Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΕΙΖΑ Αλέξανδρος Μεικόπουλος, που συνυπογράφουν 11 ακόμη βουλευτές, για τιςκαθυστερήσεις πληρωμών από το υπουργείο Ανάπτυξης στους επαγγελματίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’οίκον”.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, σε απόγνωση βρίσκονται πάρα πολλοί επαγγελματίες, που ανέλαβαν τεχνικές εργασίες σε δικαιούχους του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Οι τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων βρίσκονται απλήρωτοι επί μήνες, εξαιτίας των καθυστερούμενων εκταμιεύσεων του προγράμματος. Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν εκδώσει παραστατικά παροχής υπηρεσιών για τα οποία καλούνται τώρα να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, χωρίς να έχουν εισπράξει, ενώ έχουν προπληρώσει προμηθευτές και λοιπά έξοδα για την προμήθεια υλικών. Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν να μπουν στον «Τειρεσία», λόγω αδυναμίας εξόφλησης των εργοστασίων από τα οποία προμηθεύτηκαν την πρώτη ύλη των κουφωμάτων που εγκατέστησαν ήδη σε κατοικίες ιδιωτών. Ο βουλευτής τονίζει ότι μια σειρά από ομοειδή και συνεργαζόμενα επαγγέλματα, όπως τεχνικές εταιρίες, ενεργειακοί επιθεωρητές, αλουμινοκατασκευαστές, τεντοποιοί, υδραυλικοί, ψυκτικοί, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, μονώσεις, γυψαδόροι και πολλοί άλλοι, εξαρτούν την επιβίωση τους από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελεί άλλωστε και την μοναδική πηγή εισοδήματος τους.

«Ιδιαίτερα προβλήματα σημειώνονται στις περιοχές της Μαγνησίας (σε 20 επιχειρήσεις οφείλονται, σύμφωνα με προσεγγιστικές εκτιμήσεις επαγγελματιών που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο, συνολικά γύρω στα 5 εκατομμύρια €), των Τρικάλων, της Βοιωτίας, όπου οι εκκρεμότητες ανέρχονται σωρευτικά σε δεκάδες εκατομμύρια €», αναφέρεται στην ερώτηση.
Αν και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους Τομείς Ενέργειας, Φυσικού Πλούτου και Κλιματικής Αλλαγής διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία των πληρωμών έχει εξομαλυνθεί και, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες για τον βραδύτατο ρυθμό εκταμιεύσεων του προγράμματος και τις διαβεβαιώσεις των Υπουργείων, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει συντελεστεί.

Επειδή πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο» εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας και το Δημόσιο, όταν είναι να πληρώσει, δεν δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα που επιδεικνύει όταν πρόκειται να εισπράξει, οι βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς με ποιο τρόπο θα επιλύσουν οριστικά τα προβλήματα καθυστερήσεων στις πληρωμές του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ώστε να αναπνεύσουν οι επαγγελματίες που βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.