Αχ. Μπέος: «Ελλείψεις, παραλείψεις και αδιαφορία για το ακίνητο της Νέας Αγχιάλου»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
«Θα διεκδικήσουμε ότι ανήκει στο Δήμο Βόλου με τον τρόπο που ξέρουμε», είπε ο δήμαρχος…

Ελλείψεις, παραλείψεις και αδιαφορία καταλόγισε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, για το θέμα του παραλιακού ακινήτου στη Ν. Αγχίαλο, που περιήλθε στο Δημόσιο ενώ ήταν στην κυριότητα του Δήμου, και διαβεβαίωσε ότι η νέα Δημοτική αρχή θα διεκδικήσει ότι ανήκει στο Δήμο Βόλου «με τον τρόπο που ξέρουμε», όπως ανέφερε.

Η συζήτηση κράτησε πάνω από 1,5 ώρα και εκτός από τις νομικούς συμβούλους Σοφία Παπαγιαννίτση και Ντίνα Βακουφτσή, που αναφέρθηκαν στις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας για το ζήτημα της έκτασης των 100 στρεμμάτων, μίλησαν η πρώην αντιδήμαρχος Ν. Αγχιάλου Ευαγγελία Κρίκου, που ανέδειξε το θέμα και ο νομικός Κ. Μπουρτζής που ασχολήθηκε, λόγω εντοπιότητας με την υπόθεση.

Ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, που μίλησε στο τέλος της συζήτησης κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη ότι έχει έπαρση και αποποιείται τις ευθύνες του, ενώ αναφέρθηκε στις εξόδους του με συγκεκριμένους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι καθοδηγεί για να καλύψουν τις ευθύνες του. «Αυτή η αλαζονεία και η νοοτροπία του «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που καταστρέψατε την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο», ανέφερε.

«Εμείς έχουμε την ευθύνη»
Ο Αχ. Μπέος τόνισε ότι για ό,τι καλό ή κακό συμβεί στην πόλη μέχρι το 2019, η Δημοτική Αρχή θα έχει την ευθύνη και αν κάποια υπηρεσία κάνει λάθος δεν θα ρίξει το φταίξιμο στους υπαλλήλους. Όπως ανέφερε, μόνο η Δημοτική Αρχή θα αποφασίσει αν θα κάνει αγωγή για να περιέλθει το ακίνητο στο Δήμο Βόλου ξανά και πως θα κινηθεί. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «νταβατζή» την Κτηματική, διότι εισπράττει τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων από τους επαγγελματίες της Ν. Αγχιάλου και δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους του Δήμου ενώ τόνισε ότι, με την κατάσταση αυτή που δημιουργήθηκε, υπάρχει δεδικασμένο.
Ο Αχ. Μπέος τόνισε ότι η πολιτική σπέκουλα (για την οποία τον είχε κατηγορήσει πριν ο Π. Σκοτινιώτης) είναι δικό του πλεονέκτημα και προτέρημα και ανέφερε ότι η πλειοψηφία δεν έχει κομματικές αγκυλώσεις και δεν ανήκει πουθενά. «Εμείς υπεύθυνα θα αφουγκραστούμε και θα αγωνιστούμε για το θέμα και θα διεκδικήσουμε, με τον τρόπο που ξέρουμε, την περιουσία του Δήμου», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος.

«Έγινε ότι έπρεπε να γίνει»

Ο πρώην δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε, ότι μετά από μια εβδομάδα πολιτικής σπέκουλας, το θέμα ήρθε στην πραγματική του διάσταση και τόνισε ότι η περιουσία που παρέλαβε ο Δήμος Βόλου από τους περιφερειακούς Δήμους δεν είχε τα σχετικά έγγραφα.
Όπως ισχυρίστηκε η ΑΝΕΒΟ κατέγραψε πάνω από 1200 ακίνητα του Δήμου, από τα οποία τα 15 (μεταξύ των οποίων και το επίμαχο ακίνητο) είχαν επιλεγεί για αναπτυξιακή αξιοποίηση.

