Δράσεις για την ομαλή μετάβαση από το δημοτικό σχολείο στο γυμνάσιο

Οι μαθητές της Έκτης Τάξης των 16ου -30ου δημοτικών σχολείων γνωρίζουν το 7ο Γυμνάσιο Βόλου

Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο είναι μια, επίσης, σημαντική αλλαγή στη ζωή των παιδιών, που, ως γονείς ή εκπαιδευτικοί, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε. Παρόλο, που τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν βιώσει παρόμοιες μεταβάσεις και στο παρελθόν, η αλλαγή αυτή είναι κάτι παραπάνω από αλλαγή τάξης. Είναι μια μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβική, από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία, από την υπακοή στην αναζήτηση, από τις φιλίες στις σχέσεις.

Πέραν όμως από τις αναπτυξιακές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές, που τα παιδιά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο γυμνάσιο, υπάρχουν και οι αντικειμενικές διαφορές δημοτικού – γυμνασίου. Διότι, στην ουσία, και εδώ αλλάζουν όλα: περισσότεροι καθηγητές, περισσότερα μαθήματα, δουλειά στο σπίτι, εξετάσεις, εργασίες, περισσότερες δραστηριότητες και συνεπώς ευθύνες. Οι απαιτήσεις του Γυμνασίου σήμερα είναι πολύ πιο μεγάλες από άλλοτε.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί της στ’ τάξης να προετοιμάζουν τους μαθητές του σε μια σειρά θεμάτων όπως:

• Να ακολουθούν τον κώδικα συμπεριφοράς μέσα στην τάξη και στην αυλή.
• Να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.
• Να είναι συνεπείς με τις εργασίες και τις υποχρεώσεις τους.
• Να παρουσιάζουν καλοδουλεμένες εργασίες.
• Να μπορούν να εκφραστούν γραπτώς με αποτελεσματικό τρόπο.
• Να μπορούν να διαβάσουν ένα κείμενο και να είναι σε θέση να κατανοήσουν τις πληροφορίες που αναφέρονται μέσα σε αυτό.
• Να συμμετέχουν κατά την παράδοση του μαθήματος.
• Να μπορούν να κάνουν μια εργασία τύπου project, ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους.
• Να έχουν καλά ανεπτυγμένες δεξιότητες μελέτης.
• Να οργανώνουν το διάβασμά τους, έτσι ώστε να έχουν καλά αποτελέσματα στα διαγωνίσματα και στις τελικές εξετάσεις.

Στα πλαίσια του προγράμματος ομαλής μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο οι εκπαιδευτικοί της στ’ τάξης των 16ου δημ. σχ. κ. Πολυμέρου Ευανθία και 30ου δημ. σχ. κ. Αλεξίου Παρασκευή προετοίμασαν τους μαθητές τους συναισθηματικά και γνωστικά, μέσα από τη διδασκαλία, οργανώνοντας την αξιολόγηση των μαθητών με μεθόδους που επικρατούν στο γυμνάσιο . Με τον ίδιο τρόπο διαχειρίστηκαν θέματα πειθαρχίας και συνέπειας των μαθητών τους.

Στην οργάνωση των δράσεων υπήρξε συνεργασία με τους διευθυντές των δυο σχολείων κ.κ. Κωνσταντινίδη Φ. και Πασχάλη Δήμου , όπως και με τη σχολική σύμβουλο της 1ης Σχ. Περ. κ. Παντέρα Μαρία .
Οι δράσεις περιελάμβαναν τη φάση της προετοιμασίας: επισκέψεις των παιδιών των δυο σχολείων στο 7ο γυμνάσιο, ξενάγηση στους χώρους, ενημέρωση από υπεύθυνους καθηγητές, τον γυμνασιάρχη κ. Τσαγκλιώτη Τριαντάφυλλο για τα μαθήματα του γυμνασίου, τις απουσίες, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των παιδιών. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δουν το περιεχόμενο μαθημάτων, όπως η Φυσική αλλά και τον τρόπο διδασκαλίας, όπως διαδραστικά παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Φυσικής κ. Καραγατσιλή . Η κ. Σιαμουρδάνη, υποδιευθύντρια του σχολείου, προσφέροντας στους μικρούς μαθητές αναψυκτικά και κεράσματα έδωσε και χρήσιμες πληροφορίες για τη φιλοσοφία και τις αρχές του σχολείου, οδηγίες και απαντήσεις στις ερωτήσεις , τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, τις εκδρομές, κλπ. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια δραστηριότητα των εκπ/κών ομάδων του 7ου Γυμνασίου καθώς και τις πολλές διακρίσεις τόσο της θεατρικής ομάδας όσο κι αυτής της δημιουργικής γραφής.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έτους οι διευθυντές των δημοτικών οργάνωσαν μια συνάντηση των γονέων, για να λύσουν απορίες, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν στη φοίτηση των παιδιών στο γυμνάσιο και την προετοιμασία, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, για την ομαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.