Καθολικό αίτημα η διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ψήφισμα του Δ.Σ. και συνάντηση του Αχ. Μπέου με τις τρεις μειοψηφίες

Καθολικό είναι το αίτημα διασφάλισης για το Δήμο Βόλου, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου με τους επικεφαλείς των τριών μειοψηφιών (εκτός της ΛΑΣ), ενώ υπογράφηκε ψήφισμα που ήδη εστάλη στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενώ ζητήθηκε και ραντεβού και αναμένεται απάντηση για κάθοδο στην Αθήνα του δημάρχου, των Μαργ. Πατσιαντά, Π. Σκοτινιώτη, Μ. Μιτζικού, καθώς και των βουλευτών της Μαγνησίας.

Οι επικεφαλείς των τριών μειοψηφιών έδωσαν σήμερα το παρόν στο ραντεβού με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα και αποφάσισαν να πορευτούν από κοινού για να πετύχουν τη διασφάλιση του εγγυημένου εισοδήματος, που θα ανακουφίσει περίπου 1000 οικογένειες, στο Δήμο Βόλου.
Αμέσως μετά τη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του δημάρχου ο Αχιλλέας Μπέος, τόνισε ότι η συνάντηση δείχνει την πρόθεση της αντιπολίτευσης και των κ.κ. Πατσιαντά, Σκοτινιώτη και Μιτζικού, ότι σε ότι έχει να κάνει με το καλό της πόλης, θα είμαστε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αδικίες απέναντι στα χαμηλά οικονομικά στρώματα των δημοτών.

