Επανέρχεται ο Δήμος Βόλου στην πρόταση για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Την ανάγκη να εξαντληθεί κάθε μέσο πίεσης από το σύνολο των τοπικών φορέων, ώστε ο Δήμος Βόλου να συμπεριληφθεί στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, επανερχόμενος στην πρόταση που είχε διατυπώσει προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση και τον Υφυπουργό κ. Βασ. Κεγκέρογλου, από τις 12 κιόλας Ιουνίου, πρώτη ημέρα εξαγγελίας του μέτρου για δυο αρχικά Δήμους της χώρας.

Ο κ. Σκοτινιώτης επαναφέρει την πρόταση, μετά και την πληροφορία ότι μέχρι τέλους Ιουλίου η κυβέρνηση θα επιλέξει τους Δήμους (που τελικά θα φθάσουν στους πέντε έως δέκα), στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο, και τονίζει την ανάγκη για δυναμική διεκδίκηση απ’ όλους τους τοπικούς φορείς, σε μια προσπάθεια να μη χαθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία, η οποία μπορεί να δώσει μια κάποια ανάσα στη χειμαζόμενη τοπική κοινωνία, που την έχει τόσο πολύ ανάγκη.

Αναφερόμενος στις δραματικές συνέπειες που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο Βόλος και ευρύτερα η περιοχή της Μαγνησίας, εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο Δήμαρχος Βόλου τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το κλείσιμο επιχειρήσεων και η απώλεια θέσεων εργασίας συνεχίζονται αδιάλειπτα και η ανεργία στην πόλη μας κυριολεκτικά καλπάζει, με οδυνηρές συνέπειες όχι απλώς για το βιοτικό επίπεδο, αλλά για την ίδια τη επιβίωση πολλών οικογενειών συμπολιτών μας. Τα δημοσιεύματα και τα στοιχεία για τραγικά περιστατικά αποτελούν καθημερινότητα και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και άλλων τοπικών φορέων, εξαντλούν τα όριά τους προκειμένου να υπάρξει ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός».

Τόσο τα επίσημα όσο και τα ανεπίσημα στοιχεία ανεργίας, κατατάσσουν την περιοχή της Μαγνησίας στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2012, η Μαγνησία εμφανίζεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 33.3%, με δεύτερη την Κοζάνη με 32,5 % και τρίτη την Αχαΐα με 29,3%. Σε επίπεδο Θεσσαλίας, βρισκόμαστε κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο (22,6%), το ίδιο και σε επίπεδο χώρας (27,9%). Τα ανεπίσημα στοιχεία των τοπικών φορέων (Πανεπιστήμιο, Εργατικό Κέντρο κλπ.) εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίζει και το 40%, ενώ σε εφιαλτικά επίπεδα ανέρχεται το ποσοστό ανεργίας στους νέους ανθρώπους. Για το 2013 δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αλλά υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί.

Εκτός από τον δείκτη της ανεργίας, και οι υπόλοιποι σχετικοί δείκτες, όπως το τοπικό ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή, οι καταθέσεις, το λιανικό εμπόριο, κλπ., συρρικνώνονται διαρκώς. Σημειώνεται ότι η Μαγνησία έχει υψηλή εξειδίκευση στους τομείς οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή στον δευτερογενή και τριτογενή.

«Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όταν αναφερόμαστε στη Μαγνησία, ουσιαστικά αναφερόμαστε στο Δήμο Βόλου, δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Νομού κατοικούν στο Δήμο μας και εδώ είναι συγκεντρωμένες, σχεδόν στο σύνολό τους, οι δραστηριότητες των δύο προαναφερομένων τομέων της οικονομίας», τόνισε σε σχετικές του δηλώσεις ο κ. Σκοτινιώτης και επανέλαβε ότι η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο Δήμο Βόλου είναι απολύτως πρόσφορη και ενδεδειγμένη, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να γίνουν τυχόν βελτιώσεις πριν από την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου και σε άλλες περιοχές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.