Ο Όμιλος Rotaract Βόλου για τη σχολική βία

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός» (bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Γενικώς ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει σωματική βία (χτυπήματα, γροθιές κ.ά.), απειλές, εκβιασμούς, πειράγματα, «φαρμακερά» παρατσούκλια, κοροϊδία, διάδοση φημών, εσκεμμένο αποκλεισμό κάποιων παιδιών από κοινωνικές και σχολικές δραστηριότητες, σεξουαλική παρενόχληση, κλοπές των αντικειμένων του θύματος ή πρόκληση ζημιών σε αυτά.

Ο σχολικός εκφοβισμός όμως έχει περάσει εδώ και καιρό τα σύνορα της αυλής του σχολείου, μεγάλωσε πήγε Πανεπιστήμιο και πλέον τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στους ιντερνετικούς δρόμους (cyberbullying). Το Διαδίκτυο φαίνεται να «λύνει τα χέρια» των θυτών καθιστώντας ακόμη πιο εύκολο, χωρίς κανέναν έλεγχο, τον εκφοβισμό συμμαθητών τους. Οι ερευνητές τονίζουν με βάση τα ευρήματα ότι «ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά πολλούς εφήβους και νέους παγκοσμίως. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί ανάγκη και απαιτείται πολιτικός σχεδιασμός που να στοχεύει στην πρόληψή του».

Ο Όμιλος Rotaract Βόλου αποτελείται από κοινωνικά και ανθρωπιστικά ευαισθητοποιημένους νέους 18-30 ετών. Στόχος του να ενημερώσει και να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, γονείς και νέους ώστε να μην μείνει κανείς αμέτοχος στο φαινόμενο του εκφοβισμού εντός και εκτός σχολείου, Πανεπιστημίου και Διαδικτύου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση «Μίλα ΤΩΡΑ και εάν χρειαστείς υποστήριξη ή κάθε είδους βοήθεια μπορείς να απευθυνθείς στα παρακάτω τηλέφωνα και mail: Υπηρεσία Συμβουλευτικής Φοιτητών/ριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: 24210-74000, [email protected]. Γραμμή αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς: 11130. Ευρωπαϊκή Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων: 116 111. «Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων.

Το Ροταράκτ είναι ένας Όμιλος προσφοράς υπηρεσιών για νέους και νέες από 18 έως 30 ετών που στηρίζουν τις δράσεις προσφοράς στην κοινότητα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Μέσω των Ομίλων Rotaract, οι νέοι ενήλικοι, όχι μόνο αυξάνουν τη γνώση και τις ικανότητές τους, αλλά επιπλέον έρχονται σε επαφή με τις φυσικές και κοινωνικές ανάγκες των κοινοτήτων τους, προωθώντας τη διεθνή κατανόηση και την ειρήνη, μέσω ενός πλαισίου φιλίας και υπηρεσίας. Είναι η ενθάρρυνση και η διάδοση της ιδέας της προσφοράς υπεράνω εαυτού, ως βάση κάθε αξιόλογης δραστηριότητας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.