«Θα παρεμβαίνουμε για το συμφέρον της ΔΕΥΑΜΒ και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον όποτε και με όποιο τρόπο κρίνουμε»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Με αφορμή την επιστολή της μελετητικής εταιρίας “ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.”, η οποία, μεταξύ άλλων, στάλθηκε και αναγνώστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και είδε το φως της δημοσιότητας στα τοπικά ΜΜΕ, ο τέως Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, Πάνος Σκοτινιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η στιγμή που επέλεξε η μελετητική εταιρία “ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.” να με εγκαλέσει – ουσιαστικά δημοσίως, αφού η επιστολή της, μεταξύ άλλων, στάλθηκε και αναγνώστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και είδε το φως της δημοσιότητας στα τοπικά ΜΜΕ -, μόνο τυχαία δεν είναι.

Παρακάμπτοντας, προς το παρόν, το θέμα αυτό, θα περιοριστώ σε επιγραμματική αναφορά στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μου, οι οποίες φαίνεται ότι “ενόχλησαν” την εν λόγω εταιρία και τις οποίες θεωρεί προϊόν εσφαλμένης, άλλως πλημμελούς ενημέρωσής μου. Οι πρωτοβουλίες μου αυτές έγιναν στο πλαίσιο θεσμικών ιδιοτήτων μου και αφορούν τη διερεύνηση εκ μέρους αρμόδιων Αρχών πραγματικών περιστατικών, κάποια από τα οποία άπτονται και δύο (2) διακριτών συνεργασιών της συγκεκριμένης εταιρίας με τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.

Επισημαίνω σχετικά τα ακόλουθα :

1.Η προηγούμενη Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., υπό την προεδρία μου, ανέδειξε συστηματικά και με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις σοβαρές παθογένειες της εργολαβίας με τίτλο “ΥΔΡΕΥΣΗ ΒΟΛΟΥ” (ανάδοχος η ΕΡΓΗΛ Α.Τ.Ε.), τεκμηρίωσε την άποψη ότι το έργο που είχε εκτελεστεί από την Ανάδοχο, σε προηγούμενη της δικής μας διοικητική περίοδο, υπολείπεται σημαντικότατα αυτού που έπρεπε συμβατικά να εκτελεστεί και αυτού που πληρώθηκε και, τέλος, δρομολόγησε τις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες τόσο για την επιστροφή του εργολαβικού ανταλλάγματος που καταβλήθηκε χωρίς να οφείλεται (“αχρεωστήτως καταβληθέντος”), όσο και για τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην εξόχως στρεβλή – σκανδαλώδη εξέλιξη της εργολαβίας, τα καταστροφικά αποτελέσματα της οποίας απειλούν ευθέως την ίδια την υπόσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., υποβλήθηκε Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες κάθε, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εμπλεκομένου σε όλη την εξέλιξη του έργου προσώπου, εντός και εκτός της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., με την παράθεση των στοιχείων και των πραγματικών περιστατικών που διευκρινίζουν το ρόλο ενός εκάστου στη σχετική διαδικασία. Η τυχόν ποινική αξιολόγηση των γεγονότων αυτών και η κρίση περί ενδεχόμενης ενοχής οποιουδήποτε προσώπου ανήκει αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη.

2. Περαιτέρω, με την ιδιότητα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης», θεώρησα αυτονόητη την υποχρέωσή μου να ζητήσω να ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας η νομιμότητα της διαδικασίας με την οποία ανατέθηκε, εκ μέρους της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., σύμβαση εκπόνησης μελέτης σε Σύμπραξη Γραφείων Μελετών (στην οποία συμμετέχει και η μελετητική εταιρία “ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.”). Και αυτό, υπό το πρίσμα συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών που εκθέτω σε σχετική Αναφορά μου προς την ελέγχουσα τη νομιμότητα Υπηρεσία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας), λαμβανομένης υπόψη και της τεράστιας διαφοράς που αντιπροσωπεύει το μελετητικό αντάλλαγμα που καλείται πλέον να καταβάλει η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. και το ΕΠΠΕΡΑΑ στην αντισυμβαλλόμενη σύμπραξη γραφείων μελετών, σε σχέση με το μελετητικό αντάλλαγμα που είχε προσφέρει ο προηγούμενος προσωρινός μειοδότης, ο οποίος όμως τελικά δεν προσκόμισε τα προβλεπόμενα στην Προκήρυξη του διαγωνισμού της μελέτης δικαιολογητικά και έγγραφα.
Επισημαίνω ότι – μέχρι τώρα τουλάχιστον – δεν έχω δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της Αναφοράς μου αυτής. Υπογραμμίζω, ακόμη, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας έχει διαβιβάσει την εν λόγω Αναφορά μου στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, ήδη από τις 22.12.2014, ζητώντας, με δύο διαδοχικά έγγραφά της, “να τεθεί υπ’όψιν του Δ.Σ. προς λήψη σχετικής απόφασης, αναφορικά με το σύνολο των αιτιάσεων αυτής”.

