Μουλάς πουλάει, Μπέος αγοράζει

Ακίνητο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δημοσίων Υπαλλήλων στο «Σωρό», θα αγοράσει ο Δήμος Βόλου για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Στην κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου στο «Σωρό», σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εν Ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, προτίθεται να προχωρήσει ο δήμος Βόλου. Η έκταση του οικοπέδου είναι 24.823,9 μ. και βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο (Σωρός).
Το θέμα, απασχόλησε χθες το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η αγορά της έκτασης και κατόπιν ο δήμος θα διεκδικήσει από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση κατασκευής του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών στον «Σωρό».

Το θέμα της αγοράς οικοπέδου στον Άγιο Στέφανο, αντικειμενικής αξίας 364.559 ευρώ, προέκυψε εντελώς ξαφνικά, χωρίς το έργο να έχει ψηφιστεί στο πρόγραμμα του 2015, ενώ ποτέ η δημοτική αρχή δεν έχει δημοσιοποιήσει την απόφαση της παρά μόνον στις 30 Οκτωβρίου 2005, όταν από το τμήμα Δημοτικής Περιουσίας και Κληροδοτημάτων (Διεύθυνση Οικονομικών) εστάλη στο δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Μουλά το παρακάτω έγγραφο:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Δ/ΝΣΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ &
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ
Ταχ. Διεύθυνση : Λεωφ. Ειρήνης 131
Ταχ. Κώδικας : 38445 – Ν. Ιωνία
Πληροφορίες : Επ. Μαρίτσης
Τηλέφωνα : 2421 3 53149 -155
Fax : 2421 3 53155

Βόλος 30/10/2015
Αριθ. Πρωτ.: 106465

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΟΛΟΥ
ΠΡΟΣ:
τον Πρόεδρο
του Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΝΤΑΥΘΑ
ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΟΛΟΥ

ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης για την αγορά ακινήτου ιδιοκτησίας Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εν Ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων Ν.Μαγνησίας στην περιοχή Αγίου Στεφάνου (Λόφος Σταυρός πρώην Σωρός) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 191 του Δημοτικού και Κοινοτικού κώδικα (Ν. 3463/06)

Ο Δήμος Βόλου σύμφωνα με το επισυναπτόμενο αριθμ. πρωτ. 106122/30-10-2015 έγγραφο του Αντιδημάρχου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διαχείρισης, ενδιαφέρεται για την αγορά έκτασης 24.823, 9 στρεμμάτων στην περιοχή Αγίου Στεφάνου (Λόφος Σταυρός πρώην Σωρός) ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εν Ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων Ν.Μαγνησίας. Σκοπός το Δήμου είναι να αξιοποιήσει την εν λόγω έκταση με τη δημιουργία ενός Πολυχώρου Πολιτισμού και Τέχνης, εντάσσοντάς τον σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ.
Για το λόγο αυτό και με βάση την ανωτέρω πρόταση αξιοποίησής του, θεωρούμε σκόπιμο να προβεί ο Δήμος Βόλου στην αγορά της προαναφερόμενης έκτασης με τις διαδικασίες φυσικά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το άρθρο 191 του Ν.3463/2006, η αγορά ακινήτων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 186 του ΔΚΚ.
Η συνολική αντικειμενική αξία του ακινήτου αυτού ανέρχεται στο ποσό των 364.559 ευρώ, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 5975/12-2-2015 έγγραφο της ΔΟΥ Βόλου.
Για την κατάρτιση σύμβασης μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτων ή σύστασης επ’ αυτών εμπραγμάτων δικαιωμάτων, εφόσον συμβάλλεται Δήμος ή Κοινότητα, απαιτείται εκτίμηση της αγοραίας αξίας, η οποία γίνεται από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών), στην περίπτωση που η αξία αυτή υπερβαίνει το ποσό των 58.649,06 ευρώ (άρθρο 186 παρ.6 Ν.3463/06, άρθρο 23 παρ.2 του Ν.2873/00 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 31 παρ.12 του 2579/98).

Γι’ αυτό και σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερόμενα, προτείνεται η αγορά έκτασης 24.823, 9 στρεμμάτων στην περιοχή Αγίου Στεφάνου (Λόφος Σταυρός πρώην Σωρός) ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εν Ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων Ν.Μαγνησίας, έτσι ώστε αυτό να περιέλθει στο Δήμο Βόλου κατά κυριότητα, προκειμένου να αξιοποιηθεί με τη δημιουργία ενός Πολυχώρου Πολιτισμού και Τέχνης, εντάσσοντάς τον σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ.

