Τη δημιουργία πάρκου για σκύλους, ενδεχομένως στη Βιομηχανική περιοχή, εξετάσει η Δημοτική Αρχή Βόλου, όπως και άλλες προτάσεις που κατέθεσαν πολίτες που αγαπούν τα ζώα στη σημερινή συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, που είχε καθοριστεί από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε γίνει συζήτηση για τοπ θέμα των αδέσποτων σκυλιών. Τη Δευτέρα δήμαρχος και πολίτες θα επισκεφθούν το κυνοκομείο του Δήμου στις Γλαφυρές, ενώ ο Αχιλλέας Μπέος έκανε γνωστό ότι πολίτες ανέλαβαν πρωτοβουλία για να συγκεντρώσουν τα αδέσποτα από τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου, μετά τη συνάντηση με τους ενεργούς πολίτες, του κατατέθηκε σειρά προτάσεων, πολλές από τους οποίους τον βρήκαν σύμφωνο, αν και δεν πρόκειται για άμεσες λύσεις. Όπως ανέφερε, θα προσπαθήσει να υλοποιηθούν σύντομα κάποια από τα πράγματα που ελέχθησαν, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 24 Νοεμβρίου, ο δήμαρχος με τους πολίτες θα επισκεφθούν το Δημοτικό Κυκονομείο Γλαφυρών για να δουν την κατάσταση που επικρατεί και να καταγραφούν οι παρατηρήσεις τους για την καλύτερη διαβίωση των αδέσποτων.
Για το χώρο του Πεδίου Άρεως, όπου υπάρχουν περίπου 40 σκυλιά, ο δήμαρχος είπε ότι θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι το καλοκαίρι και ο Δήμος θα χορηγεί τροφές με τις οποίες θα ταΐζουν τα σκυλιά οι εθελοντές.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι η εικόνα ήδη στο Βόλο είναι καλύτερη, καθώς δεν υπάρχουν επιθετικά ζώα, ενώ δήλωσε ότι η περισυλλογή των αδέσποτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να μην υπάρχουν επιθετικά σκυλιά στο κέντρο της πόλης.

Προς τη δημιουργία dog park
Ο Αχιλλέας Μπέος δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα απευθυνθεί τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τη συνδρομή και του Δήμου, ώστε να βρεθεί χώρος για τη δημιουργία πάρκου σκύλων, σε χώρο που θα είναι επισκέψιμος σε σχολεία και άλλους ανθρώπους, που θέλουν να υιοθετήσουν ένα σκυλί.

Όπως ανέφερε ο Δήμος θα εξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου και σε ποιο σημείο, που θα παρέχει και καλύτερη διαβίωση στα αδέσποτα.

Ο Αχιλλέας Μπέος συνεχάρη τους πολίτες για την πρόταση που έκαναν και επισήμανε ότι μια κυρία από την Ολλανδία που έκανε την πρόταση, ήδη θα έχει συνεργασία με τον αντιδήμαρχος Τάσο Μπατζιάκα, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι, ενδεχομένως να υπάρξει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Βόλος.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι «ορισμένοι περιμένουν σε δύο μήνες να τα λύσουμε όλα. Αυτό δεν γίνεται. Για να αποδώσουμε έργο, ξεκινάμε από κάπου και τελειώνουμε κάπου. Αν τα κάνουμε όλα μαζί, δε θα γίνει τίποτα. Εμπιστευτείτε μας. Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε καλή δουλειά προς όλες τις κατευθύνσεις».

Περίπου 200 τα αδέσποτα
Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο αριθμός των αδέσποτων μειώνεται, με τα 80 που έχουν μεταφερθεί στο Κυνοκομείο και ήδη η εικόνα έχει αλλάξει στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, στο Δημαρχείο και στους δρόμους και εκτίμησε ότι συνολικά τα αδέσποτα είναι περίπου 200.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι τοπικές κοινωνίες των δημοτικών ενοτήτων, όπως Ν. Αγχίαλος, Πορταριά, Αγριά κλπ, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να μαζέψουν τα αδέσποτα και ζήτησαν από τον Δήμο Βόλου να τους παράσχει μόνο το μεταφορικό μέσο.
Ο Αχ. Μπέος χαρακτήρισε θετική αυτή την κίνηση των τοπικών κοινωνιών και τόνισε ότι επειδή στην περιφέρεια τα αδέσποτα είναι λίγα μπορούν πιο εύκολα οι κάτοικοι να τα περιθάλψουν και να τα φροντίσουν.