«Σήμερα βρεθήκαμε για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, αν και θεωρούμε λίγο δύσκολο ότι μπορεί να γίνει κάτι, διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η τελική απόφαση ελήφθη, αλλά εμείς θα κάνουμε τη μέγιστη προσπάθεια να ανατραπεί αυτό. Αποφασίσαμε να εκδώσουμε ανακοίνωση – ψήφισμα που θα κοινοποιήσουμε στον αρμόδιο υπουργό κ. Βρούτση, περιμένουμε τις επόμενες ώρες την οριστικοποίηση ενός ραντεβού στην Αθήνα, για να αντιδράσουμε, να πούμε τις απόψεις μας και να τοποθετηθούμε πάνω στο θέμα. Αυτή η κίνηση δείχνει ότι η συνέχεια θα είναι πολύ καλή για την πόλη του Βόλου, γιατί σε θέματα που αφορούν το καλό της πόλης, θα είμαστε όλοι μαζί», ήταν η δήλωση του δημάρχου Βόλου.
Ερωτηθείς αν δημιουργείται αντιπαλότητα με την Καρδίτσα και δημιουργείται ενδοθεσσαλικός «πόλεμος» ο Αχιλλέας Μπέος απάντησε ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με καμία πόλη της Θεσσαλίας και της Ελλάδας. Όπως ανέφερε πρόκειται για μια πολιτική απόφαση του κέντρου αποφάσεων της Αθήνας. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο κομμάτι αυτό έκανε έλαβε επιλεκτική απόφαση σε βάρος του Βόλου και γι’ αυτό το θέμα; θα αντιδράσουμε στα πλαίσια που μπορούμε και όπως προβλέπει και το Σύνταγμα ελευθερία λόγου και έκφρασης. Πιστεύουμε ότι με βάση τα στοιχεία αυτό είναι μια άδικη επιλογή και αντιδράσουμε με τον τρόπο που ξέρουμε και συμφωνήσαμε από κοινού.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς επισήμανε ότι ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξ. Μεϊκόπουλος έχει κάνει μια σαφέστατη τοποθέτηση «που είναι και δική μας συναντίληψη, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει βάναυσα το Ν. Μαγνησίας τα τελευταία χρόνια και αυτό θα ήταν το κριτήριο να επιλεγεί ο Βόλος για εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς αφορά 1000 οικογένειες και δεδομένου ότι το ελάχιστο εισόδημα είναι 400 €/μήνα, τα χρήματα αυτά θα έδιναν μια μεγάλη ανάσα ζωής στις οικογένειες, αλλά θα έπεφταν στην τοπική αγορά που κι αυτή στενάζει».
Ο Μ. Πατσιαντάς, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά δεν παύει να είναι μια ανάσα για τις οικογένειες που τις αφορά. Επειδή θεωρούμε το μέτρο αυτό σημαντική βοήθεια για τις πληττόμενες οικογένειες που έχουν τις προϋποθέσεις, λένε ότι είναι πέρα για πέρα άδικο να χαθεί από το Βόλο και να γίνει «μπαλάκι» στα χέρια των υπουργών της κυβέρνησης, που παραπλανητικά μια το έδιναν στην πρωτεύουσα της περιφέρειας και βρέθηκε από το Βόλο στη Λάρισα και στη συνέχεια όδευσε προς την Καρδίτσα, τόνισε.
«Με απόφαση – ψήφισμα του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία προσυπογράφουν οι τέσσερις παρατάξεις (πλην της ΛΑΣ) αναδεικνύουμε αυτό το θέμα ως σημαντικό και συμφωνούμε να πιέσουμε, όσο παίρνει χρονικά μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη που είναι η καταλυτική ημερομηνία, για να καταφέρουμε να ανατρέψουμε τις πληροφορίες που υπάρχουν και θίγει 1000 οικογένειες της περιοχής μας», ανέφερε ο Μ. Πατσιαντάς.
Το γεγονός ότι αν ισχύει το δημοσίευμα του «Έθνους», σύμφωνα με το οποίο η τελική απόφαση θα εκδοθεί στις 17 του μήνα, θεωρητικά «υπάρχει μια πιθανότητα να ανατραπεί η απόφαση και αυτό προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλοι μαζί και αυτό είναι το σημαντικό ότι υπάρχει μια κοινή στάση γύρω από αυτό το θέμα», τόνισε ο επικεφαλής της τρίτης μειοψηφίας Πάνος Σκοτινιώτης.
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν αντιδικούμε με την Καρδίτσα, αλλά αντιπαρατιθέμαστε με πρακτικές και πολιτικές. Όπως ανέφερε «τη στιγμή που η Ελλάδα έχει φτάσει στον πάτο και στα όρια της χρεωκοπίας, ακόμη ζουν και βασιλεύουν πρακτικές πελατειακών σχέσεων και παλαιοκομματικής φαυλότητας, διότι ανακοινώνονται αποφάσεις, οι οποίες δεν στηρίζονται σε κανένα αντικειμενικό και επιστημονικό κριτήριο».
Ο Βόλος στην προκειμένη περίπτωση, δεν διεκδικεί κάτι έναντι μιας άλλης πόλης. Διεκδικεί το αυτονόητο, ότι μια πόλη, που, δυστυχώς, είναι στην κορυφή της ανεργίας, με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του 2012 (έχει 33,3%), όταν ο μέσος όρος της Ελλάδας είναι 27,8% και της Θεσσαλίας 22,5%). Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αυτονόητο ότι και ένας Δήμος να υπήρχε στην Ελλάδα, αυτός θα έπρεπε να είναι ο Δήμος του Βόλου, υπογράμμισε ο Πάνος Σκοτινιώτης.
Τέλος, ο επικεφαλής της τρίτης μειοψηφίας Μιχάλης Μιτζικός χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της νέας Δημοτικής Αρχής να καλέσει την αντιπολίτευση σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια και η παράταξή του ανταποκρίθηκε.
Δεν πρόκειται να αντιδικήσουμε με άλλη πόλη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά να δούμε με ποια αντικειμενικά κριτήρια αποδόθηκε στην Καρδίτσα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Μιτζικό, ο Βόλος, δυστυχώς, είναι «πρωταθλητής» στην ανεργία, η κοινωνική διάρθρωση του Βόλου είναι πολύ διαφορετική είναι διαφορετική της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας, στο Βόλο υπάρχουν ιδιαίτερες κοινωνικές περιπτώσεις, γιατί έχει χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση και δικαιωματικά και αντικειμενικά ο Βόλος πρέπει να λάβει αυτό το μέτρο.
Οι μειοψηφίες, τόνισε, δώσαμε στον κ. δήμαρχο εξουσιοδότηση για να κάνει όσες ενέργειες μπορεί στην Αθήνα και στην κεντρική διοίκηση για να επανεξεταστεί το ζήτημα. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη καιρός, τουλάχιστον θεωρητικά και είμαστε μαζί σε μια κοινή στάση, ώστε να αντιδράσουμε και να παλέψουμε για να εφαρμοστούν τα αντικειμενικά κριτήρια, ενώ όλοι μαζί πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι «ο Βόλος όταν θίγεται πρέπει να είναι μια γροθιά».

