο δράστης κινούνταν με ένα αυτοκίνητο μάρκας smart, που από την έρευνα της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι ανήκε σε μια γυναίκα με την οποία είχε δεσμό.

Τι κατέθεσαν τα θύματα
Ένας εργαζόμενος σε βενζινάδικο, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος πήγε στο πρατήριο μεσημέρι Σαββάτου και ρώτησε να μάθει που υπάρχει κλειδαράς. Τη Δευτέρα, ανέφερε πήγε πάλι στο βενζινάδικο και του είπε ότι κλειδώθηκε έξω από το αυτοκίνητό του (που βρισκόταν μια γωνία παραπάνω) και του ζήτησε χρήματα για να έρθει κλειδαράς να το ξεκλειδώσει. Μάλιστα του έδωσε και το κινητό του τηλέφωνο, ενώ με την ευφράδεια λόγου που είχε, έπεισε τον υπάλληλο να του δώσει από το ταμείο, ποσό 490 €.

Ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη περιπτέρου στο Βόλο, δήλωσε ότι ο δράστης πήγε στο κατάστημά του την προηγούμενη το απόγευμα που ο ίδιος απουσίαζε και άρχισε να λέει την ιστορία του και κάποια στιγμή έφυγε. Ο ίδιος ενημερώθηκε από την υπάλληλό του για το περιστατικό και την επόμενη ημέρα πήγε ξανά στο κατάστημα, όπου ήταν ο ίδιος, του έπιασε κουβέντα, παρήγγειλε καφέ και άρχισε να του λέει την ίδια ιστορία. Ο καταστηματάρχης, αν και δήλωσε ότι υποψιάστηκε την εξαπάτηση, τελικά πείστηκε και του έδωσε 490 €, για να φύγει από το κατάστημα. Μόλις έγινε αυτό, ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία, αλλά ο 35χρονος είχε ήδη διαφύγει.

Ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στη Ν. Ιωνία, τόνισε ότι ο δράστης ήταν θρασύς και πήγε στο κατάστημά του στις 5 το απόγευμα που άνοιγε, ζητώντας να μάθει που υπάρχει κλειδαράς, γιατί είχε χάσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του. Ο καταστηματάρχης είπε ότι τον έστειλε σε κάποιον της γειτονιάς, αλλά ο 35χρονος, αφού έλειψε για λίγο, του είπε ότι δεν ήταν ανοιχτός. Στη συνέχεια ο ίδιος του ζήτησε να μάθει που υπάρχει άλλος και ο ίδιος του είπε. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ο κατηγορούμενος ξαναπήγε για να τον ευχαριστήσει που τον εξυπηρέτησε, του έπιασε κουβέντα, λέγοντάς του ότι είναι από τη Βέροια και η σύζυγός του από τη γειτονιά και, κάποια στιγμή, χωρίς να καταλάβει πως…, ο ιδιοκτήτης ανέφερε ότι του έδωσε τα 270 € που είχε στο ταμείο του μίνι μάρκετ.

Φανερά ταραγμένη, ηλικιωμένη Αλβανίδα, ιδιοκτήτρια περιπτέρου στη Ν. Ιωνία, δήλωσε ότι είδε τον άνδρα της να μιλάει με τον κατηγορούμενο στο περίπτερο και τους είπε ότι κατάγεται από την Καστοριά και ότι η γυναίκα του είναι από το Βόλο. Τους επανέλαβε την ιστορία ότι κλειδώθηκε έξω από το αυτοκίνητο, προσποιήθηκε ότι τηλεφωνεί σε κλειδαρά και τους ζήτησε 170 €, που ανεξήγητα του έδωσαν, ενώ, όταν τα πήρε τους είπε «εγώ σας ζήτησα 270 €», που έβγαλε από το συρτάρι που περιπτέρου ο σύζυγός της και τα έδωσε…

Σαστισμένος ακόμη, ιδιοκτήτης περιπτέρου στη Ν. Ιωνία, τόνισε ότι ο δράστης πήγε στο περίπτερό του νωρίς ένα απόγευμα, πήρε έναν χυμό από το ψυγείο, τον ήπιε και του είπε την ιστορία ότι κλειδώθηκε έξω από το αυτοκίνητό του. Μάλιστα μιλώντας στο τηλέφωνο, άφησε να εννοηθεί ότι βρήκε κλειδαρά, που, μετά από συνεννοήσεις φέρεται να του είπε ότι βρήκε κλειδαριές για το αυτοκίνητό του με κόστος 600 €. Ο δράστης, που είπε στον περιπτερά ότι είχε χρήματα μέσα στο αυτοκίνητο, του ζήτησε 270 € για να συμπληρώσει και να τον πληρώσει και ο ίδιος πείστηκε και του τα έδωσε, για να τα χάσει!

Πάντως οι μάρτυρες εκτίμησαν ότι στην απάτη ενέχονται και άλλοι επαγγελματίες, που δεν έκαναν καταγγελία, είτε από φόβο, είτε από ντροπή που έπεσαν θύματα του επιτήδειου.

«Έβγαζα εύκολα χρήματα»
Στην απολογία του ο 34χρονος δράστης που κατάγεται από την Έδεσσα και δήλωσε άνεργος, παραδέχτηκε όλα όσα του καταλόγισαν οι μάρτυρες – θύματά του και δήλωσε ότι δέχεται να πάει στη φυλακή. Μάλιστα ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια έκανε τις ίδιες πράξεις στην Καβάλα, αλλά επέστρεψε στην Έδεσσα, με σκοπό να σταματήσει.

Ωστόσο, ένιωσε πίεση, όταν προ εξαμήνου επικοινώνησε μαζί του η πρώην σύζυγός του και τον πίεζε να της δώσει χρήματα. Δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, ανέφερε ο ίδιος, έφυγε από την Έδεσσα και ήρθε στο Βόλο, για να μην τον ξέρει κανείς, έμεινε στο ξενοδοχείο, ενώ γνώρισε μια γυναίκα με την οποία είχε δεσμό.

«Το έκανα όχι με κακία, αλλά γιατί έβγαζα εύκολα χρήματα» δήλωσε ο κατηγορούμενος. Οι αστυνομικοί, όταν συνέλαβαν τον δράστη βρήκαν πάνω του 335 € (από τα 2530 € που είχε αποσπάσει) και σε ερώτηση της προέδρου που πήγαν τα υπόλοιπα χρήματα, απάντησε ότι τα έδωσε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Τελικά το Δικαστήριο αποφάσισε να τον καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, εξαγοράσιμη προς 5 € την ημέρα, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για απάτη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση με συνολική ποινή φυλάκισης 28 μηνών και 15 ημερών.

Η σύλληψη
Ο 35χρονος συνελήφθη χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο του Βόλου όπου διέμενε, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, με την κατηγορία επτά περιπτώσεων απάτης το διάστημα 27 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο 35χρονος με το πρόσχημα ότι χρειάζεται άμεσα χρήματα προκειμένου να πληρώσει κλειδαρά καθόσον είχε κλειδωθεί εκτός του οχήματός του, κατάφερε να αποσπάσει από επτά ιδιοκτήτες καταστημάτων (περιπτέρων, μίνι μάρκετ και πρακτορείων ΠΡΟΠΟ) το συνολικό χρηματικό ποσό των 2.530 €.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, ο 35χρονος εντοπίστηκε χθες το απόγευμα από αστυνομικούς και συνελήφθη.
Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 355 € και δύο κινητά τηλέφωνα.