Με συγχωνεύσεις – συνέργειες θα επιβιώσουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές

Επισημάνθηκε σε ενημερωτική ημερίδα που έγινε στο Βόλο

ΤΟΥΜΠΑΣΗΜΕΡΙΔΑ1Μονόδρομος για να επιβιώσουν οι 40 ασφαλιστικοί πράκτορες της Μαγνησίας και οι πάνω από 200 ασφαλιστικοί σύμβουλοι είναι οι συγχωνεύσεις – συνέργειες, ώστε να μην αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα με τις υποχρεώσεις και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που θέτει πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ενημερωτική ημερίδα του insuranceforum.gr και του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλειών Μαγνησίας, που έγινε σήμερα το απόγευμα στο «Ξενία» Βόλου και παρακολούθησαν δεκάδες ασφαλιστικές – μέλη του Συλλόγου, αλλά και άλλοι που ήρθαν ακόμη και από τη Λαμία.

Ήδη η κατάσταση αλλάζει άρδην και για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, που πρέπει να προπληρώνουν την ασφάλειά τους πριν λήξει, για να μη βρεθούν στον κίνδυνο να είναι ανασφάλιστοι σε περίπτωση ατυχήματος, έστω κι αν πληρώσουν σε διάστημα μερικών ωρών από τη λήξη του συμβολαίου τους.

Ο Άρης Βασιλειάδης του insuranceforum.gr, που διεξάγει εξειδικευμένα σεμινάρια για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, τόνισε ότι η ημερίδα (που είχε τίτλο τα εφόδια του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή για την επόμενη πενταετία, οι θεσμικές και φορολογικές αλλαγές», ήταν η 5η Πανελλαδικά και έγινε για πρώτη φορά στο Βόλο, με τέσσερις ομιλητές που αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αφορούν τους διαμεσολαβητές της χώρας.

Ο Νίκος Κλήμης οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων, επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει καταιγισμός εγκυκλίων και πράξεων από την εποπτική αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και αλλαγή της νομοθεσίας, που όλα μαζί το σημερινό περιβάλλον της ύφεσης της οικονομίας και του μειωμένου εισοδήματος του καταναλωτή, έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και κυρίως τους ανεξάρτητους πράκτορες και μεσίτες. Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για έναν ακόμη χρόνο.

Ο ομιλητής έκανε λόγο για μια κατάσταση που έχει παγιωθεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια και γίνεται προσπάθεια να αλλάξει άμεσα με τις εταιρίες να προσπαθούν να τα ρίξουν όλα στην πλάτη των διαμεσολαβητών (φάγανε χρήματα, δεν πληρώνουν, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, δεν είναι εκπαιδευμένοι κλπ.), τη στιγμή που η διαμεσολάβηση υλοποιούσε τις συμβάσεις που είχε με τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Έκανε δε λόγο για προφάσεις εν αμαρτίαις και εκτίμησε ότι η επιλογή που έχουν οι επαγγελματίες είναι μια: Συνεργασίες, συνέργειες, συγχωνεύσεις για μεγαλύτερα και δυνατά διαμεσολαβητικά σχήματα.

«Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή, αλλάζουν με έναν δύσκολο, επιτακτικό και οριζόντιο τρόπο οι υποχρεώσεις της διαμεσολάβησης, γίνονται δυσβάστακτες, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να φύγουν από το επάγγελμα. Πριν φύγουν από το επάγγελμα πρέπει να δουν μήπως υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως οι συνέργειες και η συγχώνευση», επισήμανε προς τους ασφαλιστές ο ομιλητής.

Ο κ. Κλήμης αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα ζητήματα που μπαίνουν για τη διαμεσολάβηση, που δεν φαίνονται στην κοινωνία και εξήγησε τους κινδύνους που κρύβονται από πίσω. Όπως ανέφερε, η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή, έχει βάλει στους διαμεσολαβητές τέτοια γραφειοκρατία, που μια οικογενειακή επιχείρηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και βρίσκεται μονίμως υπό παρανομία και υπό την ομηρία ενός ελέγχου. Τόνισε δε ότι πλέον, για να ασφαλιστεί ένα μοτοποδήλατο 50 cc απαιτείται να συμπληρωθούν 15 έγγραφα και γενικά υπάρχουν υποχρεώσεις και διαδικασίες που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα. «Συνεπώς κάποιος για ν’ ανταπεξέλθει στη γραφειοκρατία που μπαίνει ή πρέπει να προσλάβει προσωπικό, σε μια εποχή που κάποιος προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα, ή να επιλέξει να είναι υπό παρανομία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλειών Ν. Μαγνησίας Δημήτρης Τούμπας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.