Θα έρθουν νέα λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας

Λένε οι οικονομολόγοι λογιστές

Επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 150 € περίπου, θα επιφέρει η αύξηση έμμεσων φόρων και του ΕΝΦΙΑ, στον μέσο φορολογούμενο, χρήματα που θα ανεβάσουν τον προϋπολογισμό για φόρους, σε ένα μηνιάτικο, για εισοδήματα λίγο πάνω από 10.000 € και που φυσικά θα λείψουν από την αγορά και θα φέρουν νέα λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας.
Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Αλέκος Κεχαγιάς, που τόνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έφερε μια τεράστια γκάμα φόρων που εξαπλώνεται και δεν ξέρει κάποιος από πού θα ξεφύγει.

Κάνοντας ιεράρχηση των φόρων ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους, ο λογιστής τόνισε ότι ο ΦΠΑ, που το 23% θα γίνει 24% ή στην Αλόννησο, που από 13% θα ανέβει στο 24%, αφορά όλους τους Έλληνες.

«Αυτό το άδικο των έμμεσων φόρων που δεν μετρούν αν κάποιος είναι φτωχός ή πλούσιος, θα επηρεάσει τους πάντες», ανέφερε.

Δεύτερος φόρος σε βαρύτητα, είναι ο επίσης έμμεσος στη μπύρα, στα τσιγάρα, στον καφέ, στα τηλέφωνα, στα καύσιμα, που επίσης αφορά σχεδόν όλους, καθώς η πολύ μεγάλη πλειοψηφία καταναλώνει. Ακολουθεί, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, τρίτος ο ΕΝΦΙΑ, που θα αυξηθεί και θα ακουμπήσει το 50- 60% του πληθυσμού σε σχέση με πέρυσι.
Φέροντας ως παράδειγμα μια μέση οικογένεια στην οποία εργάζεται ο ένας με εισόδημα λίγο πάνω από 10.000 €, που έχει ένα σπίτι, ο έφορος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ ανέφερε ότι μόνο από τη φορολογική δήλωση, ο φόρος θα είναι 200 €. Από την αύξηση του ΦΠΑ και την έμμεση φορολογία υπολογίζεται ότι θα πληρώσει επιπλέον 500 €, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί κατά 50 €, που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί κατά ένα μηνιάτικο (ποσοστό 10% του εισοδήματος) που θα λείψει από την αφορά και την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να σβήσουν κάποιες επιχειρήσεις, σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της αξίας του οικοπέδου
Επίσης αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου στα οικόπεδα, που θα επηρεάσει όσους έχουν μονοκατοικίες ή ένα σπίτι στο χωριό, διότι αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της αξίας του οικοπέδου.
«Έχει επιλεγεί να πάρουν λίγα χρήματα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και η πλειοψηφία θα θιγεί με επιπλέον φόρο 150 € περίπου», δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΛ.
Στην περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ο λογιστής ανέφερε ότι κόβει πράγματα ή δεν πληρώνει. Γι’ αυτό έχουν φτάσει τα τοκοχρεωλύσια στην Εφορία σε τεράστια νούμερα (πάνω από 110 δις €), υπάρχουν «κόκκινα δάνεια», οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, το βερεσέ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο κλπ.
Για όσους έχουν παλιά σπίτια σε οικόπεδα και τα κατεδαφίζουν, όπως συμβαίνει, έχουν κέρδος, διότι το κτίσμα όσο παλιό κι αν είναι έχει κάποια επιβάρυνση, έστω και στα χαρτιά, ενώ ως οικόπεδο ο ιδιοκτήτης πληρώνει λιγότερο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.