«Λάθος πόρτα η λιτότητα και η αναμονή ανάκαμψης από τις αγορές»

Διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Aberdeen Ι. Θεοδοσίου

Καταστροφική χαρακτήρισε την πολιτική λιτότητας, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, ο Ιωάννης Θεοδοσίου καθηγητής του University of Aberdeen Business School, που έδωσε διάλεξη σήμερα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ??????????του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «οι Μηχανισμοί Αυτοδιόρθωσης της Αγοράς: Γιατί η λιτότητα δεν μπορεί να σώσει μια προβληματική οικονομία».

Ο καθηγητής παρουσίασε μια εργασία, που βασίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία και δείχνει ότι οι αγορές δεν είναι ικανές να βρουν την ισορροπία και να εκκαθαρίσουν την αγορά, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες περιόδους ύφεσης και η μείωση των μισθών δεν είναι ικανή να επιφέρερι την αναμενόμενη από τη θεωρία ισορροπία στην αγορά εργασίας, να πέσει η ανεργία και να υπάρξει μεγέθυνση της οικονομίας.

«Η εργασία δείχνει ότι την Ελλάδα χτυπούν λάθος πόρτα με το να μειώνουν τη ζήτηση και να περιμένουν ότι οι αγορές από μόνες τους θα μειώσουν την ανεργία και θα φέρουν ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Θεοδοσίου, που εκτίμησε ότι η πολιτική της λιτότητας είναι καταστροφική για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, μια και η ΕΕ ακολουθεί την ίδια πολιτική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι από μόνη της η οικονομία και οι αγορές δεν είναι ικανές να φέρουν την αναγκαία μεγέθυνση στην οικονομία, οπότε η κρατική παρέμβαση με πρέπει να είναι στην κατεύθυνση διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι επιχειρηματίες να ξέρουν ότι στο μέλλον θα έχουν κάποια απόδοση από τις επενδύσεις που θα κάνουν.

Αν οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν είναι ικανές να κάνουν την οικονομία να προχωρήσει, τότε το κράτος πρέπει να παρέμβει με τις ενδεδειγμένες δημόσιες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις, όπως ηλεκτρικό, συγκοινωνίες και εκεί που δεν μπορούν να υπάρχουν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, επισήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σκωτίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.