Ενδιαφέρον απ΄το Ρωσικό Υπουργείο Παιδείας

Όταν υπήρξε ενδιαφέρον από το Ρωσικό υπουργείο Παιδείας, για να γίνει κατασκήνωση για μαθητές, ο δήμαρχος έδωσε εντολή να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, και τότε (Μάιος του 2013), διαπιστώθηκε ότι υπήρξε εμπλοκή. Χαρακτήρισε δε τις ημερομηνίες 1989 οπότε ο κρατικός Νομάρχης χάραξε αιγιαλό – παραλία και παλιό αιγιαλό και μετατάσσει το μεγαλύτερο μέρος του στον παλιό αιγιαλό και το 1993 που ο υφυπουργός Οικονομικών απέρριψε την αίτηση θεραπείας της Κοινότητας Ν. Αγχιάλου ότι η έκταση της ανήκει και παραμένει παλιός αιγιαλός, άρα στην κυριότητα του Δημοσίου.
«Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ακίνητο είναι δικό μας και μπορεί να κατοχυρωθεί στο Δήμο Βόλου οριστικά και αμετάκλητα. Πρέπει να κατατεθεί η αγωγή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Έγινε ότι έπρεπε να γίνει και μπορούμε απρόσκοπτα να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου», ανέφερε ο Πάνος Σκοτινιώτης. Τέλος ανέφερε ότι τα πολιτικά πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται, ενώ οι υπηρεσίες παραμένουν και δεν αλλάζουν.

Οι μειοψηφίες
Ο Μαργ. Πατσιαντάς, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή επιφύλαξη ή ο ενδοιασμός ότι αυτή η έκταση που είναι σε σημαντική θέση δεν είναι δημοτική. Πρέπει, ανέφερε, όσο πιο σύντομα γίνεται, με ένα ολοκληρωμένο τοπογραφικό να κατατεθεί αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου και ο Δήμος να απαιτήσει με ομόφωνη απόφαση, συμβιβαστικά το δημόσιο να αποδεχτεί ότι η συγκεκριμένη γη ανήκει στο Δήμο Βόλου για να κάνει τις παρεμβάσεις που θα συναποφασίσουμε και να δοθεί προς χρήση.
Ο Απ. Νάνος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα διεκδίκησης, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανέφερε, το ακίνητο πρέπει να διεκδικηθεί από τη Δημοτική Αρχή και να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών της περιοχής και όχι να ξεπουληθεί, όπως είναι η πολιτική της.
Ο σύμβουλος της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Θεολ. Διαμαντένιας κατηγόρησε τον επί 8 χρόνια δήμαρχο Ν. Αγχιάλου που ήταν και σύμβουλος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αναφέροντας ότι έχει μεγάλη ευθύνη για το θέμα, ενώ τόνισε ότι τον Απρίλιο του 2013 κατέθεσε επερώτηση και δεν έλαβε απάντηση. Ζήτησε δε η Δημοτική Αρχή να έρθει σε επαφή με τους πρώην δημάρχους και να μην αφήσει το ζήτημα του ακινήτου.

Οι αντιδήμαρχοι
Η αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, τόνισε ότι πληροφορήθηκε για το θέμα το περασμένο καλοκαίρι, αφού έμαθε ότι οι καταστηματάρχες πληρώνουν τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων στην Κτηματική και όχι στον Δήμο και άρχισε τη συγκέντρωση εγγράφων στοιχείων, για να ενημερώσει τον δήμαρχο, αλλά την πρόλαβε η ερώτηση του κ. Διαμαντένια.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μουλάς ανέφερε ότι υπάρχει ένοχη στάση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Ο αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας Θάνος Θεοδώρου επιτέθηκε κατά του πρώην δημάρχου λέγοντας ότι δεν παρέδωσε τίποτα για την ακίνητη περιουσία και του είπε ότι «πήρατε δύο βραβεία: ένα της καμένης γης που παραδώσατε σε μας και ένα που ο κόσμος σας έστειλε στο σπίτι σας». Η επίσημη καταγραφή είναι στο Μητρώο, ανέφερε και επικαλέστηκε υπηρεσιακά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία καταγραφή μόλις του 6% της δημοτικής περιουσίας και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου. Τέλος, τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα για τα 1200 ακίνητα και επέδειξε αδιαφορία για έσοδα που θα μπορούσε να έχει ο Δήμος.

«Ο Δήμος Ν. Αγχιάλου εκδιώχθηκε»
Η Ευαγγελία Κρίκου πρώην αντιδήμαρχος Ν. Αγχιάλου, που ανέδειξε το θέμα, επισήμανε ότι η έκταση των 100 στρεμμάτων δεν είναι η μοναδική που δηλώθηκε με «περίεργο» τρόπο από την Κτηματική, αλλά υπάρχουν άλλα δύο κτήματα στην εκβολή του Λαχανορέματος και ένα στη θέση Αλωνάκι, που θεωρούνται παλιός αιγιαλός.
Τόνισε δε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος τεσσάρων ετών και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρώην Δήμος Ν. Αγχιάλου έχει εκδιωχθεί από 4 παραλιακά ακίνητα, ενώ υπάρχουν άλλα 67 ιδιωτικά καθώς και 17 δρόμοι που θίγονται από την Κτηματική Υπηρεσία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.