Αύριο αναμένεται η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα στην ΙΜΑΣ

ΠΑΝΟΠΛΑΚΑΤ

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα στο εργοστάσιο του ΙΜΑΣ, που κατέθεσε η εταιρεία σε βάρος των εργαζομένων -απεργών και συζητήθηκαν σήμερα, ενώ για αύριο αναβλήθηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας προς τους εργαζόμενους – απεργούς της βιομηχανίας ΣΥΡΜΑ.

Η εταιρία κατέθεσε χθες σε βάρος των εργαζομένων και στα δύο εργοστάσια ΙΜΑΣ – ΣΥΡΜΑ αγωγή κι ασφαλιστικά μέτρα για μη τήρηση της σωστής διαδικασίας για την κήρυξη της απεργίας και διαφυγόντα κέρδη της εταιρείας από την αποχή των εργαζομένων απ’ την εργασία, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική.

Σήμερα εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα μόνο για τους εργαζόμενους στον ΙΜΑΣ, ενώ για αύριο στη 1 το μεσημέρι έχει οριστεί να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα για τους εργαζόμενους στο ΣΥΡΜΑ.

Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι δεν συντρέχουν οικονομικοί λόγοι, για να προχωρήσει η εταιρεία σε εκ περιτροπής εργασία, ενώ η εταιρία υποστήριξε ότι μαίνεται μεγάλος οικονομικός πόλεμος και εκτίμησε ότι το 2014 θα κλείσει έχοντας μείωση κερδών κατά 4 εκ. €.

Μεγάλη συμπαράσταση
Τη συμπαράστασή τους προς τους 270 εργαζόμενους εξέφρασαν από το πρωί, πολιτικοί και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Σωματείων και άλλοι εργαζόμενοι με τη μαζική εμφάνισή τους από το πρωί στα Δικαστήρια του Βόλου.

Έξω από τα Δικαστήρια το Σωματείο Εργαζομένω του ΙΜΑΣ – ΣΥΡΜΑ είχε αναρτήσει πανό στο οποίο αναγράφονταν «Όταν το άδικο γίνεται Νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον. Οι εργάτες του ΙΜΑΝΤΑ θα νικήσουν».

Μεταξύ άλλων παρόντες στα Δικαστήρια έδωσαν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου, ο πρώην συνδικαλιστής και σύμβουλος Γιώργος Κίτσιος, που εκροσώπησε την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. καθώς η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, βρισκόταν στην Αθήνα, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Χρ. Στεφόπουλος, διότι ο δήμαρχος Αχ. Μπέος απουσίαζε στην Αθήνα, οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Μεϊκοπούλου – Ανδρέου και Κ. Γαργάλας, ο σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Απ. Παπατόλιας, η πρώην αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου, οι σύμβουλοι της β’ ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου Θεολ. Διαμαντένιας και Κέρσα Σπανομήτρου, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», αντιπροσωπεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων.

Επισημαίνεται ότι οι δύο μονάδες απασχολούν συνολικά περίπου 270 άτομα και ειδικότερα, 210 στον ΙΜΑΣ και 60 στη ΣΥΡΜΑ, που διαμαρτύρονται για την εφαρμογή μονομερώς, εκ μέρους της εταιρίας της εκ περιτροπής εργασίας.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης
Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ) επισημαίνει ότι η Διοίκηση της ΙΜΑΣ Α.Ε., χρησιμοποιώντας καταχρηστικά το διευθυντικό δικαίωμα πήρε εξοντωτικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους.

«Αφού ουσιαστικά προκάλεσε με μια σειρά αντεργατικές αποφάσεις την αντίδραση των εργαζομένων, σήμερα προκαλεί και το κοινό αίσθημα αμφισβητώντας το δικαίωμα της απεργίας. Προσέφυγε στη δικαιοσύνη και επικαλούμενη γελοία επιχειρήματα πασχίζει να κηρύξει παράνομη την απεργία. Η συγκεκριμένη επιχείρηση παρά το γεγονός ότι ήταν και είναι κερδοφόρα, επιβάλει προσωρινό περιορισμό της διαθέσιμης εργασίας και τιμωρεί τους εργαζόμενους με το εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας», τονίζει.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, ο παραλογισμός και η προκλητικότητα των συγκεκριμένων εργοδοτών ξεπερνά κάθε όριο αφού έφτασαν στο σημείο, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή οφειλών προς τους εργαζόμενους που προέρχονται μέσα από όρο της ΕΣΣΕ, να τους προτείνουν το δρόμο της επίσχεσης εργασίας (!), η νομιμότητα της οποίας θα κρινόταν στα δικαστήρια. Μάλιστα η εξωφρενική αυτή πρόταση, περιλαμβάνεται στο δικόγραφο που έχουν καταθέσει κατά του Σωματείου.

Η Ομοσπονδία καλεί τους κυρίους της Διοίκησης να συνέλθουν και να σταματήσουν να παίζουν με τα συμφέροντα της εταιρείας και των εργαζομένων. Να προβληματιστούν σοβαρά για τις ανόητες και ατελέσφορες αποφάσεις τους, να τερματίσουν εδώ και τώρα το απαράδεκτο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας. Να συνειδητοποιήσουν ότι οι εργαζόμενοι προσφέρουν τα μέγιστα δουλεύοντας κάτω από σκληρές συνθήκες και δεν μπορεί, να τους αντιμετωπίζουν ως εχθρούς, προβάλλοντας μονίμως το διευθυντικό δικαίωμα.
Καταλήγοντας αναφέρει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύει ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει νόμιμες τις παράλογες απαιτήσεις της Διοίκησης.

Δήλωση Γιώργου Λούμα
«Εκφράζουμε και σήμερα, και ανεξάρτητα από την απόφαση της εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, την πλήρη στήριξη του ΚΚΕ και των εκλεγμένων του στους εργαζόμενους της ΙΜΑΣ και τις κινητοποιήσεις τους», τονίζει το στέλεχος του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΣ Γιώργος Λούμας.
Όπως αναφέρει, ένας δρόμος υπάρχει για την ανάκτηση δικαιωμάτων και απωλειών και στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Η οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων, του λαού, η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα, η σύγκρουση με το κεφάλαιο, με την ΕΕ, με τα κόμματα τους, η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
«Οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. και της Λαϊκής Συμμαχίας έχουν ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις αρχές του Οκτώβρη σε τοπικό επίπεδο και την 1η Νοέμβρη σε πανελλαδικό συλλαλητήριο. Η θέση μας είναι εκεί, όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΙΜΑΣ αλλά και για όλους μας προκειμένου να δοθεί μια αποφασιστική απάντηση που θα έχει και συνέχεια. Η ταξική – λαϊκή αντεπίθεση χρειάζεται να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και ξεκάθαρο προσανατολισμό για την εργατική – λαϊκή Εξουσία», αναφέρει ο Γ. Λούμας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.