Ημερίδα για τα νερά τον Σεπτέμβριο ετοιμάζει η Κίνηση Πολιτών για το νερό

Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό συνεχίζει τον αγώνα της για κατοχύρωση των θέσεων, με μια σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων σε συνοικίες και στα χωριά, με συνεχή ενημέρωση γύρω από το νερό μέσα από το watervolo.blogspot.com, τη συνεχή επαφή με τους τοπικούς αιρετούς και το Δημοτικό Συμβούλιο και την οργάνωση ημερίδας μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη με συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών σχετικών με το νερό και με την παρουσία αλληλέγγυων κινημάτων που τελευταία αναπτύσσονται δυναμικά στο χώρο της υπεράσπισης των φυσικών αγαθών σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τελευταία γίνεται πολύς λόγος για το ζήτημα του νερού ιδιαίτερα από την πλευρά της νέας δημοτικής αρχής, με αναφορές στην λειψυδρία, στα χαμένα νερά, στα ξέφραγα αμπέλια και στους άτακτους και δολιοφθορείς στα χωριά, στα πηγαία νερά με τα οποία ποτίζονται τα χωράφια, κλπ.

Η Κίνηση Πολιτών επαναλαμβάνει τις θέσεις της για δημόσιο χαρακτήρα του νερού και τη διασφάλιση πρόσβασης απ’ όλους, τονίζει ότι αποτελεί κορωνίδα και βασικό στοιχείο επιβίωσης του τουρισμού και την ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών στο Πήλιο.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα του πόσιμου νερού στο Βόλο, κύρια αιτία είναι οι διαρροές του δικτύου οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ φτάνουν- και ίσως ξεπερνούν – το40%! Η συζήτηση για χαμένα νερά και γενικά για μεταφορά όλων των πηγαίων νερών στις δεξαμενές της Αγ. Παρασκευής δεν έχει κανένα νόημα, όσο το δίκτυο του Βόλου παραμένει ως έχει.

«Μετατόπιση της ευθύνης από την διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στα χωριά επιχειρείται με τη δήλωση του νέου δήμαρχου ότι δεν θα επιτρέψει να αρδεύονται τα χωράφια και οι μπαξέδες με πηγαίο νερό. Με τι νερό άραγε πρέπει να αρδεύονται; Το ερώτημα μένει αναπάντητο από τότε που ο απερχόμενος δήμαρχος έβαλε το ζήτημα αυτό για πρώτη φορά, εδώ και 2 χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Κίνηση αναφέρει ότι για να μπορέσει ο κάτοικος του Βόλου να πιει το πεντακάθαρο νερό του Πηλίου και μάλιστα χωρίς χημικά, έχει προτείνει:
• Δραστικό περιορισμό των διαρροών στο δίκτυο μέσα στην πόλη
• Διακοπή της παροχής πόσιμου νερού στις βιομηχανίες για ψύξη μηχανημάτων
• Αντικατάσταση του παλαιωμένου και με αμιαντοσωλήνες δικτύου ύδρευσης
• Κατασκευή δικτύου δημόσιων βρυσών με παροχή πηγαίου και ανόθευτου νερού από το Πήλιο που φτάνει στις παρυφές της πόλης πριν την ανάμιξή του με το νερό των γεωτρήσεων και τα χημικά.

Τονίζει δε ότι οι δημόσιες βρύσες είναι λύση που μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος, αρχικά κατά μήκος των δύο χειμάρρων Άναυρου και Κραυσίνδωνα, δίπλα στις όχθες των οποίων λειτουργούν οι δεξαμενές πηγαίου νερού στο Γηροκομείο και την Άλλη Μεριά αντίστοιχα.
Αναφορικά με το ζήτημα του πόσιμου νερού στα χωριά, η κίνηση θεωρεί απαράδεκτη την υποβάθμιση του πηγαίου νερού με χλωρίωση. Τόσο η επιστήμη όσο και ο νόμος και η λογική επιβάλλουν μια και μοναδική μεθοδολογία διαχείρισης που περιλαμβάνει:
1. Προστασία των πηγών με τεχνικά έργα και νομοθετικές ρυθμίσεις που να αποτρέπουν ενδεχόμενες ρυπογόνες λειτουργίες γύρω από αυτές
2. Τακτικός καθαρισμός των δεξαμενών
3. Συντήρηση των δικτύων συστηματική
4. Τακτικές λήψεις δειγμάτων

Άρδευση, τιμολόγια και αποχέτευση
Μείζον ζήτημα για την τιμολόγηση των νοικοκυριών στα χωριά από την ΔΕΥΑΜΒ είναι η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με γεωγραφικές, κλιματικές και κοινωνικές συνθήκες. «Δεν πρόκειται για απαίτηση για προνομιακή μεταχείριση όπως συστηματικά διέδιδε ο απερχόμενος δήμαρχος. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που αφορά τα κίνητρα ύπαρξης των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικές κοινωνίες αναπτύχθηκαν μακριά από το αστικό κέντρο με βασικό κίνητρο το νερό. Υπήρξε μια συνειδητή δηλαδή επιλογή, την οποία πληρώνουν ακριβά και αδιαμαρτύρητα οι κάτοικοι των χωριών με αμέτρητα χιλιόμετρα προς και από την πόλη για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για εκπαίδευση των παιδιών τους, για περίθαλψη, για μεροκάματο, για πολιτισμό, κλπ. Δεν έχει λοιπόν δικαίωμα κανείς να αφαιρεί αυτά τα κίνητρα ύπαρξης των χωριών δηλαδή την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, στο πότισμα του μπαξέ και του χωραφιού, με την επιβολή απαράδεκτα υψηλών τιμολογίων, με πολιτική δηλαδή που οδηγεί στην εγκατάλειψη και την ανεργία», αναφέρει η κίνηση.

Σχετικά με την αποχέτευση των τοπικών κοινοτήτων η Κίνηση υποστηρίζει την αποκεντρωμένη διαχείριση των ακαθάρτων η οποία προτείνεται από την επιστήμη και εφαρμόζεται ευρύτατα σε όλη την Ευρώπη. Η Μεταφορά των ακαθάρτων από τις απομακρυσμένες κοινότητες για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού του Βόλου απαιτεί μεγάλα, προβληματικά και επισφαλή έργα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο βρεθήκαμε σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα τα αποκεντρωμένα συστήματα ύδρευσης και άρδευσης όπου ενημερωθήκαμε σχετικά και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους της επιστήμης πρόθυμους να βοηθήσουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η Κίνηση τονίζει ότι οι κάτοικοι του ορεινού όγκου ιδιαίτερα έθεσαν το ζήτημα του γεωγραφικού επανασχεδιασμού του Καλλικρατικού χάρτη. Η εμπειρία των τελευταίων τριών χρόνων στο πλαίσιο του Δήμου Βόλου ήταν αναμφισβήτητα οδυνηρή. Χάθηκε εντελώς η επαφή του κόσμου με το θεσμό της ΤΑ και ο ορεινός, αγροτικός ή αγροτοτουριστικός χαρακτήρας των χωριών, τα οποία θεωρήθηκαν συνοικίες του Δήμου Βόλου. Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι και η απαγκίστρωση των χωριών του Πηλίου από τον Δήμο Βόλου και ο επανασχεδιασμός ώστε να δημιουργηθούν ενότητες με κοινά χαρακτηριστικά και κοινές ανάγκες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.