«Θερίζουν οι καρκίνοι και δεν γίνονται προληπτικές εξετάσεις»

Σε τρίμηνη καμπάνια της ΟΓΕ για την υγεία ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών

Κραυγή αγωνίας από τις γυναίκες του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, που συμμετέχουν σε τρίμηνη Καμπάνια της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας για την υγεία και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τόνισαν ότι, ενώ στην περιοχή υπάρχει αύξηση 26% των καρκίνων, έχουν κοπεί οι προληπτικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να θρηνούμε άδικα θύματα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας Ρίτσα Κωττή, η Βούλα Ζαχαρίου και η Βούλα Κωνσταντινίδου, τόνισαν ότι σύνθημα της καμπάνιας είναι «Ξεσηκωμός, ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν υγεία είναι αγώνας για τη ζωή», ενώ παρουσίασαν τις δράσεις που θα γίνουν σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο της καμπάνιας.

Οι γυναίκες ζητούν δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, που θα παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους και όλες και για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία.

Ο κα Κωττή τόνισε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας οι καρκίνοι στην περιοχή μας αυξήθηκαν κατά 26% τα τελευταία χρόνια και όπως ανέφερε «η Κυβέρνηση μείωσε με υπουργική απόφαση ακόμα κι αυτές τις ελάχιστες προληπτικές εξετάσεις, που κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία. (ΤΕΣΤ Παπανικολάου, μαστογραφίες κλπ.)», τονίζοντας ότι οι γυναίκες απαιτούν άμεση απόσυρση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η ΟΓΕ διεκδικεί χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, κατάργηση των ορίων σε διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις, νοσηλεία και φάρμακα και γενικά κατάργηση κάθε πληρωμής για υγεία – φάρμακα (5 ευρώ στα νοσοκομεία, 1 ευρώ για συνταγή κλπ.), δωρεάν εμβολιασμούς σε όλα τα παιδιά και στις νέες γυναίκες για τον καρκίνο της μήτρας, δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες. Για τις έγκυες δωρεάν να είναι όλος ο προγεννητικός έλεγχος και όλη η διαδικασία (εξετάσεις, φάρμακα, επέμβαση) κύησης και τοκετού, αλλά και δωρεάν παροχές για όσα ζευγάρια αξιοποιούν την ιατρικώς υποβοηθούμενη τεκνοποίηση.

Οι δράσεις που θα γίνουν
Προκειμένου η καμπάνια να έχει επιτυχία, ο Σύλλογος ετοιμάζει εξορμήσεις με το υλικό της ΟΓΕ για την υγεία σε Νοσοκομείο, ΚΥ και άλλους χώρους υγείας, ενώ προγραμματίζονται δύο εκδηλώσεις για θέματα υγείας και πρόληψης.
Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει αύριο, Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στο καφέ ΙΣΗΜΕΡΙΑ, Αντωνοπούλου- Αλεξάνδρας και μια δεύτερη με θέμα: «οι σύγχρονες ανάγκες μητέρας και παιδιού σε υγεία – πρόνοια». Παράλληλα θα γίνουν συσκέψεις σε χωριά για ζητήματα υγείας και προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.