Πέθανε ο Βολιώτης ομογενής Ζαχαρίας Σακκής

Έσβησε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα ο Ζαχαρίας Σακκής. Ένας «αιωνόβιος» ομογενής και μια σημαντική προσωπικότητα της οικονομικής, επιχειρηματικής αλλά και της πνευματικής ζωής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Ζαχαρίας Σακκής, γνωστός βολιώτης ομογενής έζησε και εργάστηκε που στο Μιλάνο της Ιταλίας από το 1946 έως πρόσφατα, μοιράζοντας το χρόνο του και στην Αθήνα. Ο Σακκής, ήταν ο τέταρτος γιος από τα εννέα παιδιά του Ιωνά Σακκή και της Μαρίκας Σαπόρτα.
Και οι δυο γονείς του ήταν γόνοι γνωστών βολιώτικων εβραϊκών οικογενειών: Η οικογένεια των «Σακκή», έμποροι οι περισσότεροι, με καταγωγή τη Σικελία είχαν εγκατασταθεί στο Βόλο στα τέλη του 19ου- αρχές του 20ού αιώνα. Οι «Σαπόρτα», που ήταν καπνέμποροι, με καταγωγή από την Ισπανία και Θεσσαλονίκη είχαν εγκατασταθεί στο Βόλο αρκετά νωρίτερα πριν τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο Ζαχαρίας Σακκής ακολούθησε και αυτός το εμπόριο αμέσως μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Βόλο και μέχρι την τελευταία στιγμή ασχολήθηκε ενεργά ως εμπορικός αντιπρόσωπος στο Μιλάνο, ενώ ασχολήθηκε με ένα πλήθος δραστηριοτήτων από τις οποίες, κυρίως, τον γοήτευε το γράψιμο. Σαν χόμπι από μικρός έγραφε ποιήματα και μετά όταν απέκτησε κόρη και αρκετά αργότερα και εγγόνια άρχισε τα παραμύθια. H φαντασία δεν έλειπε! Στην Iταλία αλλά και στην Ελλάδα εκδόθηκαν αρκετά βιβλία του με παιδικές ιστορίες και παραμύθια, που ο ίδιος είχε την ευαισθησία να στείλει διαμέσου του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Απόστολου Παντσά και να μοιραστούν στη συνέχεια δωρεάν σε μαθητές αρκετών δεκάδων Νηπιαγωγείων της πόλης. Αρκετά από τα βιβλία του έγιναν δε και αντικείμενο θεατρικής παράστασης στην Αθήνα.
Με την αστείρευτη ζωτικότητά του επιβεβαίωσε σε όλους, όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν με πολύ αγάπη και όσοι διάβασαν και θα διαβάσουν τα βιβλία του, ότι ο Ζαχαρίας Σακκής υπήρξε ένα μοναδικό παράδειγμα ενεργού συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα και ένας ευγενής, εργατικός και αιωνόβιος έφηβος και ίσως ο μακροβιότερος βολιώτης ομογενής.

Τον εκλιπόντα ο Δήμος Βόλου τον «τίμησε» παρουσιάζοντας σε δυο επίσημες εκδηλώσεις, το 2012, το συγγραφικό του έργο. Η μια αφορούσε την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του με τίτλο «Μια ζωή, 100 χρόνια», που σχετίζεται με την αιωνόβια, σχεδόν, διαδρομή του Ζ. Σακκή, εν είδει βιογραφίας, την οποία συνέγραψε και εξέδωσε ο ίδιος. Ήταν μια εκδήλωση που έγινε με τη συνδιοργάνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και το Eλληνικό Μορφωτικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας του Μιλάνο. Η δεύτερη αφορούσε την παρουσίαση παιδικών βιβλίων, αρκετά με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, των οποίων ο ίδιος ήταν ο συγγραφέας τους, τα οποία στη συνέχεια μοίρασε στους παραβρισκόμενους.
Ο Δήμαρχος Βόλου εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικείους του, την σύζυγό του Κλάρα, την κόρη του Μαρίνα και την οικογένειά της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.