Εξοντωτικό πρόστιμο της Εφορίας κλείνει την «Οικο-Ενημέρωση»

Με τίτλο «Εξοντώστε τον εθελοντισμό! Μην αφήνετε τίποτα όρθιο σε αυτό τον τόπο!», κυκλοφόρησε προ ημερών, το τελευταίο φύλλο της μηνιαίας έκδοσης της εφημερίδας «Οικο-Ενημέρωση», που αναγκάζεται να κατεβάσει «ρολά», μετά από 17 χρόνια παρουσίας, εξαιτίας συνολικού προστίμου ύψους 23.762,71 € που επιβλήθηκε από την Εφορία στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, από τα έτη 2000 μέχρι και 2006 «λόγω μη έκδοσης Τιμολογίων Παροχής Υπηρεσιών για «διαφημίσεις» και για απλές αποδείξεις είσπραξης.
Η σύνταξη επισημαίνει στο τελευταίο της τεύχος ότι πλέον είναι αναγκασμένη να περάσει στην ηλεκτρονική έκδοση με μείωση της συνδρομής από τα 20 σε 15 € ετησίως και ευχαριστεί τους αναγνώστες για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια που εκδίδεται.

Όπως αναφέρει στο κύριο άρθρο της η «Οικο-Ενημέρωση», στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ξεκίνησε έλεγχος το Νοέμβριο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα (!), κατά τον οποίο η Π.Π.Μ. και η εφημερίδα που εκδίδει χαρακτηρίστηκαν εμπορικής επιχειρήσεις και τους επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος και πρόστιμα για ΦΠΑ, παρόλο που, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, για συνδρομές σε έντυπα αρκεί μια απλή απόδειξη.

Το σύνολο των προστίμων που καταλογίστηκαν στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ανέρχονται σε 23.762,71 € (6.429.16 €, ΦΠΑ 12.645,55 € και πρόστιμα 4.688 €), ενώ η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία άσκησε ενδικοφανή προσφυγή προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρει η Π.Π. Μαγνησίας στην προσφυγή της μοναδική παράβαση που «ανακάλυψε» η φορολογική αρχή ήταν η μη έκδοση Τιμολογίων Παροχής Υπηρεσιών για «διαφημίσεις» που δημοσιεύονταν στην ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, αλλά απλές αποδείξεις είσπραξης.

«Ο λόγος ήταν ότι η Εφημερίδα δεν πωλείται, αλλά διανέμεται ταχυδρομικά δωρεάν στα μέλη (οπότε δεν επιβάλλεται από τη νομοθεσία η έκδοση ΤΠΥ), οι συνδρομές αυτές προορίζονται για τους σκοπούς της Οργάνωσης, η έκδοση είχε παθητικό και η διαφορά καλυπτόταν από συνδρομές μελών. Τα ποσά που καταλόγισε ο έλεγχος θα οδηγήσουν σε κλείσιμο της εφημερίδας και της οργάνωσης», αναφέρει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.
Επίσης επισημαίνει την προχειρότητα και την έλλειψη προσοχής με την οποία πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπήρξαν λάθη σε απλές μαθηματικές πράξεις, λανθασμένη μεταφορά δεδομένων και παραλείψεις.
Αναφορικά με τον φόρο που καταλογίστηκε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία αναφέρει ότι η διάταξη του 2013, στην οποία στηρίχτηκε, δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

«Αυθαίρετα ο έλεγχος δεν αναγνωρίζει το σύνολο των εξόδων της εφημερίας, που έχει ετήσια εκτυπωτικά έξοδα 8.928 €. Τα εισοδήματα από διαφημίσεις, εφόσον το έντυπο διανέμεται δωρεάν στα μέλη, δεν αποτελούν αντικείμενο φορολογίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2238/1994. Επίσης, τα έσοδα από τις διαφημίσεις υπολείπονται κατά πολύ από τα αντίστοιχα έξοδα, οπότε δεν υφίσταται φόρος», επισημαίνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Τέλος, για τον καταλογισμό ΦΠΑ αναφέρει ότι όσοι επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις ήθελαν να ενισχύσουν οικονομικά την έκδοση της εφημερίδας η Π.Π. έδινα κάθε μήνα ένα μεγάλο αριθμό τευχών (50 ή 100) για να μοιράζουν στους πελάτες τους και εξέδιδε διπλότυπες μη θεωρημένες αποδείξεις είσπραξης για συνδρομές, σύμφωνα με την αρ. 1010983/21-2-1992 του υπουργείου Οικονομικών και την ερμηνευτική εγκύκλιο του ΚΒΣ για το σύνολο των συνδρομών αυτών.
Επίσης αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά λάθη, αφού «θεωρούνται» διαφημίσεις απλές συνδρομές και μάλιστα από πρόσωπα που απαγορεύεται η διαφήμιση (γιατροί και δικηγόροι). Στους δε υπολογισμούς, όλος ο ΦΠΑ των εξόδων της εφημερίδας υπολογίζεται με 4%, ενώ άλλος είναι με 4% και άλλος με 18%.
Τέλος, για τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), που είναι 4.688 € η Π.Π. τονίζει ότι δεν υφίστανται, εφόσον εκδίδονταν απλές αποδείξεις συνδρομών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.