Τέλος, ο δήμαρχος, αναφερόμενος στη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η Ομοσπονδία Φιλόζωων στον Άρειο Πάγο, δήλωσε ότι «οι φιλοζωικές στην Ελλάδα να ανατρέξουν στο 2004 και να μας πουν πόσα πήραν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και γιατί δε μίλαγαν τότε. Στην πόλη του Βόλου η ανομία και η πολλή δημοκρατία οδήγησε σ’ αυτό το χάος».
Η Δημοτική Αρχή, ανέφερε ο δήμαρχος, αποφάσισε να μαζέψει τα αδέσποτα και θα το κάνει, διότι της παρέχει αυτό το δικαίωμα ο νόμος. Από εκεί και πέρα καλά έκαναν και πήγαν στον Άρειο Πάγο, υπάρχει Σύνταγμα, ελευθερία λόγου και έκφρασης, προς όλες όμως τις κατευθύνσεις, επισήμανε.

95 περιστατικά στο Νοσοκομείο
Ο δήμαρχος έστειλε έγγραφο στο Νοσοκομείο Βόλου για να πληροφορηθεί πόσα περιστατικά δαγκωμάτων σκύλων σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Βόλου.

Σε απάντηση που εστάλη την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, το Νοσοκομείο γνωστοποιεί ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν καταγραφεί 95 περιστατικά στα βιβλία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Αφήνουν σκυλιά στον περιφερειακό
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Τάσος Μπατζιάκας, ρωτήθηκε για τις καταγγελίες ότι αδέσποτα από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας καταλήγουν στο Βόλο και τις επιβεβαίωσε, λέγοντας «έχουμε δει αγέλες 10 -15 αδέσποτων σκύλων στον περιφερειακό, αλλά δεν γνωρίζουμε από πού έρχονται και ποιοι τα αφήνουν».
Ο Δήμος Βόλου, ανέφερε θα εξετάσει το ζήτημα και θα φροντίσει τα σκυλιά να περισυνελεγούν.

Οι πολίτες
Εκ μέρους της ομάδας πολιτών που συναντήθηκε με τον δήμαρχο οι Ελένη Κυπρισλή και η Σοφία Χατζάκη αναφέρθηκαν στις προτάσσεις που κατέθεσαν προς τον δήμαρχο, τονίζοντας ότι ζήτησαν να σταματήσει η περισυλλογή, αλλά ο ίδιος δεν το δέχτηκε.
Οι πολίτες ζήτησαν να συμβάλλουν στην περισυλλογή για την περίοδο μέχρι τις γιορτές, αλλά στη συνέχεια να αφήσει ελεύθερα τα ήρεμα και στειρωμένα ζώα γειτονιάς και τα τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες για τα σκυλιά. Όπως ανέφεραν, ο δήμαρχος δεν δεσμεύτηκε, αλλά τους ζήτησε να προτείνουν γειτονιές.

Για το χώρο όπου θα φιλοξενούνται τα ζώα και θα είναι προσβάσιμος (dog park), οι φιλόζωοι πρότειναν τη βιομηχανική περιοχή όπου γύρω δεν υπάρχουν κατοικίες, γιατί ο νόμος προβλέπει 500 μέτρα μακριά τουλάχιστον και ανέφεραν ότι ο δήμαρχος με τον αντιδήμαρχο θα βρουν χώρο, αλλά όχι άμεσα.

Οι ζωόφιλοι τόνισαν ότι ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να γίνουν βελτιώσεις στο Κυνοκομείο Γλαφυρών, ενώ πρότειναν να μη γίνει προέκτασή του με μεγάλα κονδύλια, αλλά ο Δήμος να βρει άλλο χώρο, εκτός σχεδίου πόλης.

Σύμφωνα με τις κες Κυπριασλή και Χατζάκη, ο Δήμος θα παραχωρήσει το πάρκο του Πεδίου Άρεως στη Φιλοζωική ομάδα Βόλου μέχρι τον Αύγουστο και ο δήμαρχος έδωσε εντολή να δίνεται φαγητό στα σκυλιά από το Δήμο.

Τέλος οι ζωόφιλοι πρότειναν ο Δήμος να προσλάβει εκπαιδευτές που θα εκπαιδεύσουν τα σκυλιά και τα κουτάβια για συντροφιά, συνοδούς τυφλών, Πυροσβεστική, Αστυνομία και άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτι που ο δήμαρχος απέκλεισε και ζήτησε από τους πολίτες αν θέλουν να το κάνουν.

 • Jannis

  Δίνεις δάκτυλο, σου παίρνουν χέρι!

