«Αίτημα ψυχής των παιδιών…»

Διαπιστώνεται μέσα από τον σχολικό εκφοβισμό, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων

Σημαντική καταγραφή απόψεων, αποριών και διευκρινήσεων για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, με ένα κεντρικό συμπέρασμα εκ μέρους της ομιλήτριας, ότι τα παιδιά, που είτε δέχονται , είτε προκαλούν εκφοβισμό, εκδηλώνουν ένα «αίτημα ψυχής», έγινε στη διάρκεια της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που υλοποίησε χθες το απόγευμα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Βόλου, με τη συνδιοργάνωση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Η ενημερωτική εκδήλωση, είχε ως θέμα τον «Σχολικό Εκφοβισμό… Όταν αλλάζει πρόσωπα η θλίψη» με ομιλήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Χορταργιά.

enosi xortargia2
Όπως τονίστηκε από την πλευρά της κας Χορταργιά, «τα παιδιά που εκφοβίζουν και τα παιδιά που εκφοβίζονται, είναι ουσιαστικά δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ενώ και τα δύο πρόσωπα διακρίνονται από συναισθήματα φόβου, απλώς διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται. Όπως υποστήριξε μάλιστα, τα παιδιά που εκφοβίζουν καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες, εκτονώνοντας τις προσωπικές τους δυσκολίες, ενώ τα παιδιά που εκφοβίζονται, δεν έχουν τη συναισθηματική δύναμη και άμυνα, ώστε να μπορέσουν να αντιδράσουν.
Όπως τονίστηκε εξάλλου και από τους παρευρισκόμενους γονείς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το παιδί να αισθανθεί ότι έχει στήριγμα τους γονείς του και το σχολείο, ενώ οι ειδικοί επιμένουν ότι τα παιδιά πρέπει να μη φοβούνται, να έχουν το θάρρος της γνώμης και να μάθουν να «αντιδρούν».

Σημαντικό ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων, παίζει το σχολικό περιβάλλον και η στάση των εκπαιδευτικών ενώ σε ότι αφορά στους γονείς αναφέρθηκε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο βοήθειας, υποστήριξης και γνώσης, προκειμένου να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα, τόσο το παιδί όσο και τους εαυτούς τους, ως γονείς. Πρέπει να έχουν την ικανότητα να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα, που τους στέλνει το παιδί, μέσα από τη συμπεριφορά του αλλά και να συντονίζονται με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηλ. Κουτσερής, υποστήριξε, ότι η Ένωση οφείλει να παρέχει με όποιον πρόσφορο τρόπο είναι εφικτό, γνώση στα μέλη της σχολικής κοινότητας, ώστε ένα πρόβλημα το οποίο είναι υπαρκτό, να μπορέσει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.