Παύλος Μαρκάκης: Η κατάρρευση της «μεσαίας τάξης» δημιουργεί οικονομικά αδιέξοδα

Μια σειρά φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων «στραγγαλίζουν» την ελληνική κοινωνία που βλέπει πως η διαφημιζόμενη ευημερία των αριθμών δεν συμβαδίζει με ό,τι βιώνει καθημερινά, υποστηρίζει ο πρώην βουλευτής Παύλος Μαρκάκης.

«Η φορολογική αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παράλληλα με την οικονομική ύφεση των τελευταίων χρόνων οδήγησε στη διόγκωση των οφειλών προς τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο προς τα Ταμεία οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν τα 13,5 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 66 δισ. Και το ποσό αυτό είναι βέβαιο πως θα εκτοξευτεί μετά τον Ιούλιου με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Είναι φανερό πια στην ελληνική κοινωνία ότι τα κατά καιρούς εξαγγελλόμενα μέτρα ή ρυθμίσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και στην ουσία ούτε στα ταμεία του Κράτους μπαίνουν χρήματα μια και αυτό είναι το ζητούμενο.

Το αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στη χώρα μας συμβαίνει και τα εξής παράδοξα.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης των χρεών – παρά το ενδιαφέρον οφειλετών να ενταχθούν σ’ αυτές – να μην εφαρμόζονται. Επίσης οι αποφάσεις ένταξης να καθυστερούν τόσο πολύ ώστε οι προσαυξήσεις να εκτοξεύουν τις οφειλές στα ύψη και να τις κάνουν «δυσβάσταχτες».
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στα οικονομικά των ελληνικών οικογενειών και της αγοράς, επιβάλλει να ληφθούν άμεσα και κυρίως πρακτικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την ανακούφισή τους.
Χρειάζεται γενναίο «κούρεμα» των προσαυξήσεων και μεγάλη αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των οφειλών, σε συνδυασμό με το να υπάρχει ένα εύλογο διάστημα χάριτος και αποτελεσματικές, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τις Τράπεζες.
Γιατί εάν οι εξαθλιωμένοι πολίτες οδηγηθούν στη φτωχοποίηση και εάν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταρρεύσουν, αδυνατώντας να σηκώσουν άλλα οικονομικά βάρη, καταρρέει και η «σπονδυλική στήλη» της ελληνικής οικονομίας.

Η μεσαία τάξη στη χώρα μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, σχεδόν έχει εξαφανιστεί και το γεγονός αυτό έχει φέρει πολλούς έντιμους και συνεπείς μέχρι προ λίγων ετών επαγγελματίες και φορολογουμένους, σε αδυναμία πληρωμών.
Αν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν δοθεί οριστική και ρεαλιστική λύση η έκπληξη που θα δοκιμάσει το πολιτικό κατεστημένο θα είναι μεγαλύτερη αυτής των Ευρωεκλογών και τότε κυριολεκτικά «την Κυριακή ψηφίζουμε και τη Δευτέρα φεύγουν…» αναφέρει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.