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ
1. Τη λήψη απόφασης για την αγορά έκτασης 24.823, 9 στρεμμάτων στην περιοχή Αγίου Στεφάνου (Λόφος Σταυρός πρώην Σωρός) ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εν Ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων Ν.Μαγνησίας
2. Την υποβολή αιτήματος κατ’ άρθρο 186 παρ. 6 του Ν. 3463/2006 στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών) για την εκτίμηση της αγοραίας αξίας του υπό αγορά ακινήτου.

Η ΣΥΝΤΑΞΑΣΑ

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΠΙΣΙΩΤΗ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΑΡΙΤΣΗΣ

Η ANAΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΠ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΓΙΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ

Συν:
-Αριθμ.πρωτ. 106122/30-10-2015 έγγραφο του Αντιδημάρχου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διαχείρισης,
-Αριθμ. πρωτ. 5975/12-2-2015 έγγραφο της ΔΟΥ Βόλου.

Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ο Γιώργος Μουλάς

Ο πωλητής στο δήμο Βόλου, της έκτασης του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εν Ενεργεία Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, είναι ο πρόεδρος του και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, κ. Γ. Μουλάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Μαγνησία», ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός, με πρόεδρο τον κ. Μουλά, αποφάσισε να πουλήσει την ιδιόκτητη έκτασή του, διότι δεν μπορούσε να καλύψει τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι περί τις 30.000 ευρώ ετησίως. Αποτέλεσμα, αυτού του υπέρογκου φόρου είναι το ποσό να φθάσει μαζί με τον φετινό περί τις 60.000 ευρώ και να μην έχει πληρωθεί.

Ο κ. Γιώργος Μουλάς, ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Οικοδομικού Συνεταιρισμού, ο οποίος δεν πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ, φαίνεται υπόχρεος στο δημόσιο ταμείο και του έχει καταλογιστεί το ανωτέρο ποσό.
Στην περίπτωση αυτή, οι κατηγορίες είναι βαρείς κατά του Γ. Μουλά, δεδομένου ότι το δημόσιο θα διεκδικήσει τον φόρο και αυτό θα έχει επιπτώσεις, αν υπάρξει καταδίκη, τόσο ως δημόσιο υπάλληλο, όσο και ως πολιτικό πρόσωπο.

Ο κ. Μουλάς, και τα μέλη του Δ.Σ. του Οικοδομικού Συνεταιρισμού έβγαλαν στο «σφυρί» με απόφασή τους το ακίνητο και βρέθηκε ο αγοραστής, που ήταν ο δήμος Βόλου. Με την αγορά της έκτασης από το δήμο Βόλου, με την τιμή των ορκωτών εκτιμητών, θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ στο δημόσιο ταμείο και θα απαλλαγεί ο κ. Μουλάς από την ψυχοφθόρα διαδικασία πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας τους.

Ο δήμος Βόλου, ως αγοραστής, θα πρέπει να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ώστε να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και να κατασκευάσει ένα έργο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι πρώτης προτεραιότητας, σε εποχές μάλιστα, που όπως δηλώνει ο κ. Μπέος, τα έσοδα είναι μειωμένα κατά πολύ.

Το υπουργείο ζητούσε ΕΝΦΙΑ 3.8 εκ. ευρώ

Το θέμα της έκτασης του οικοδομικού συνεταιρισμού είχε απασχολήσει και το Υπουργείο Οικονομικών, με αναφορά που έκανε ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, μετά από έγγραφο που εστάλη στις 21-5-2015 από τον συνεταιρισμό με την υπογραφή του προέδρου κ. Γ.Μουλά και του γραμματέα κ. Κ. Νικόλαου. Στην αναφορά του ο κ. Μπουκώρος ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να γίνει διόρθωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ διότι εσφαλμένα υπολογίστηκε φόρος αξίας 3.801.135,60 ευρώ χρησιμοποιώντας διαφορετικό συντελεστή από ότι έπρεπε. Το αίτημα έγινε δεκτό και τελικά ο φόρος που επιβλήθηκε μέσω ΕΝΦΙΑ ήταν 30.000 ετησίως. Τελικά για να πληρωθεί το ποσό βρέθηκε η λύσης της πώλησης του ακινήτου στο Δήμο Βόλου, ώστε να μην υπάρξει καμία δίωξη κατά του κ. Μουλά και άλλων μελών του οικοδομικού συνεταιρισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.