Κοινή σύσκεψη ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ για την Κυριακάτικη αργία

Χθες Δευτέρα, με πρωτοβουλία της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και της γραμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΕΒΕ, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, κοινή σύσκεψη μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων στο χώρο, με εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου. Θέμα της συνάντησης ήταν η πάλη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε πρόγραμμα παρεμβάσεων το επόμενο διάστημα με κορύφωση την Κυριακή 20 Ιουλίου.

Οι συνδικαλιστές του Δ.Σ. του σωματείου Καρφούρ-Μαρινόπουλος παραρτήματος Μαγνησίας, του Δ.Σ. του Πανελλαδικού Σωματείου Αρβανιτίδη και του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ, καταγγέλλουν την υπουργική απόφαση που υπογράφηκε και προβλέπει την άμεση πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο όλων των εμπορικών καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο, Σαντορίνη.

Όπως αναφέρουν, στόχος τους είναι να γενικευτεί σε όλη τη χώρα το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου μέσα στο 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους μεγαλεμπόρους και την τρόικα.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο, ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύσει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους, αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων και επεκτείνει το χρόνο της απλήρωτης δουλειάς και επιβάλει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία είναι νομοθετημένη άρα είναι μεγάλο ψέμα πως ο εργαζόμενος θα ¨ανταλλάσει¨ την αργία της Κυριακής με ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

Ακόμη επισημαίνουν ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνδέεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ¨ειδικές επιχειρησιακές ζώνες¨ στις οποίες ισχύει η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών, με εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα, δεν φέρνει αύξηση του τζίρου και πωλήσεων γιατί το κτύπημα της αγοράς πατάει στην απληρωσιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, στις μειώσεις των μισθών που ξεπερνούν το 40%, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι διεκδικούν καράργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά και με σταθερό ωράριο, Κυριακάτικη υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα όλο το χρόνο, σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με ωράριο 40ωρο, οκτάωρο και πενθήμερο. Ακόμη ζητούν υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 €, καμία παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους εργαζόμενους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.