Έργα υποδομής για τη βελτίωση της λειτουργίας των κοιμητηρίων

Σε συνεργασία της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων με την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Βόλου

Σημαντικά έργα υποδομής στο κεντρικό κοιμητήριο του Δήμου Βόλου, στη θέση «Κούκος», καθώς και στα περιφερειακά κοιμητήρια των Δημοτικών Ενοτήτων, υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη από τη Διεύθυνση Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, με σκοπό αφενός την καλύτερη λειτουργία των κοιμητηρίων, αφετέρου την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χ.Τσαμπάζης «με τα έργα και οι παρεμβάσεις που προωθήθηκαν συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, τακτοποιούνται εκκρεμότητες πολλών ετών και, πέραν του ευπρεπισμού, διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία των χώρων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Ειδικότερα, στο κοιμητήριο Ταξιαρχών ολοκληρώθηκε το έργο αναβάθμισης του χώρου με την αποξήλωση 270 τάφων τριετούς ταφής στο δυτικό τμήμα του κοιμητηρίου, ενώ άλλοι 270 έχει προγραμματιστεί να αποξηλωθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Στο κεντρικό κοιμητήριο στη θέση «Κούκος» βρίσκονται σε φάση αποπεράτωσης οι εργασίες ασφαλτόστρωσης εσωτερικής οδού, έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την ολοκλήρωση του κτιρίου του νεκροστασίου, ολοκληρώνεται η εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή χωνευτηρίου, κατατέθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο φάκελος για την έκδοση απόφασης σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων και, τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του διαγωνισμού για τις απαραίτητες εργασίες ηλεκροφωτισμού στον εξωτερικό χώρο του κοιμητηρίου. Επίσης υπάρχει έγκριση για την προμήθεια εξωτερικών οστεοθηκών, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, οι οποίες θα τοποθετηθούν από τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, προωθήθηκαν τα τεχνικά έργα που ήταν αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργίας των υπόλοιπων κοιμητηρίων στις Δημοτικές Ενότητες Βόλου και Νέας Ιωνίας και συγκεκριμένα: στα κοιμητήρια Μελισσατίκων, Φυτόκου και Γλαφυρών η κατασκευή σηπτικών βόθρων και χωνευτηρίου, στο κοιμητήριο Αγ. Γεωργίου η κατασκευή χωνευτηρίου, περίφραξης και σηπτικού βόθρου, στο κοιμητήριο Αγ.Παρασκευής η κατασκευή πλυντηρίου οστών, όπως και στο κοιμητήριο των Αλυκών.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνονται οι εργασίες δημοπράτησης των εργασιών για τη βελτίωση της λειτουργίας των κοιμητηρίων στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου. Στο νεκροταφείο Ανακασιάς θα κατασκευασθεί σηπτικός βόθρος και θα τοποθετηθεί δεξαμενή, όπως επίσης στο νεκροταφείο Άνω Βόλου και στα κοιμητήρια Άλλης Μεριάς και Σταγιατών, ενώ στο νεκροταφείο Πορταριάς θα κατασκευαστεί χωνευτήρι οστών. Στα κοιμητήρια Κάτω και Άνω Λεχωνίων θα κατασκευαστούν χωνευτήρι οστών και σηπτικός βόθρος αντίστοιχα, στο κοιμητήριο Αγριάς, εκτός από χωνευτήρι, θα γίνει επίσης επισκευή της λιθοδομής και στο κοιμητήριο της Δράκειας προβλέπεται η τοποθέτηση δεξαμενής. Στο νεκροταφείο της Νέας Αγχιάλου θα κατασκευαστεί σηπτικός βόθρος, θα γίνει ελαιοχρωματισμός του οστεοφυλακίου και θα τοποθετηθεί δεξαμενή, όπως και στο κοιμητήριο Μικροθηβών, ενώ στο νεκροταφείο Αϊδινίου θα γίνει η κατασκευή της περίφραξης. Κατασκευή χωνευτηρίου και τοποθέτηση δεξαμενών προβλέπεται επίσης και για τα κοιμητήρια της Μακρινίτσας, ενώ σηπτικοί βόθροι θα κατασκευαστούν στα κοιμητήρια Διμηνίου και Σέσκλου.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης των κοιμητηρίων σε τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Αισωνίας, της Ιωλκού και της Πορταριάς, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου. Στο νεκροταφείο Πορταριάς έγινε κατασκευή λιθοδομής για την υπερύψωση του τοιχίου περίφραξης, καθώς και η κατασκευή προστατευτικών μεταλλικών κάγκελων στη σκάλα που συνδέει τα δύο επίπεδα του κοιμητηρίου Στο νεκροταφείο Κατηχωρίου, έγιναν επιχρίσματα εξωτερικά του τοίχου περίφραξης και η κατασκευή των κεντρικών διαδρόμων με σκυρόδεμα, ενώ στο Νεκροταφείο Άλλης Μεριάς κατασκευάστηκε πέτρινη βρύση που ήταν αναγκαία. Στο νεκροταφείο Άνω Βόλου κατασκευάστηκε νέο χωνευτήριο οστών, ενώ στο νεκροταφείο Ανακασιάς πραγματοποιήθηκαν εργασίες εκσκαφών για την εξομάλυνση του εδάφους και τσιμεντοστρώθηκαν οι κεντρικοί διάδρομοι. Στο νεκροταφείο Διμηνίου έγινε κατασκευή περίφραξης και μεταλλικής εισόδου για την προστασία του χώρου καθώς και τοποθέτηση πλαστικής δεξαμενής ύδρευσης για την εξασφάλιση υδροδότησης του νεκροταφείου από ανεξάρτητη πηγή εκτός του κεντρικού δικτύου ύδρευσης. Στο νεκροταφείο Σέσκλου έγινε η τσιμεντόστρωση των διαδρόμων σύμφωνα με την εφαρμογή του υπάρχοντος σχεδίου ταφολογίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.