Δικηγόροι: Εμπαίζει την πόλη υπηρεσία του υπουργείου για το Δικαστικό Μέγαρο (video)

ΑΡΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΡΧΕΙΑΓια εμπαιγμό της πόλης και των φορέων από τις Τεχνικής Υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, κάνουν λόγο οι δικηγόροι, με αφορμή έγγραφο, με το οποίο χαρακτηρίζει επαρκείς τους χώρους 1976 τ.μ. που καλύπτονται σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο, ενώ αποφαίνεται ότι από τα 2.400 τ.μ. συνολικής έκτασης υπάρχουν επιπλέον χώροι 430 τ.μ.!

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης και Νίκος Χατζησταματίου δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους και ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, που πιθανόν δεν είναι γνώστης του εγγράφου, να πάρει θέση για το θέμα, που απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και δύο δεκαετίες.
«Το έγγραφο αυτό, που κοινοποιήθηκε στις 27 Μαΐου στο Πρωτοδικείου και το Ειρηνοδικείο βγάλει μια πόλη και τους φορείς της τρελούς», είπε χαρακτηριστικά ο Λάζαρος Γαϊτάνης, που πρόσθεσε ότι όλοι συμφωνούν ότι το κτίριο είναι ανεπαρκές για τις ανάγκες του. «Από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το έγγραφο, οποιαδήποτε άλλη λύση, είτε ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου, είτε μεταβατική λύση, δε θα υλοποιηθεί», τόνισε.

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι το έγγραφο αυτό εστάλη από την Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από έγγραφα που απέστειλαν το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Βόλου, το πρώτο στις 19 Ιανουαρίου και ένα μήνα περίπου μετά το δεύτερο, χωρίς τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και πρότειναν τη μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου στο κτίριο της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας στην οδό Γαλλίας.

Στο Δικαστικό Μέγαρο σήμερα, ανέφερε ο πρόεδρος των δικηγόρων και σε χώρο 70 τ.μ. συνωστίζονται 15 υπάλληλοι, σε ένα χώρο 15 τ.μ. οκτώ Ειρηνοδίκες και 20 τ.μ. καταλαμβάνει το μεγάλο αρχείο.
«Για μας δεν αποτελεί πανάκεια μια εμβαλωματική λύση» δήλωσε ο Λάζαρος Γαϊτάνης και χαρακτήρισε κατάπτυστο το έγγραφο αυτό της Διεύθυνσης Τ.Υ. του Υπουργείου. Όπως είπε «Όλοι οι φορείς συμφωνούν ότι το Δικαστικό Μέγαρο είναι ακατάλληλο. Θέλουμε να μάθουμε αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης ασπάζεται αυτή την άποψη».

Ο πρόεδρος των δικηγόρων δήλωσε ότι ενημέρωσε τους βουλευτές πριν δημοσιοποιήσει το θέμα και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι ο υπουργός δεν ασπάζεται το συγκεκριμένο έγγραφο και ζήτησε από τον υπουργό να έρθει και δει το χώρο και να πάρει θέση, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι πολιτικά υπόλογος απέναντι στην πόλη.

Ο Λάζαρος Γαϊτάνης τόνισε ότι αν είναι δύσκολο να δοθούν χρήματα για ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, θα μπορούσαν να δοθούν για τη μεταστέγαση υπηρεσιών στο πρώην κτίριο «Ταχυδρόμου», λόγος για τον οποίο αγοράστηκε το κτίριο. Πρόσθεσε δε ότι για τα θέματα στατικότητας που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και αυθαιρεσίας σε δύο ορόφους, θα μπορούσε να δοθεί λύση.

Αναφερόμενος στους «επαρκής», σύμφωνα με την υπηρεσία χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, ο κ. Γαϊτάνης έφερε τα παραδείγματα άλλων μικρότερων από το Βόλο πόλεων που έχουν μεγαλύτερα Δικαστικά Μέγαρα, κι έφερε ως παράδειγμα την Κέρκυρα με Δικαστικό Μέγαρο 7.000 τ.μ., η Βέροια με 5.800 τ.μ., η Σπάρτη με 3.400 τ.μ. η Ηγουμενίτσα με 2.500 τ.μ. και άλλες.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Νίκος Χατζησταματίου, άσκησε κριτική στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τ.Υ. του Υπουργείου λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή η κυρία που υπέγραψε το έγγραφο δεν κοίταξε τι έχει πει το Υπουργείο εδώ και 17 χρόνια, ότι ο Βόλος χρειάζεται ένα Δικαστικό Μέγαρο έκτασης 11.000 τ.μ. για να καλύψει τις ανάγκες του».

Όπως ανέφερε, το πρώην κτίριο «Ταχυδρόμος», αγοράστηκε από το Ελληνικό δημόσιο για να καλύψει συμπληρωματικά τις ανάγκες των Δικαστηρίων μέχρι να ανεγερθεί νέο Δικαστικό Μέγαρο. Επίσης χαρακτήρισε αστειότητες τα όσα ακούγονται περί στατικότητας τονίζοντας ότι στο υπόγειο του κτιρίου ήταν τοποθετημένο πιεστήριο τεσσάρων τόνων. «Από το 1967 δεν έχει πάθει ούτε μία ρωγμή, ενώ και οι εκπρόσωποι της ΘΕΜΙΣ κατασκευαστική που είχαν δει το χώρο, είχαν αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» είπε και κατέληξε «εκπλήσσει το έγγραφο αυτό που βγάζει τρελό το ίδιο το Υπουργείο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.