Εθνική ανάγκη να καταναλώνουμε ότι παράγουμε

Έντονο το ενδιαφέρον φορέων και πολιτών στη χθεσινή παρουσίαση του κινήματος

Μεγάλη ήταν ανταπόκριση των φορέων αλλά και απλών πολιτών στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας για να στηρίξουν το πανελλαδικό κίνημα «καταναλώνουμε ότι παράγουμε». Η κρίσιμη οικονομική κατάσταση και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οδήγησαν στην πρωτοβουλία αυτή προκειμένου να αντισταθμιστεί η δριμεία και συνεχιζόμενη ύφεση που πλήττει την εθνική αλλά και τοπική οικονομία. Επικεφαλής του κινήματος στη Μαγνησία, το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στο Volos Palace, είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Όπως αναφέρθηκε στόχος του κινήματος είναι η στήριξη, προβολή και προώθηση στο καταναλωτικό κοινό των τοπικών μας προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρονται στη Μαγνησία. Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο Σεβασμιώτατος, “βλέπω σήμερα εδώ όλους τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μας, που οραματίζονται ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και αποφασίζουν δράσεις από κοινού.

Αφουγκράζομαι το μεράκι και τη διάθεσή σας να αποτελέσετε εναλλακτική πρόταση για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, και είμαι βέβαιος πως σύντομα θα σας ακολουθήσουν πολλοί. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν πάσχουμε μόνον από οικονομική στενότητα. πάσχουμε και από έλλειψη ενθουσιασμού, πρωτοτυπίας και επιμονής στην επίτευξη στόχων. Εγώ σήμερα διακρίνω και τα τρία. Γι αυτό και είμαι βέβαιος πως με τη δική σας πρόσκληση, τίθεμαι επικεφαλής μιας προσπάθειας, που ήδη έχει πετύχει».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι «το αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο προσπαθούν να βρουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου ξεκινάει σήμερα από εδώ. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες πλέον θα πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Αυτή είναι η μεγάλη χρυσή ευκαιρία. Διότι αν γεμίζεις το καλάθι σου Ελλάδα και αν ο καταναλωτής είναι με κρίση και όχι σε κρίση, νομίζω θα πετύχουμε. Οι πολίτες μπορούν να πάρουν πραγματικά τη χώρα στα χέρια τους όταν θα βάλουν στόχο της ζωής του να καταναλώνουν ελληνικά προϊόντα. Αν το πετύχουν αυτό θα δώσουν μια μεγάλη αναπτυξιακή ανάσα στη χώρα.

Για ένα κίνημα με σκοπούς αλλά χωρίς καμία πολιτική, κομματική ή άλλη σκοπιμότητα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας. Όπως δήλωσε, «το κίνημα έχει σαν στόχο να ενεργοποιήσει του καταναλωτές προκειμένου να λάβουν υπόψιν τους στις αγορές και άλλα κριτήρια, πέρα από τη χαμηλή τιμή, κριτήρια τα οποία επηρεάζουν τις επιχειρήσεις στον τομέα της απασχόλησης και των τζίρων, επηρεάζονται όμως και οι επαγγελματίες , βιοτέχνες και εμπόρους με τις ενέργειές μας και τις δράσεις μας, οι οποίοι θα πρέπει με τη σειρά τους να προχωρήσουν σε μεθόδους τυποποίησης, εξωστρέφειας και να βγούνε με νέες προδιαγραφές και νέες δυνάμεις στον ανταγωνισμό».

Το γεγονός ότι υπάρχει πριν από λίγο καιρό εντελώς συμπτωματικά ξεκίνησε και η Ένωση Καταναλωτών Μαγνησίας μια προσπάθεια υπό τον τίτλο «αντιδρούμε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αλέκος Κουτσελίνης, σημειώνοντας ότι έχει γίνει καταγραφή 100 επιχειρήσεων της Μαγνησίας στον τομέα των τροφίμων και ποτών που παράγουν περίπου 400 επώνυμα προϊόντα λίστα η οποία με την κατάλληλη επικαιροποίηση των στοιχείων μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο και για το κίνημα που αναπτύσσεται τώρα.

Η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και είναι εθνική ανάγκη να καταναλώνουμε ότι παράγουμε, δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κώστας Καββαθάς στην τοποθέτησή του. Όπως τόνισε “έχουμε φθάσει σε μια οικονομική κρίση πρωτόγνωρη για τα οικονομικά δεδομένα. Οι απώλειες που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι, είναι επιπτώσεις που έχουμε μόνο σε περίοδο πολέμου. Πραγματικά η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο πόλεμος είναι οικονομικός και ο εχθρός ύπουλος. Θα πρέπει να βρούμε τη λύση να αντισταθούμε γιατί είναι θέμα επιβίωσης για το λαό μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν εντός ή εκτός Ελλάδος να μας προσβάλλει» κατέληξε.

Στην εκδήλωση που παρακολούθησε πλήθος πολιτών και παρουσίασε η δημοσιογράφος Εύη Ράπτη, το παρών έδωσαν, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, οι αντιδήμαρχοι Άρης Σαββάκης και Θανάσης Σταυρίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Κώστας Τσέλιος, υποψήφιοι Βουλευτές Μαγνησίας, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ν.Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος. Εκπρόσωποι των ομοσπονδιών Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λαμίας, Καβάλας και Βέροιας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Μαγνησίας Αλέκος Κουτσελίνης και Κική Πλαστάρα.

Στους επίσημους δόθηκαν καλάθια με τοπικά προϊόντα προσφορά των εταιριών: ΕΨΑ, Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», Φεραία Γή, Stevia Sweet Fitness, Θεσσαλικός ανθός και Σύλλογος Αγγειοπλαστών – Κεροπλαστών Ν.Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.