Δ.Σ. Βόλου: Ναι στη σίτιση του Μουσικού, να ισχύσει για όλα τα σχολεία

Το θέμα της σίτισης σε όλα τα σχολεία της Μαγνησίας, όπου υπάρχουν μαθητές που πεινούν, έθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι, με αφορμή την εκκίνηση του διαγωνισμού παροχής σίτισης στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, ύψους 205.000 €, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το θέμα έγινε μεγάλη συζήτηση, πολλοί σύμβουλοι, της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, υπογράμμισαν την ανάγκη να διευρυνθεί το πρόγραμμα σίτισης, ενώ άλλοι τόνισαν ότι το ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή είναι πολύ μικρό (μόλις 3,20 ευρώ την ημέρα, που μετά το διαγωνισμό θα πέσει στα 2,80 ευρώ), με αποτέλεσμα ποιοτικά να μην είναι αυτό που θα έπρεπε.

Για μία πολιτική που οδηγεί σε ανισότητα ανάμεσα στα σχολεία, μίλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Θεολόγος Διαμαντένιας, υποστηρίζοντας πως οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου ανήκουν σε οικογένειες με οικονομική επιφάνεια που δεν έχουν ανάγκη αυτό το φαγητό. «Πολλές μερίδες από την σίτιση πετιούνται γιατί πολλά παιδιά δεν τα θέλουν, ενώ πολλοί μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένοι», ανέφερε και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με υπηρεσίες Πρόνοιας για να δίνονται οι μερίδες που περισσεύουν σε μαθητές που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, συμφώνησε με τον κ. Διαμαντένια, λέγοντας πως είναι άδικο να σιτίζονται μόνο τα παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου. Συμπλήρωσε πως υπάρχουν καταγγελίες, μαθητών και καθηγητών, ότι το φαγητό είναι κακής ποιότητας και γι αυτό πετιέται στα σκουπίδια, ενώ ο σύμβουλος της ΛΑΣ, Απόστολος Ριζόπουλος, είπε πως τα χρήματα για την σίτιση των μαθητών είναι ελάχιστα και δε διασφαλίζουν την ποιότητα του φαγητού, με αποτέλεσμα τα παιδιά να τρέφονται με «κοτομπουκιές και προτηγανισμένες πατάτες». Δήλωσε ότι θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο σε όλα τα σχολεία, ειδικά τα ολοήμερα, καθώς και στις κοινωνικές δομές.

Ο σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» Κώστας Κουκουβίνος, πρότεινε να λειτουργήσει εταιρία σίτισης από το Δήμο, στις εγκαταστάσεις που διαθέτει ο πρώην Δήμος Ν. Ιωνίας προς Φυτόκο, που θα είναι και πιο φθηνή αλλά και τα υλικά θα είναι ελεγμένα και ποιοτικά. Ο Λεωνίδας Αναστασίου πρότεινε τη δημιουργία μαθητικής λέσχης, στα πρότυπα της φοιτητικής.
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Απόστολος Παντσάς, συμφώνησε πως το μέτρο θα έπρεπε να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία, αλλά προς το παρόν το Υπουργείο Παιδείας που το εφαρμόζει, έχει επιλέξει μόνο τα Μουσικά Σχολεία. Επίσης, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έγινε για να δίνεται δεκατιανό γεύμα στα παιδιά όλων των σχολείων, κάτι που, όμως, απορρίφθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση της Περιφέρειας, ως μη νόμιμη δαπάνη.
Ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, έκανε λόγο για νομική υποχρέωση του Δήμου, που δεν είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής.

Ανέβηκαν οι τόνοι για την ΕΡΓΗΛ
Πριν την έναρξη συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης ανέβηκαν οι τόνοι, με αφορμή συζήτηση πρότασης των «Δρόμων Συνεργασίας» και του νέου επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργαρίτη Πατσιαντά, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τη ΔΕΥΑΜΒ και το θέμα της ΕΡΓΗΛ.

Ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ανοίξει η δημοτική Αρχή τα νομικά «χαρτιά» της για το θέμα με την ΕΡΓΗΛ, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση αυτή να γίνει «ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο», όπως ανέφερε.
Ο κ. Πατσιαντάς συμφώνησε και δήλωσε πως από τη νέα του θέση ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση του κοινωφελούς και δημοτικού χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός, που τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση για το θέμα αυτό και να εξαντληθεί κάθε νόμιμη ενέργεια για να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου.
Στην συζήτηση παρενέβη ο κ. Μουλάς, που είπε πως δεν μπορεί το Συμβούλιο να παρακολουθεί μία κουβέντα την οποία δεν καταλαβαίνει και ζήτησε από τον κ. Σκοτινιώτη πλήρη ενημέρωση για το θέμα, την οποία εκείνος αρνήθηκε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.