Το ψήφισμα
Το ψήφισμα που συνυπέγραψαν η Δημοτική Αρχή και οι τρεις μειοψηφίες και εστάλη στον υπουργό, αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, διερμηνεύοντας τα καθολικά αισθήματα των συμπολιτών μας, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη διαφαινόμενη, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιλογή της κυβέρνησης να μην περιλάβει το Δήμο Βόλου στους 13 Δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ο Δήμος Βόλου έχει θέσει επίμονα το αίτημα από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκε η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, αρχικά για δύο Δήμους της χώρας, αξιώνοντας η απόφαση να ληφθεί με διαφανή, αντικειμενικά και επιστημονικά αδιάβλητα κριτήρια.

«Το αίτημά μας δεν στηρίζεται σε οποιαδήποτε τοπικιστική αντίληψη αλλά στην οδυνηρή πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια βιώνει η τοπική μας κοινωνία. Διότι, όπως είναι γνωστό, ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση. Το κλείσιμο επιχειρήσεων και η απώλεια θέσεων εργασίας συνεχίζονται αδιάλειπτα και η ανεργία στην πόλη μας κυριολεκτικά καλπάζει, με οδυνηρές συνέπειες όχι απλώς για το βιοτικό επίπεδο, αλλά για την ίδια τη επιβίωση πολλών οικογενειών συμπολιτών μας. Τα δημοσιεύματα και τα στοιχεία για τραγικά περιστατικά αποτελούν καθημερινότητα και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και άλλων τοπικών φορέων, εξαντλούν τα όριά τους προκειμένου να υπάρξει ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός.

Τόσο τα επίσημα όσο και τα ανεπίσημα στοιχεία ανεργίας, κατατάσσουν, δυστυχώς, την περιοχή μας στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2012, η Μαγνησία εμφανίζεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 33.3%, με δεύτερη την Κοζάνη με 32,5 % και τρίτη την Αχαΐα με 29,3%. Σε επίπεδο Θεσσαλίας, βρισκόμαστε κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο (22,6%), το ίδιο και σε επίπεδο χώρας (27,9%). Τα ανεπίσημα στοιχεία των τοπικών φορέων (Πανεπιστήμιο, Εργατικό Κέντρο κλπ.) εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίζει και το 40%, ενώ σε εφιαλτικά επίπεδα ανέρχεται το ποσοστό ανεργίας στους νέους ανθρώπους. Για το 2013 δεν διαθέτουμε επίσημα στοιχεία, αλλά υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί σημαντικά», επισημαίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

Εκτός από τον δείκτη της ανεργίας, και οι υπόλοιποι σχετικοί δείκτες, όπως το τοπικό ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή, οι καταθέσεις, το λιανικό εμπόριο, κλπ., συρρικνώνονται διαρκώς. Σημειώνουμε ότι η Μαγνησία έχει υψηλή εξειδίκευση στους τομείς οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή στον δευτερογενή και τριτογενή.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όταν αναφερόμαστε στη Μαγνησία, ουσιαστικά αναφερόμαστε στο Δήμο Βόλου, δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Νομού κατοικούν στο Δήμο μας και εδώ είναι συγκεντρωμένες, σχεδόν στο σύνολό τους, οι δραστηριότητες των δύο προαναφερομένων τομέων της οικονομίας.

«Ύστερα από τα παραπάνω,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τυχόν διαφορετική απόφαση και να περιλάβει το Δήμο Βόλου στους Δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Τα επίσημα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και σε ένα Δήμο αν εφαρμοζόταν το συγκεκριμένο μέτρο, ο Δήμος αυτός αντικειμενικά θα έπρεπε να είναι ο Δήμος Βόλου. Ο Δήμος Βόλου, εξάλλου, διαθέτει τις υπηρεσίες που μπορούν να εγγυηθούν ότι θα υπάρξει σωστή εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να γίνουν τυχόν βελτιώσεις πριν από την επέκταση της εφαρμογής του σε όλη τη χώρα», καταλήγει το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας να θέσουν το καθολικό αυτό αίτημα της πόλης στον αρμόδιο Υπουργό, με τη συμμετοχή και των βουλευτών του Νομού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.