Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου ζητούν οι “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση”

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Προκειμένου να εκτιμηθεί η οικονομική ζημιά που υπέστη η εμπορική αγορά από την κακοκαιρία

Την άμεση σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να εκτιμηθεί η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η εμπορική αγορά του Βόλου από την κακοκαιρία, ζητούν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της παράταξης “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση”. Όπως επισημαίνουν Ο Εμπορικός Σύλλογος θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να μην μείνει μόνο σε δηλώσεις που θα μείνουν κενό γράμμα. Παράλληλα προτείνουν και συγκεκριμένα μέτρα τα οποία αν είχαν ληφθεί από την πλευρά της Πολιτείας (Δήμο, Περιφέρεια και Πολιτική Προστασία) θα μπορούσαν να έχουν μετριάσει το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς, κρατώντας το κέντρο της πόλης ανοιχτό και δίνοντας τη δυνατότητα σε μερίδα των πολιτών να επισκεφθεί την αγορά.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση”

“Σε μια ήδη παγωμένη αγορά εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού, εξαιτίας των δυσβάσταχτων φόρων (ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.α.) σε συνδυασμό με τις περικοπές σε δώρα, μισθούς και συντάξεις, προστέθηκε και το πάγωμα από το χιόνι που κάλυψε την πόλη μας στις 31.12. Αποτέλεσμα ήταν η τελευταία μέρα του έτους που αποτελεί “το φιλί της ζωής” για την αγορά ειδικά στα χρόνια των μνημονίων, να μη δοθεί ποτέ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας δέχθηκε ένα σφοδρό χτύπημα, αφού υπάρχουν μεγάλες ζημιές εξαιτίας των εποχιακών προϊόντων που θα μείνουν αδιάθετα αλλά και εξαιτίας των μεγάλων υλικών καταστροφών.

Από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ότι θα μπορούσαν να είχαν παρθεί ορισμένα συγκεκριμένα και απλά μέτρα από την πολιτεία (Δήμο, Περιφέρεια, Πολιτική προστασία) που θα είχαν μετριάσει το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς. Αυτά είναι τα εξής:

1.ενημέρωση των δημοτών (άρα και των επιχειρηματιών) για το μέγεθος της κακοκαιρίας που αναμένεται
2.ενημέρωση των δημοτών (άρα και των επιχειρηματιών) για το τι πρέπει να προμηθευτούν για να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία (αλυσίδες αυτοκινήτων, αλάτι, φτυάρια χιονιού κ.α.)
3.να υπάρχουν δημοτικά οχήματα αλλά και να έχει ζητηθεί βοήθεια από πολίτες, ώστε οι βασικές αρτηρίες να ραντίζονται από την πρώτη στιγμή της χιονόπτωσης με θαλασσινό αλατόνερο, ώστε να μην πιάσουν πάγο. Αυτό θα είχε αποτρέψει τον πλήρη αποκλεισμό της πόλης άρα και της αγοράς.
4.Αν οι βασικοί δρόμοι είχαν μείνει ανοικτοί θα είχε περιοριστεί η οικονομική ζημιά. Αυτοί θα μπορούσε να είναι οι εξής: Δημητριάδος, Ιάσονος, Ερμού, Ιωλκού, Καρτάλη, Αναλήψεως, Παγασών, 2ας Νοεμβρίου, Μαιάνδρου, Ελ.Βενιζέλου, Λαρίσης, Περιφερειακός, Πολυμέρη,ίσως και κάποιοι ακόμα.
5. Σε αυτούς τους δρόμους, θα έπρεπε να έχουν οριστεί πολύ πυκνά δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας με μειωμένο ή και δωρεάν εισιτήριο, ώστε οι δημότες να μην χρειάζεται να πάρουν το αυτοκίνητό τους (έτσι θα αποφεύγονταν και το πάγωμα του χιονιού λόγω συμπίεσης), αλλά να μπορούν να κάνουν τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Με αυτά τα 5 συγκεκριμένα βήματα το βασικό κομμάτι της αγοράς θα ήταν προσβάσιμο από το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών και η αγορά να λειτουργήσει σαφώς καλύτερα. Ενώ ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες και οι έμποροι έχοντας καλύτερη ενημέρωση, προετοιμασία και πρόσβαση θα είχαν πιθανά προλάβει αρκετές από τις ζημιές που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις τους.

Όμως το κακό έχει γίνει και πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε.

Από την πλευρά μας προτείνουμε τα εξής:

1.Να γίνει άμεσα ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν.Ιωνίας για να διατυπώσει ως όργανο και να απαιτήσει συλλογικά τη στήριξη του εμπορικού κόσμου. Δεν αρκούν σε καμία περίπτωση ατομικές δηλώσεις σε ΜΜΕ και σε facebook.
2.Να υπάρχει καταγραφή των ζημιών που έχει υποστεί ο εμπορικός κόσμος (είτε από αδιάθετο εμπόρευμα είτε από υλικές ζημιές). Έτσι θα υπάρχει καλύτερη και σαφέστερη εικόνα για το μέγεθος και το είδος των ζημιών.
3.Με βάση το παραπάνω να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κάποιας οικονομικής ενίσχυσης (αποζημιώσεων) σε κομμάτι του εμπορικού κόσμου.
4.Να δοθεί 2μηνη παράταση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων που έχει ο εμπορικός κόσμος απέναντι στην εφορία (ΦΠΑ, τέλη, ΕΝΦΙΑ κ.α.). Το ίδιο να ισχύσει και για τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία. Είτε κηρυχθεί ο νομός σε έκτακτη ανάγκη είτε όχι.

Για τα παραπάνω θεωρούμε αναγκαίο να γίνει άμεσα ΔΣ του ΕΣΒ αλλά κι αν εκτιμηθεί να καλεστεί και Γενική Συνέλευση των εμπόρων της πόλης μας. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού η οικονομική ζημιά για ορισμένους επαγγελματίες μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη αν δεν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο πρόεδρος του ΕΣΒ θα πρέπει να συγκαλέσει άμεσα του ΔΣ. Θα ήταν μεγάλο λάθος να καθυστερήσει ο ΕΣΒ να συνεδριάσει σαν σώμα για να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αρκεστούμε μόνο σε προσωπικές δηλώσεις. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν αντιστοιχούν επιπόλαιες αποφάσεις και πρακτικές που θα αποβούν μη αποτελεσματικές επί της ουσίας. Το ζητούμενο είναι να προκύψει και συγκεκριμένο αποτέλεσμα κι όχι μόνο να υπάρχουν δηλώσεις που θα μείνουν κενό γράμμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.