Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Κατηγορεί φορείς και βιομηχανίες για ρύπανση που αυξάνουν τους καρκίνους

Τους τοπικούς φορείς και βιομηχανίες καταγγέλλει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνων στη Μαγνησία, που καλεί τον κάθε πολίτη να ενεργοποιηθεί και να αντιδράσει σε αυτούς που ρυπαίνουν τη ζωή μας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, μέσα στο 2014 ο ένας στους τέσσερις θανάτους που καταγράφηκαν στο νομό μας οφειλόταν στην επάρατη νόσο. Σοκ προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων σε άνδρες και γυναίκες της περιοχής μας.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία διερωτάται αν αναρωτήθηκε κανείς τι τρώμε, τι αναπνέουμε, τι νερό πίνουμε και αν πρέπει να θεωρούμε ότι οι θεσμοί και οι δημόσιες υπηρεσίες ελέγχου λειτουργούν σωστά και πραγματοποιούν αξιόπιστους ελέγχους.

Από τον Οκτώβριο του 2013 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας αναφέρει ότι έχει καταθέσει ερώτημα στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας σχετικά με τις μετρήσεις σε διοξίνες και βαρέα μέταλλα μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά σε παράνομη αποθήκη ανακυκλώσιμων υλικών στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. «Μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Και όμως από εκεί αντλεί νερό ο Βόλος! Για το λόγο αυτό κάναμε προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη», τονίζει.

Επίσης καταγγέλλει ότι, μετά από την πυρκαγιά τα χωράφια με σιτάρι, ακριβώς δίπλα στο περιβαλλοντικό αυτό ατύχημα, θερίστηκαν και διοχετεύθηκαν στην αγορά και σε κάποιους ανθρώπους έφτασαν στο πιάτο τους.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι «μεγάλες βιομηχανίες στην περιοχή μας παράγουν μεγάλο ποσοστό επικίνδυνων καυσαερίων. Μάλιστα πρόσφατα επιτράπηκε στην ΑΓΕΤ, μετά από «μελέτη», να χρησιμοποιεί ξηρά λυματολάσπη από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων, ιπτάμενη τέφρα από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, κατάλοιπα βωξίτη και μαζούτ υψηλού θείου, είτε ως καύσιμα είτε ως προσμίξεις στις πρώτες ύλες της. Με την άδεια φυσικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τώρα δε η ΑΓΕΤ προγραμματίζει την κατασκευή υποδομών για την καύση RDF, εμπλουτίζοντας την ατμόσφαιρα της πόλης μας με επιπλέον καρκίνο».

Η οικολογική οργάνωση έχει καταγγείλει ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. Βόλου είναι ακριβώς πάνω σε ευαίσθητη για τον υδροφόρο ορίζοντα περιοχή και οποιαδήποτε διαρροή ουσιών από τους τόνους των σκουπιδιών επιρρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου η ατμόσφαιρα σε πολλές πόλεις, το χειμώνα φυσικά, είναι μια ωρολογιακή βόμβα για την υγεία των πολιτών, από την ανεξέλεγκτη καύση ξύλου και άλλων υλικών, τονίζει η Π.Π., που εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, χωρίς να υποτιμά και αυτό τον παράγοντα.

«Θεωρούμε ότι η εποχή κρίσης, όπως η σημερινή, οδηγεί σε εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας μας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κρίνεται αναγκαίο ο κάθε πολίτης να ενεργοποιηθεί και να αντιδράσει σε αυτούς που ρυπαίνουν τη ζωή μας», καυταλήγει η ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.