Σε αναμονή των σχεδιασμών σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, για αποστολή πλοίων με πρόσφυγες και στο λιμάνι του Βόλου, τις προσεχείς μέρες, βρίσκονται οι τοπικοί φορείς, από τους οποίους ζητήθηκε η εξεύρεση κλειστών χώρων που θα μπορέσουν να τους φιλοξενήσουν.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την κινητικότητα που υπάρχει εδώ και ώρες στο Δήμο Βόλου, ενώ αύριο Πέμπτη, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, για να συζητήσει το θέμα.
Μάλιστα, επειδή αύριο, στις 16.00 στο Δημαρχείο, είχε προγραμματιστεί ημερίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αναβλήθηκε, λόγω της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο λιμάνι του Βόλου
Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ωρών, για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά, ένα πλοίο θα μεταφέρει πρόσφυγες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ στον σχεδιασμό κεντρικά υπάρχει σκέψη, αν το πρόβλημα ενταθεί τις επόμενες μέρες, να μεταφερθούν πρόσφυγες με πλοία και στο λιμάνι του Βόλου.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ήδη ζητήθηκε από το Δήμο να υποδείξει στεγασμένους χώρους, για να φιλοξενηθούν, για διάστημα μερικών ημερών.
Επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τις τελευταίες ώρες επικρατεί μεγάλη κινητικότητα στο Δημαρχείο Βόλου και ήδη ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις 14.00 αύριο Πέμπτη, ώστε να συζητηθεί πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι το προσφυγικό. Θα προηγηθεί στις 13.45 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα συζήτησης τη λήψη απόφασης για διάθεση πιστώσεων προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016.
Πάντως είναι σημαντικό, ότι επίσημη ενημέρωση, δεν έχει υπάρξει μέχρι και αυτή την ώρα σε επίπεδο φορέων, ενώ ακόμη και στη Π.Ε. Μαγνησίας που έχει οργανωτικά το γενικότερο συντονισμό, δεν φαίνεται να της έχει γνωστοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο.
Άλλοι χώροι
Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, από το αρμόδιο υπουργείο είχε δοθεί εντολή εξεύρεσης χώρων σε όλη τη χώρα, όπως και στη Θεσσαλία, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης, μπήκαν το τέρμιναλ και οι αποθήκες του λιμανιού, το Εκθεσιακό κέντρο, παλιά εργοστάσια στη ΒΙΠΕ κ.α.
Ειδικότερα για το λιμάνι του Βόλου, στο πλαίσιο της διερεύνησης περί δυνατοτήτων , το αρμόδιο υπουργείο, ζήτησε να πληροφορηθεί τις δυνατότητες που υπάρχουν και όπως υποχρεούνταν ο ΟΛΒ απάντησε ότι έχει στη διάθεση του δυο αποθήκες, γεμάτες όμως με προϊόντα, οπότε δεν μπορεί να τις διαθέσει.
Για το τέρμιναλ, έγινε γνωστό, ότι στις 18 και 30 Μαρτίου ανοίγουν οι διαγωνισμοί για να ενοικιαστούν και δεν μπορεί να ακυρωθούν. Επίσης, δεν διαθέτει υποδομές θέρμανσης και τουαλετών και το κυριότερο, ότι ο χώρος βρίσκεται … στην παραλία, όπου υπάρχουν καφέ, τράπεζες και η κεντρική είσοδος του λιμανιού απ’ όπου φεύγουν τα πλοία για Βόρειες Σποράδες, αλλά και τα κρουαζιερόπλοια, γεγονός που καθιστά αποτρεπτική την παραμονή προσφύγων στο χώρο.
Στο Εκθεσιακό;
Το επικρατέστερο πάντως σενάριο στην περίπτωση που επιλεγεί ο Βόλος όχι μόνο για πέρασμα των προσφύγων λόγω του λιμανιού, αλλά και ως σημείο ολιγοήμερης παραμονής, είναι, ο χώρος που θα επιλεγεί, να είναι στεγασμένος μεν, αλλά εκτός του κυρίως αστικού κέντρου, όπως είναι οι εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου.






























