Οικονομικό έλεγχο ΣΔΟΕ, εισαγγελέα και υπουργείων ζητά η ΕΑΣ Βόλου

Θεαματικά τα αποτελέσματα σύμφωνα με στοιχεία

Οικονομικό έλεγχο τόσο από το ΣΔΟΕ, που ήδη ξεκίνησε, αλλά και από τον οικονομικό εισαγγελέα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, ενώ παρουσίασε τα θεματικά στοιχεία της συνεταιριστικής οργάνωσης, που κάθε χρόνο πάει όλο και καλύτερα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου αποκάλυψε ότι ζήτησε ήδη έλεγχο από το ΣΔΟΕ, το υπουργείο Οικονομικών, τον οικονομικό εισαγγελέα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι «ζούμε σε μια εποχή που όλοι κάνουν λόγο για λαμόγια που τρώνε χρήματα και δεν θέλουμε να υπάρχουν σκιές και αμφιβολίες για την ΕΑΣ Βόλου». Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος εγώ και χρόνια ζητά να γίνονται έλεγχοι, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΒΟΛ είναι υγιής και η καλύτερη συνεταιριστική οργάνωση στην Ελλάδα, σε μια εποχή που το Συνεταιριστικό Κίνημα καταρρέει.

Δίνοντας στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Πρίντζος τόνισε ότι η Συνεταιριστική Οργάνωση του Βόλου δεν οφείλει στο Δημόσιο, έχει φορολογική ενημερότητα, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε τράπεζες.

«Η μόνη οφειλή που υπάρχει, είναι ένα δάνειο που υπήρχε πριν 12 χρόνια, που είχα αναλάβει της τάξης των 5 εκ. € και είχε ληφθεί από τις παλιές διοικήσεις. Απ’ αυτά πληρώθηκαν τα 3 εκ. €, αλλά υπάρχει ένα δάνειο 2 εκ. € στην Αγροτική Τράπεζα, που χρονολογείται από πολύ παλιά και καταφέραμε να κάνουμε ρύθμιση και με επιτόκιο 3,5% το αποπληρώνουμε», ανέφερε ο κ. Πρίντζος, που επισήμανε ότι το μισό μίσθωμα του κτιρίου του «Βερόπουλου» στη Λαρίσης, πάει στο δάνειο και η οφειλή σήμερα είναι περίπου 800.000 €.

Η ρευστότητα του ΕΒΟΛ σήμερα είναι 7 εκ. €, ενώ ο πρόεδρος ανέφερε ότι, όταν ανέλαβε πρόεδρος της οργάνωσης το 2002, η περιουσία της ΕΑΣ ήταν 3,4 εκ. € και σήμερα έφτασε στα 17,9 εκ. €, ενώ η περιουσία δεν έχει καμία υποθήκη.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό, τα μικτά κέρδη του 2013 ήταν 3,7 εκ. € και για το 2014 ενδέχεται ακόμη και να διπλασιαστούν.

Συμβολαιακή γεωργία
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου εξήγγειλε ότι από τον Οκτώβριο, με πρωτοβουλία της οργάνωσης, θα ξεκινήσει η Συμβολαιακή Γεωργία για όλη τη Θεσσαλία.
Όπως ανέφερε, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποια τιμή θα πωλούν και θα αγοράζουν τα προϊόντα τους για το 2015.

Η ΕΑΣ Βόλου, αν και θα έχει τη συμπαράσταση της Τράπεζας Πειραιώς, με ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσει τους αγρότες για τα έξοδα καλλιέργειας και τους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές και οι ίδιοι θα αποπληρώσουν τα χρήματα αυτά τη στιγμή της πώλησης των προϊόντων τους.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αδυναμία της ΕΑΣ να αγοράσει φέτος δημητριακά για να ενισχύσει τους αγρότες, την οποία απέδωσε σε δύο λόγους: Στο ότι οι αποθήκες στον Άγιο Δημήτριος Βελεστίνου είναι γεμάτες από πέρυσι και παρά τους έξι διαγωνισμούς που έγιναν για πώληση, δεν καρποφόρησε κανένας και στην κλοπή και τις ζημιές που υπέστησαν οι αποθήκες στο Στεφανοβίκειο όταν άγνωστοι – 25 μέρες πριν τη συγκομιδή – έκλεψαν τα μοτέρ τα καλώδια και τους πίνακες των σιλό, προκαλώντας 50.000 € ζημιά, ενώ η αποκατάσταση δεν είναι δυνατόν να γίνει σύντομα. Όπως ανέφερε, πλέον τα σιλό της Ένωσης θα αναλάβει να φυλάει εταιρία φύλαξης, έστω κι εν ανέβει το κόστος, για να μη γίνονται ζημιές.

Το νέο εργοστάσιο
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η νέα μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας γάλακτος και, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά του εξοπλισμού από την παλιά στη νέα μονάδα, ώστε από αρχές του φθινοπώρου να τριπλασιαστεί η παραγωγή γάλακτος για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν.

Ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικ. Πρίντζος αποκάλυψε ότι την επιθυμία να επισκεφθεί το εργοστάσιο εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. Γιοχάνες Χανς, αρχικά για τις 10 Ιουλίου, αλλά σήμερα τον πληροφόρησαν ότι αναβλήθηκε για λίγο αργότερα.

Για τη νέα μονάδα ανέφερε ότι είναι της τάξης των 6,5 εκ. €, που χρηματοδοτείται κατά 42% από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» (χρήματα που δεν πήρε ακόμη), ενώ καθυστέρησε η κατασκευή για να γίνει με ίδια κεφάλαια και όχι με δανεισμό.

Ο κ. Πρίντζος εκτίμησε ότι η νέα μονάδα θα δώσει ορίζοντα 30ετίας στη συνεταιριστική οργάνωση και τόνισε ότι, επειδή από τους 130 εργαζόμενους που δεν έχουν πλέον αντικείμενο από το παλιό εργοστάσιο, πρόκειται να γίνει επέκταση της μονάδας παρασκευής τυριών. Τόνισε δε ότι η νέα μονάδα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 100 τόνων γάλακτος σε 8 ώρες με έναν μόλις εργαζόμενο, τη στιγμή που η σημερινή μονάδα επεξεργάζεται την ίδια ποσότητα σε τρία οκτάωρα.
Διαβεβαίωσε δε ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στα τμήμα γιαουρτιού και τυροκομείο.

Τέλος, για τις πωλήσεις των προϊόντων της ΕΒΟΛ, ο Νικήτας Πρίντζος, έγιναν οι υπογραφές νέων συμβολαίων με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πλέον τα προϊόντα της ΕΒΟΛ θα πηγαίνουν στο 80% της Ελληνικής επικράτειας. Όπως ανέφερε «πλέον ψάχνουν να μας βρουν και τα προϊόντα μας που είναι ποιοτικά έχουν μεγάλη ζήτηση ειδικά στην Αττική». Επίσης τόνισε ότι είχε επαφή για εξαγωγές προϊόντων της ΕΒΟΛ σε μάρκετ της Ολλανδίας, αφού τα δοκίμασαν Ολλανδοί και έμειναν πολύ ικανοποιημένοι, αλλά τόνισε ότι οι εξαγωγές δεν φέρνουν πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.