Επαναλαμβάνω ότι οι παραπάνω κινήσεις μου αποτελούν αυτονόητα υπεύθυνες ενέργειες που επιβάλλονται από τις θεσμικές μου ιδιότητες, προκειμένου να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές κρίσιμα ζητήματα τα οποία άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, σχετίζονται με την (σοβαρά τραυματισμένη) αξιοπιστία της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. και εν τέλει αφορούν, σε μεγάλο βαθμό, την ίδια την επιβίωση μιας Επιχείρησης η οποία διαχειρίζεται το πιο ευαίσθητο αντικείμενο του Δήμου.

Συνεπώς, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο και σε αναμονή της σχετικής κρίσης των οργάνων τόσο της Εισαγγελικής Αρχής όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, αυτό που οφείλουν να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι να καταθέσουν σ΄ αυτές (αρμόδιες Αρχές) τις απόψεις τους, με σαφήνεια και καθαρότητα, αποφεύγοντας παράλληλα κινήσεις εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού, οι οποίες, αν υποτεθεί ότι στοχεύουν στον εκφοβισμό μου, είναι βέβαιο πως θα έχουν μηδενική αποτελεσματικότητα, όπως άλλωστε έχω αποδείξει σε όλη την πολύχρονη διαδρομή μου στα δημόσια πράγματα.

Η ευθύνη πλέον για την προάσπιση των συμφερόντων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., τα οποία είναι και συμφέροντα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, ανήκει πρωτίστως στη σημερινή Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. Εμείς, από τη θεσμική μας θέση, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των θεμάτων και να παρεμβαίνουμε όποτε και με όποιο τρόπο κρίνουμε ότι υπηρετείται αποτελεσματικά το συμφέρον της ΔΕΥΑΜΒ και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον».

Απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ
Από τη ΔΕΥΑΜΒ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Είναι τουλάχιστον αστεία η προσπάθεια του πρώην Δημάρχου Βόλου και προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, Πάνου Σκοτινιώτη, να αποποιηθεί των τεράστιων ευθυνών του για τον ατέλειωτο κατήφορο της ΔΕΥΑΜΒ, και αντί για μια δημόσια συγγνώμη να παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης!!!

Με αφορμή, λοιπόν, την επίθεση εναντίον του από την εταιρία «ΡΟΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.», ο επαγγελματίας αυτός της πολιτικής, προσπαθεί με μια διαστρέβλωση της αλήθειας, που ακόμη κι γι αυτόν είναι εκπληκτική, να εμφανίσει εμάς ότι ευνοούμε, περίπου, την εταιρία αυτή, για την οποία αποκρύπτει (ή δεν θέλει να θυμάται) ότι με δική του απόφαση είχε γίνει αποδεκτή η συμμετοχή της και είχε καταταγεί ως δεύτερη διότι η πρώτη δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις, δεσμεύοντας έτσι τη νέα διοίκηση!

Συμπεριφέρεται ως να μην ήταν αυτός που κατά την διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. εκδόθηκε η με αριθμό 8/2014 απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου με την οποία η επιχείρηση καλείται να καταβάλλει στην τεχνική εταιρεία ΕΡΓ.ΗΛ., ποσό που ανέρχεται σε 9.000.000 € περίπου.
Και μόνο παρακινούμενος από την πίεση της νέας δημοτικής αρχής που είχε προκύψει από τις εκλογές της 6η Ιουνίου 2014, προχώρησε σε βεβιασμένες ενέργειες μόλις τον Ιούλιο του έτους 2014, προκειμένου να καλύψει την απραξία των τεσσάρων ετών της θητείας του.

