ΕΚΒ: Μόνο με αγώνα θα περισωθούν το δικαιώματα των εργαζομένων

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση των αντιπροσώπων Σωματείων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία σχεδόν και των 88 αντιπροσώπων-μελών της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, η εκλογοαπολογιστική συνέλευση, ενόψει των εκλογών για ανάδειξη νέας Διοίκησης, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.
Στη διάρκεια της συνέλευσης έγινε ο απολογισμός δράσης από τον πρόεδρο Θανάση Παπαδημόπουλο, τοποθέτηση εκ μέρους της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα έκανε ο γραμματέας Δημήτρης Βασιλείου, αναγνώστηκε ο οικονομικός απολογισμός και η έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής και τέλος, παρουσιάστηκε το νέο πλαίσιο δράσης.

Στο πλαίσιο δράσης έγινε έκκληση για μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου, ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού που εξακολουθεί να υλοποιεί την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική. Όπως επισημάνθηκε, οι εργαζόμενοι παλεύουν για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 € και αποκατάσταση των ΣΣΕ, για διασφάλιση της εργατικής συμμετοχής και του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου στη Χώρα μας και για αποκατάσταση και επανεγγύηση της θεσμικότητας του Εργατικού Δικαίου, για να ξεφύγουμε από την ύφεση, για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.
Για την ανακούφιση των ανέργων το ΕΚΒ προτείνει να αξιοποιηθούν άμεσα τα 800 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και να υλοποιηθούν Προγράμματα ταχείας απορρόφησης, για 80.000 νέους ανέργους και εμμένει σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ανερ¬γίας των νέων και της υποαπασχόλησης, με τρεις κατευθύνσεις – στόχους: Tην πρόληψη, την αποκατάσταση και την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΚΒ

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ, κάνοντας τον απολογισμό δράσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν σε Κιολεΐδη, Χαλυβουργία, ΒΙΣ, Coca – Cola, SOVEL, αλλά και σε δεκάδες άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, και περιπτώσεις (στον Κλάδο της Υγείας, στον Τουρισμό – Επιστισμό – στο Μέταλλο), δείχνοντας για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις την ίδια ευαισθησία. Ιδιαίτερα ανέφερε απασχολεί το θέμα της ΒΙΣ, ενώ έγινε επισήμανσης της οξύτητας της μαύρης εργασίας και της καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων, τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως στους Κλάδους Τουρισμού – Επισιτισμού, μη διστάζοντας να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και να ζητήσουμε την αυστηρή απόδοση ευθυνών.
Ο Θαν. Παπαδημόπουλος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Διοίκησης του ΕΚΒ στις συμβασιούχες καθαρίστριες και στις κλαδικές συμβάσεις με το Δήμο Βόλου, αλλά και στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων θέρμανσης και καθαριότητας στις μονάδες του ΠΕΔΥ Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας τόνισε ότι η εντατικοποίηση της εργασίας, οι απάνθρωπες συνθήκες στους χώρους εργασίας, έχουν παράλληλα με την οικονομική εξαθλίωση, οδηγήσει και σε τραγικές απώλειες ζωής και ζήτησε η θεσμική προστασία της ανθρώπινης ζωής να γίνει στην πράξη, με ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών, με αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου στο τομέα αυτό.

Ο Δημ. Βασιλείου, εκ μέρους της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα έκανε λόγο για συμβολή όλων στην ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος με τη διατύπωση ακόμη πιο πειστικού αγωνιστικού λόγου, που πρέπει να συνδιαμορφωθεί από όλες τις δυνάμεις που συγκροτούν το Εργατικό Κίνημα στην περιοχή μας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς διασπαστικά «χρώματα».
Όπως ανέφερε η ΔΑΚΕ ήταν, ίσως, η μόνη Συνδικαλιστική δύναμη που τόλμησε να καταγγείλει τις πολιτικές και τα Μνημόνια της Κυβέρνησης που ιδεολογικά μεν την εξέφραζε, διαφωνούσε, ωστόσο, με την πολιτική της, δε συμβιβάστηκε, δεν πείστηκε να σιωπήσει και κατήγγειλε κάθε μνημονιακό αντεργατικό έγκλημα και στο όνομα οποιουδήποτε …στόχου!
Τέλος, ανέφερε ότι η ΔΑΚΕ υποστηρίζει ότι ακόμη και σήμερα μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού και να βρεθούν πόροι αν καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, το κράτος αποδώσει τα χρέη του προς τα ταμεία και θεσμοθετηθεί η πλήρης –σταθερή απασχόληση με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα.

Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός, σύμφωνα με τον οποίο τα έσοδα για το διάστημα 1 Ιανουαρίου – 31 Οκτωβρίου 20915 ήταν 83.765 € και τα έξοδα 80.536 €, με νέο υπόλοιπο ταμείου 3.228 €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.