Ελλείψεις βασικών φαρμάκων λόγω περιορισμένου κέρδους

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά, όπως και παιδικά εμβόλια στη Μαγνησία

Ελλείψεις βασικών φαρμάκων στην αγορά, εξαιτίας περιορισμένου κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών στη χώρα μας, καθώς η τιμή λιανικής πώλησης «πέφτει», παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη Μαγνησία, ενώ δυσεύρετα είναι τα πρωτότυπα φάρματα που δεν έχουν γενόσημα και προορίζονται για εξαγωγή, όπως για παράδειγμα το φάρμακο για τη σπαστική κολίτιδα. Ελλείψεις παρουσιάζονται και στα πολυδύναμα παιδικά εμβόλια.
Τα παραπάνω κατήγγειλε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,2» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης, που δήλωσε ότι επειδή η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση, μεγαλώνει το φάσμα των ελλείψεων στα φάρμακα, που είναι πλέον μεγάλη. Αναγκαία φάρμακα, είναι δυσεύρετα.
Οι ελλείψεις δεν είναι πάντα σταθερές, ενώ πρόκειται για αναγκαία φάρμακα, όπως για τη σπαστική κολίτιδα, που δεν υπάρχει και αντίγραφο, τόνισε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.

Θύματα οι χρόνια πάσχοντες
«Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν δανειστές, κυβέρνηση και τα ¾ των βουλευτών για την ψήφιση της μείωσης των τιμών στα φάρμακα σε δύο δόσεις για το 2016 και σε ακόμη δύο δόσεις για του χρόνου, ώστε στο τέλος του 2017 τα φάρμακα να είναι πλέον στην τιμή του 1 €, οι φαρμακοβιομηχανίες πλέον κάνουν τη δική τους οικονομική πολιτική», δήλωσε ο κ. Ματσιόλης.
Όπως εξήγησε, οι ελλείψεις αφορούν τα πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία και συμβάλουν στις χρόνιες θεραπείες των ασθενών, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να διακόπτουν ή να τροποποιούν τη θεραπεία τους, λόγω των ελλείψεων.
Σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη, υπάρχουν πρωτότυπα που έχουν γενόσημα, αλλά και περιπτώσεις που δεν διαθέτουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ασθενείς.

Μικρές ποσότητες στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, τόνισε ότι η Μαγνησία δεν ανήκει στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να είναι και ελεγχόμενες οι ποσότητες των φαρμάκων που φεύγουν για την περιφέρεια.
«Όταν μια εταιρία φαρμάκων παράγει συγκεκριμένες ποσότητες φαρμάκων για όλο τον κόσμο και για την Ελλάδα, όπου μειώνονται οι τιμές λιανικής, μειώνονται τα εμπορικά τους κέρδη, με αποτέλεσμα να στέλνουν μικρότερες ποσότητες, προωθώντας τα φάρμακά τους σε άλλες χώρες που υπάρχουν κέρδη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ματσιόλης.
Για τις περιπτώσεις που κάποιοι κάνουν εξαγωγές, αλλά με φάρμακα που αγοράζουν εντός της Ελλάδας, και πωλούν σε πολλαπλάσια αξία, τόνισε ότι οδηγεί σε στέρηση από φάρμακα την εσωτερική αγορά.

Δεν στέλνουν φάρμακα!
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών εκτίμησε ότι υπάρχουν φαρμακοβιομηχανίες που δεν στέλνουν φάρμακα στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής επισφάλειας που υπάρχει.
Τέλος ο κ. Ματσιόλης απέδωσε τις ελλείψεις και στην αλυσίδα των προμηθευτών, λέγοντας ότι οι φαρμακαποθήκες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, φέρνουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων, για να καλύψουν τις ανάγκες μερικών ημερών. Το φαρμακείο, ανέφερε, φέρνει ακόμη μικρότερες ποσότητες, γιατί ενώ οι φαρμακοποιοί έπρεπε να πληρωθούν συμβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία σε 60 ημέρες, πληρώνονται στις 120, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστότητα.
Πληρώνουν ακόμη το ένα ευρώ…
Όσον αφορά στις τιμές που φθάνει το φάρμακο στους ασφαλισμένους, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών ανέφερε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με τη συμμετοχή τους, τονίζοντας ότι μειώθηκαν λίγο οι τιμές, αλλά οι ασφαλισμένοι δεν είδαν διαφοροποίηση, ενώ εξακολουθούν να πληρώνουν το 1 € ανά συνταγή.

Ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια
Αναφορικά με τα εμβόλια, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών τόνισε ότι ο κλάδος είχε κρούσει κώδωνα κινδύνου για ελλείψεις και οι παιδίατροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον εμβολιασμό των παιδιών.
Ο κ. Ματσιόλης εξήγησε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε πολυδύναμα παιδικά εμβόλια, πενταπλής δράσης, που αρκετές φορές παρουσιάζουν ελλείψεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.