Άνθρακες ο «θησαυρός» Μπέου με τις καταγγελίες στην TRT

Έωλη και νομικά αβάσιμη η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ κατά της Εφημερίδας "Μαγνησία"

Οι ανεύθυνες δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου για «σκάνδαλο» δεκάδων χιλιάδων ευρώ που κατήγγειλε σε βάρος της εφημερίδας «Μαγνησία» από την εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου στην TRT απεδείχθη «άνθρακας» και όχι «θησαυρός». Στις 23 Δεκεμβρίου η ΔΕΥΑΜΒ κατέθεσε δια της νομικού της συμβούλου κ. Αντώνη Ξηρού αγωγή στο Ειρηνοδικείο Βόλου, ζητώντας να επιστραφεί το ποσό των 5.045 ευρώ από δημοσιεύσεις στη «Μαγνησία». Τα στοιχεία μάλιστα που κατέθεσε προκειμένου να στοιχειοθετήσει την «παρανομία» αποκαλύπτουν την προσπάθεια του συστήματος Μπέου να ρίξει λάσπη εναντίον μας όπως από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε. Πλέον είναι φανερό σε όλους ότι ο Μπέος λέει το ψέμα και την συκοφαντία με την ευκολία που αναπνέει. Στη συνέχεια προσπαθεί να διαστρέψει και να χειραγωγήσει την αλήθεια κατά πως συμφέρει στην μαύρη προπαγάνδα του ολοκληρωτικού καθεστώτος του.

Μόνιμος στόχος του τα λιγοστά δυστυχώς μέσα ενημέρωσης και οι λιγοστοί δημοσιογράφοι που δεν σκύβουν το κεφάλι και επιμένουν, με όποιο κόστος, να ασκούν κριτική και να αποκαλύπτουν το πάρτι στη διαχείριση του χρήματος των δημοτών. Τα μέσα ενημέρωσης του Ομίλου Καρεκλίδη είναι ο πρώτος στόχος του ολοκληρωτικού καθεστώτος Μπέου και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Το τελευταίο προπαγανδιστικό τρυκ είναι η αγωγή που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ κατά του εκδότη της εφημερίδας μας «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» Αρχιμήδη Καρεκλίδη, συνοδευόμενη με δελτίο τύπου του καθεστώτος, με τίτλο εμπνευσμένο από την πιο βρώμικη γκεμπελίστικη προπαγάνδα: «ΔΕΥΑΜΒ προς Καρεκλίδη: Φέρτε πίσω τα λεφτά».

Με την αγωγή η ΔΕΥΑΜΒ ζητάει να της επιστρέψουμε 5.045 ευρώ, που υποτίθεται ότι πήρε παράνομα η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» για δημοσιεύσεις της ΔΕΥΑΜΒ την περίοδο από 7 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι 19 Μαρτίου 2012. Είναι η περίοδος που η εφημερίδα δεν είχε δικαίωμα να καταχωρεί όχι γενικά ανακοινώσεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά συγκεκριμένη κατηγορία δημοσιεύσεων.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια Και η αλήθεια είναι επίμονη. Ό,τι και να κάνει το καθεστώς, αργά ή γρήγορα η αλήθεια αποκαλύπτεται στα μάτια όλων. Και η αλήθεια είναι ότι όλες οι δημοσιεύσεις της ΔΕΥΑΜΒ στην ¨ΜΑΓΝΗΣΙΑ» την περίοδο αυτή έγιναν απολύτως νόμιμα.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Ο Ν. 3548/2007 προβλέπει με ποιες προϋποθέσεις μια εφημερίδα μπορεί να καταχωρεί δημοσιεύσεις των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στον οποίο περιλαμβάνεται και η ΔΕΥΑΜΒ. Με βάση τις προϋποθέσεις αυτές, εκδίδεται κάθε φορά υπουργική απόφαση του αρμόδιου υπουργού, με την οποία καθορίζονται οι ημερήσιες και εβδομαδιαίες νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες που έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 3548/2007, στις διατάξεις του νόμου υπάγονται όχι όλες οι δημοσιεύσεις των συγκεκριμένων φορέων, αλλά “εφόσον αυτές προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις ως υποχρεωτικές”. Επιπλέον, στις ανωτέρω δημοσιεύσεις υπάγονται όχι όλες οι κατηγορίες δημοσιεύσεων, αλλά δύο συγκεκριμένες κατηγορίες: α) οι διακηρύξεις δημοπρασιών και προκηρύξεις διαγωνισμών των εν λόγω φορέων, εξαιρουμένων των διαγωνισμών προσλήψεων προσωπικού, και β) οι ισολογισμοί των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Μάλιστα, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 6 του Ν. 3548/2007, στην περίπτωση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων, οι όποιες δαπάνες δημοσίευσης της διακήρυξης, τα κηρύκεια και τα λοιπά έξοδα της δημοπρασίας, αρχικής και επαναληπτικής, καταβάλλονται αρχικά από την αναθέτουσα αρχή, με την προσκόμιση των νόμιμων παραστατικών, τα ποσά όμως αυτά παρακρατούνται από την αμοιβή του εργολάβου ή του προμηθευτή κατά την πρώτη πληρωμή του από την αναθέτουσα αρχή. Με άλλα λόγια το κόστος δεν επιβαρύνει το Δημόσιο αλλά τον ανάδοχο.
Οι δημοσιεύσεις της ΔΕΥΑΜΒ την περίοδο 7 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι 19 Μαρτίου 2012 αφορούσαν μόνον ανακοινώσεις διακοπής νερού, ανακοινώσεις για πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, μια ανακοίνωση αφορούσε τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο και μια, ποσού 168 ευρώ, αφορούσε διακήρυξη για έργο, πέραν όμως των υποχρεωτικών από το νόμο (αφού επρόκειτο για έργο στο όριο της απευθείας ανάθεσης). Καμία, δηλαδή, δημοσίευση δεν αφορούσε είτε διακήρυξη δημοπρασίας και προκήρυξη διαγωνισμού που η δημοσίευσή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, είτε ισολογισμό. Με άλλα λόγια, ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΕΣ. Για την πληρωμή μάλιστα ορισμένων από αυτές έχει προηγηθεί έλεγχος νομιμότητας από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο προληπτικός έλεγχος του Επιτρόπου ισχύει από τον Ιούνιο του 2011 που λειτούργησε η νέα Καλλικρατική ΔΕΥΑΜΒ, οπότε ανέλαβε και η Διοίκηση που είχε προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.