  Ουκ ολίγες οι απαιτήσεις των ζωόφιλων! Προτείνουν,
  με όλη τους την αναίδεια, να προσλάβει ο Δήμος εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσουν
  τα σκυλιά και τα κουτάβια! Παραλήρημα της λογικής μπορεί να χαρακτηρίσει ακόμη
  και ένα άτομο που διαθέτει ελάχιστη φαιά ουσία! Δεν γνωρίζω αν η επιστήμη μπορεί
  να “σμίξει” τα DNA από ποικίλες ράτσες όπως αυτές των αδέσποτων και
  να βγάλει π.χ. ένα labrador που είναι κατάλληλο γι’ αυτό το σκοπό!. Πολύ φοβάμαι
  ότι η νοσταλγία τους θα τα κάνει να επιστρέψουν ξανά στα παλιά τους λημέρια!

  Ποιο λοιπόν το κόστος μιας τέτοιας αβέβαιης όσον
  αφορά το αποτέλεσμα εκπαίδευσης? Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι πληρώνουν! Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζουμε το τι θα περιλαμβάνει αυτή η εκπαίδευση. Για τι είδους εκπαίδευση μιλάμε, θα είναι π.χ. βασικής μορφής με πρακτική εξάσκηση στο φυσικό τους περιβάλλον ή με εξειδίκευση στο παλιό Λιμεναρχείο και μεταπτυχιακά στα υψηλά σαλόνια?

  Είναι ηλίου φαεινότερον οι προθέσεις και οι προτάσεις
  των φιλόζωων! Αυτό που θέλουν είναι κονδύλια και επιδόματα και χωρίς απολογισμό! Όπως για παράδειγμα τα κονδύλια της Ολυμπιάδας του 2004!
  Όμως οι εποχές των επτά παχέων αγελάδων παρήλθεν προ πολλού! Ο Δήμος θα πρέπει να κόψει τον ομφάλιο λώρο των επιδομάτων σε συλλόγους που παρασιτούν εις βάρος των φορολογουμένων και δεν προσφέρουν κοινωνικό, κοινωφελές ή πολιτιστικό έργο παρά μόνο ΚΥΝΟφελές!

  • Jannis Arampatsis

   Εντάξει, ας μη τους προσλάβει ο Δήμος. Ας πανε κάποιοι εθελοντές. Σιγά τα κονδύλια που θα πάρει κάποιος για τα αδέσποτα. Μήπως είστε λίγο έως πολύ καχύποπτος; Τα κονδύλια της Ολυμπιάδας του 2004 τα πήραν οι φιλόζωοι ή κάποιες εταιριούλες με κυρίους και κυρίες; Απ΄οτι φαίνεται η παχιές αγελάδες υπάρχουν για πολλούς ακόμα που λειτουργούν στο δημόσιο. Τουλάχιστον από τις ειδήσεις αυτό βγαίνει.

   • Jannis

    Συμφωνώ μαζί σας! Φυσικά έχω και εγώ μια δόση καχυποψίας με όλα αυτά τα οικονομικά σκάνδαλα και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι επιφυλακτικός.
    Το δημόσιο χρήμα είναι κατ’ εμε, ιερό και όσιο και απαιτεί σεβασμό όσον αφορά τη διαχείρισή του. Σύλλογοι που δεν προσφέρουν κοινωφελές ή πολιτιστικό έργο παρά μόνο καλλιεργούν ή ασκούν τα χόμπι τους, δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τα σπασμένα! Η μηδενική
    λοιπόν ανοχή όσον αφορά τη διαχείριση του φόρου των πολιτών, αποτελεί μια απ’ τις αρχές μου!

    Με φιλικούς χαιρετισμούς!

    • Δημήτρης

     “Δίνεις δάκτυλο, σου παίρνουν χέρι” Αυτά είναι λόγια του Μπέου από την “κλειστή” συνάντηση με τους φιλόζωους και που μάλιστα τη χρησιμοποιεί συχνά…που τα έμαθες Jannis…; Πόσο αντικειμενικός και κοντά στον “Δήμαρχο” είσαι…;

     Υ.Γ.: Ίδιο σχόλιο και σε άρθρο άλλης εφημερίδας…; Άλλαξέ το λίγο Jannis ή δεν δε πληρώνουν αρκετά…;

     • Jannis

      Το δινεις δακτυλο κ.λ.π. υπαρχει επισεις και στα Σουηδικα! Τωρα οσο για την τυχον πληρωμη μου ή οχι μπορει η επι 45 ετων και ανω διαμονη μου στο εξωτερικο να το αποδειξει! Εσυ μπορεις να το αποδειξεις?