Μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων ζητούν περιπτερούχοι και επαγγελματίες

Με έγγραφα προς την Οικονομική Επιτροπή

Μείωση των τελών κατάληψης δημόσιων χώρων ζητούν οι περιπτερούχοι και οι καταστηματάρχες καφέ μπαρ και εστίασης με έγγραφά τους προς την Οικονομική Επιτροπή, ωστόσο το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό, καθώς τα τέλη καθορίστηκαν ήδη και η Δημοτική Αρχή θα εξετάσει τρόπους για να τους διευκολύνει.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων, Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας, που εξέπεμψε SOS για τον κλάδο λέγοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έκλεισαν 85 περίπτερα και χάθηκαν 130 θέσεις εργασίας και σήμερα, σε επίπεδο νομού υπάρχουν 80 περίπτερα.

Με το έγγραφό τους προς την Οικονομική Επιτροπή, οι περιπτερούχοι ζητούν, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που πλήττει τον κλάδο τους, μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων έως -25%.

Ανάλογο αίτημα μείωσης των τελών κατά 30% τουλάχιστον, υπέβαλε προς την Οικονομική Επιτροπή, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφέ-Μπαρ, αναψυκτηρίων και Εστίασης Ν. Μαγνησίας, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην καταβολή του υπέρμετρου τέλους, σε σχέση με τα έσοδά τους, ενώ ανάλογο αίτημα υποστηρίζουν ότι κατέθεσαν και στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου.

Τελικά, τα αιτήματα των επαγγελματιών δεν ικανοποιήθηκαν, καθώς τα τέλη έχουν ήδη καθοριστεί, αλλά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημ. Πέγιος δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα εξετάσει τρόπους για να τους διευκολύνει.

Κατά πλειοψηφία τα τέλη
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2016, με τον επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνο να τονίζει ότι η παράταξή του είναι υπέρ της μείωσης όλων των τελών, στο μεγαλύτερο ποσοστό που γίνεται, ενώ αρνητικά ψήφισε ο Μαργ. Πατσιαντάς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μειοψηφιών, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Βάσω Παπαδανιήλ, τόνισε ότι από τα 2.996.000 € έσοδα ανταποδοτικών τελών, μέχρι το τέλος του 2015 υπολογίζεται να εισπραχθούν 1,5 εκ. € και ότι υπάρχει δυσκολία στην είσπραξη των τελών.

Για τον καθορισμό τελών και δικαιωμάτων δημοτικών κοιμητηρίων, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σουίπας είπε ότι είχε γίνει μείωση 20% που εξακολουθεί να ισχύει. Ο Απ. Νάνος πρότεινε μείωση των τελών κοιμητηρίων με αύξηση των τελών για οικογενειακούς τάφους, ώστε να αποτραπεί η χορήγηση οικογενειακών τάφων. Επίσης ζήτησε να πληροφορηθεί που βρίσκεται το θέμα της καύσης των νεκρών με τον αντιδήμαρχο να του απαντά ότι προχωράει.

Στο θέμα της διατήρησης των αποφάσεων επιβολής φόρων και τελών των Δημοτικών Συμβουλίων των τέως Δήμων Πορταριάς, Ν. Αγχιάλου, Αισωνίας και Αγριάς, που είναι τα ίδια με όσα ίσχυαν το 2010, ο επικεφαλής της ΛΑΣ πρότεινε να αυξηθούν τα τέλη για όσους ελλιμενίζονται στο λιμάνι της ΑΓΕΤ.

Στην έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το γ’ τρίμηνο του 2015 και το έλεγχο υλοποίησής του, προέκυψε ότι το συνολικό ποσό εισπραχθέντων ανέρχεται στα 2.976372 €, εκ των οποίων εισπράχθηκε το ποσό του 1.572.000 € και ο προϋπολογισμός μετατρέπεται στα 2.700.000 €.

Τέλος, εγκρίθηκε ποσό 1.877.175 €, που αντιστοιχεί στα προνοιακά επιδόματα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.