Στις γεμάτες απεραντολογίες και φληναφήματα δηλώσεις του αποκρύπτει επιμελώς – γιατί αυτή την πρακτική τη γνωρίζει καλά – ότι κατά τη δική του θητεία δημοπρατήθηκε το έργο με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΒΟΛΟΥ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΕΛ. ΒΟΛΟΥ» στον οποίο κατέθεσε προσφορά μεταξύ των άλλων συμπραττομένων γραφείων και σύμπραξη στην οποία συμμετείχε η μελετητική εταιρεία με την επωνυμία «ΡΟΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.», την οποία η Επιτροπή Διαγωνισμού που αποτελούνταν από τέσσερεις υπαλλήλους της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. και έναν εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε και που είχε συγκροτηθεί με την με αριθμό 14/2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., του οποίου προΐσταστε με την ιδιότητα του Προέδρου, αποδέχθηκε να συμμετάσχει.

Αποκρύπτει επίσης ότι κατά την δική του θητεία, μετά από αναβολές και ενστάσεις με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ (με αριθμό 45/12-2-2014) συμπεριελήφθη στο διαγωνισμό η συγκεκριμένη εταιρεία

Αξίζει πάντως για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών να σημειωθεί εδώ ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε ένα μόλις μήνα μετά από την με αριθμό 1/21-01-2014 (Π.Η.Δ.) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., με την οποία αποφασίστηκε μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας, να προχωρήσουν σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών και αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων της ΕΡΓ.ΗΛ., στην οποία μάλιστα απόφαση γινόταν ρητή αναφορά και στη εταιρεία «ΡΟΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε», στην οποία είχε ανατεθεί από την Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. κατόπιν σχετικού διαγωνισμού το έτος 2005 η παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου στο έργο που εκτελούσε η ΕΡΓ.ΗΛ.
Εν τέλει κατά την δική του θητεία με την με αριθμό 261/22-7-2014 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., που νομιμοποιήθηκε με την με αριθμό 2730/14701/8-8-2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Α.Δ.Θ.Σ.Ε., εγκρίθηκε η Γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. επί των ενστάσεων που είχαν υποβάλλει οι διαγωνιζόμενοι και ανατέθηκε η μελέτη στην σύμπραξη των εταιρειών που ήρθε πρώτη στην σειρά της κατάταξης, ενώ η σύμπραξη στην οποία συμμετείχε «ΡΟΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε», κατετάγη δεύτερη, χωρίς από μέρους του καμία αντίδραση ή ένσταση είτε ως προς την συμμετοχή είτε ως προς την κατάταξή της.
Όπως και ότι σε όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε από μέρους του, παρά την αυξημένη ευαισθησία του, είτε ως Δήμαρχος Βόλου είτε ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., καμία ένσταση ως προς την συμμετοχή της εταιρίας αυτής.!!!

Και αίφνης ευαισθητοποιήθηκε…
Παρά τα όσα μεσολάβησαν μέμφεται με συνεχείς ανακοινώσεις τη νέα Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., προφασιζόμενος ιδιαίτερο ενδιαφέρον γα το μέλλον της Επιχείρησης και ευρύτερα όλων των δημοτικών ζητημάτων, γιατί ανατέθηκε η μελέτη «ΡΟΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.». Αυτός που δέσμευσε με αποφάσεις του τη νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ που ανέλαβε από τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2014!
Και δεν έχει την παραμικρή ευαισθησία να πει τι θα συνέβαινε αν η νέα Διοίκηση, που στο μεταξύ είχε ήδη αναβάλλει τη λήψη απόφασης για να τη μελετήσει, δεν προχωρούσε σε αυτή την ενέργεια. Ότι δηλαδή υπήρχε άμεσος ο κίνδυνος να χαθούν πόροι εκατομμυρίων ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πρόκειται για χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ έτσι διασφαλίστηκε η εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου.

Η απόφαση του νέου ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ ελήφθη μετά από ενδελεχή έλεγχο όλων των παραμέτρων της υπόθεσης και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πολιτών του Βόλου, με την με αριθμό 430/2014 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., που νομιμοποιήθηκε με την με αριθμό 4519/261201/6-2-2015 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Α.Δ.Θ.Σ.Ε.,.
Η μελέτη ανετέθη στον επόμενο υποψήφιο, αφού ο πρώτος δεν προσήλθε, κατά την σειρά κατάταξης, δηλαδή στην σύμπραξη που συμμετείχε η «ΡΟΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.»
Αντί, λοιπόν, ο οικτρά αποδοκιμασθείς δήμαρχος να αναζητεί ψεύτικα άλλοθι για τα δεινά που με την πολιτική του επέφερε στην πόλη, τουλάχιστον ας σιωπήσει, ως ένδειξη ελάχιστου σεβασμού προς τους πολίτες που τόσο ταλαιπώρησε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.