Ο Αχιλλέας Μπέος και τα “αγαπημένα” του ΜΜΕ

Υπέρμαχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να καταργηθούν οι υποχρεωτικές από το νόμο δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό ο, σε αργία δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Με αφορμή ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στην οποία αναφέρονταν οι επιπτώσεις που θα είχε αυτή η αλλαγή στις τοπικές εφημερίδες οδηγώντας πολλές από αυτές σε λουκέτο ή τουλάχιστον σε απώλεια θέσεων εργασίας μέσα σε αυτές, ο κ. Μπέος δήλωσε ότι «με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση της υποχρέωσης για δημοσίευση στις εφημερίδες των διακηρύξεων και προκηρύξεων, που κοστίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους Δήμους και τους άλλους υπόχρεους φορείς.

Η τακτική αυτή, στην εποχή που η πλήρης διαφάνεια είναι εξασφαλισμένη μέσω των δημοσιεύσεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και γενικά στο διαδίκτυο, χωρίς την διασπάθιση των χρημάτων των δημοτών, είναι ξεπερασμένη και δεν προσφέρει τίποτα στην πληροφόρηση της κοινής γνώμης.
Ο Δήμος Βόλου είχε ζητήσει εγγράφως από καιρό τη σχετική κατάργηση και επιμένει σε αυτή, αφού αποτελεί και ένα αποφασιστικό πλήγμα στις πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις μεταξύ πολιτικών φορέων και ΜΜΕ, τα τραγικά αποτελέσματα των οποίων βιώνουμε ιδιαίτερα στην πόλη μας, από την μάχη των διαφόρων διαπλεκόμενων συμφερόντων που δηλητηριάζουν την πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα.»

Σαφής και κατηγορηματικός ο κ. Μπέος ο οποίος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Απριλίου 2015, μετά από ερώτημα που έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου» Μιχάλης Μιτζικός αναφορικά με την άνιση κατανομή των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον τοπικό Τύπο, είχε δηλώσει πως «ο λαός του Βόλου εμάς εξέλεξε ως Δημοτική Αρχή και εμείς θα αποφασίσουμε σε ποιες εφημερίδες θα μπαίνουν οι δημοσιεύσεις».

Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Μπέος επέλεξε συγκεκριμένα την εφημερίδα «Ταχυδρόμος» για να δώσει τη μερίδα του λέοντος των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων του Δήμου Βόλου και των Νομικών Προσώπων και αν με αυτό τον τρόπο καταφέρνει όπως λέει «αποφασιστικό πλήγμα στις πελατειακές σχέσεις και στα διαπλεκόμενα συμφέροντα που δηλητηριάζουν την πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα». Σίγουρα η ιδιοκτησία της εφημερίδας δεν φέρει καμία ευθύνη. Ο κ. Μπέος ωστόσο θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εφημερίδας.

Παρακάτω βρίσκονται οι πίνακες με τις δαπάνες, ανά φορέα, που έχουν γίνει στις τοπικές εφημερίδες και αφορούν στην περίοδο από 1/9/2014 έως 23/9/2015. Να σημειωθεί ότι ο Νέος Τύπος επανακυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015 μετά από πολύμηνη διακοπή της κυκλοφορίας του.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – 21.733 ευρώ
ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ – 13.471 ευρώ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 2.296 ευρώ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ – 2.207 ευρώ

ΔΕΥΑΜΒ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – 8.355 ευρώ
ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ – 2.720 ευρώ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ – 1.939 ευρώ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 1.321 ευρώ

ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – 10.047 ευρώ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 602 ευρώ
ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ – 578 ευρώ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ – 184 ευρώ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.