Ενδεχόμενο έλευσης προσφύγων από βδομάδα και στο Βόλο

Ετοιμάζεται ο χώρος, αναμένει την έγκριση από το υπουργείο ο Δήμος

Αποκλείουν την έλευση προσφύγων στο Βόλο μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου κυβερνητικές πηγές, διότι γι’ αυτές τις μέρες έχουν προτεραιότητα άλλες περιοχές της χώρας, αλλά το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, την στιγμή, που ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού και συμπλήρωσης των ελλείψεων στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Μόζας ΑΕ, στο 4ο χλμ. της οδού Βόλου – Λάρισας.
Τα παραπάνω επισήμανε, με βάση την ενημέρωση που έχει από το υπουργείο, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής, που ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου ο προγραμματισμός προβλέπει τη διοχέτευση προσφύγων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά όχι στην περιοχή του Βόλου.
Ο βουλευτής τόνισε ότι, με βάση την ενημέρωση που έχει, οι πρώτοι πρόσφυγες ενδεχομένως να φτάσουν στο Βόλο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη) και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες προετοιμασίες στις εγκαταστάσεις της πρώην Μόζας.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο ανώτερος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να φιλοξενούν είναι 400 άτομα, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι το κέντρο θα γεμίσει σταδιακά, με την έλευση περίπου 50 προσφύγων κάθε φορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν χρειαστεί και μέχρι να ετοιμαστεί ο χώρος υπάρχει ενδεχόμενο, να στηθούν αντίσκηνα στον προαύλιο χώρο της Μόζας, αλλά θα είναι προσωρινά.
Ερωτηθείς σχετικά αν έχει πέσει στο τραπέζι άλλη πρόταση για δημιουργία και δεύτερου κέντρου Μεταναστών στη Μαγνησία, ο κ. Μπαλλής απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση για άλλο χώρο πέραν του Μόζα.

Σε αναμονή έγκρισης
Ο ασκών καθήκοντα δημάρχου Θάνος Θεοδώρου δήλωσε ότι ο Δήμος Βόλου εξακολουθεί να αναμένει την τελική έγκριση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι έχει επιλεγεί ο χώρος για δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ώστε να γίνει αποδοχή παραχώρησης έκτασης από το Δημοτικό Συμβούλιο και να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος και της υδροδότησης, ώστε οι πρόσφυγες να διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες.
Ο Θ. Θεοδώρου, επανέλαβε ότι οι εγκαταστάσεις ήταν πρόταση του Δήμου και όχι οι κατασκηνώσεις της Πορταριάς, που ήταν πρόθεση του υπουργείου να διερευνήσει, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για ημερομηνία έλευσης προσφύγων.

Ετοιμάζονται οι εγκαταστάσεις
Με γοργούς ρυθμούς στο μεταξύ, ετοιμάζονται οι εγκαταστάσεις της Μόζας και η μόνη έλλειψη που παρατηρείται στην ουσία, είναι οι χημικές τουαλέτες και οι ντουσιέρες, που δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί.
Όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, έγινε καθαρισμός του χώρου και συμπληρώθηκαν οι ελλείψεις σε ηλεκτρολογικό υλικό, καλύφθηκαν σημεία του δαπέδου στη μια αίθουσα, ενώ λύθηκε και το πρόβλημα της άντλησης του νερού από τη γεώτρηση, με τη συμβολή της ΔΕΥΑΜΒ.
Για την προσωρινή ηλεκτροδότηση του χώρου, εγκαταστάθηκαν γεννήτριες, που θα λειτουργούν μέχρι να γίνει η σύνδεση, με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν, ότι στους στεγασμένους χώρους, που ανέρχονται σε 1.900 τ.μ. υπάρχει η δυνατότητα να στεγαστούν 250 με 300 πρόσφυγες και αυτό διότι υπάρχει πρόβλεψη του προσωπικού χώρου για οικογένειες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.