Πολλά τα προβλήματα λίγο πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Την επόμενη Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου χτυπά ξανά το κουδούνι στις σχολικές αίθουσες και, μερικές ημέρες πριν, υπάρχουν προβλήματα, που θα βρουν μπροστά τους, τόσο οι μαθητές, όσο και καθηγητές, όπως τα κενά εκπαιδευτικών, τα βιβλία για τα επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια, η μη ανάθεση μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς και οι Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΣΕΚ), που παρά την εξαγγελία για ίδρυση μιας στη Μαγνησία (από δύο που υπήρχαν σε Βόλο και Αλμυρό), παραμένει ακόμη στα «χαρτιά».
Συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ, επίσης, αύριο Πέμπτη το μεσημέρι, θα επισκεφτούν τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργο Δοδοντσάκη, για να του θέσουν το θέμα της κατανομής του μαθητικού δυναμικού από τα Δημοτικά Σχολεία στα Γυμνάσια και από τα Γυμνάσια στα Λύκεια, καθώς υπάρχουν πολλά παράπονα και πολλές αιτήσεις μεταγραφών σε άλλα σχολεία.

Όπως αναφέρουν συνδικαλιστές, μεγάλο θέμα για τους εκπαιδευτικούς αποτελούν τα κενά που αναμένεται να υπάρξουν, καθώς Πανελλαδικά είναι 22.500 και το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε ότι θα προσλάβει 19.500 αναπληρωτές, οπότε σίγουρα αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με τα υπολειπόμενα 3.000. Συνδικαλιστές καθηγητές εκτιμούν ότι σε επίπεδο Μαγνησίας, θα υπάρξουν λίγα κενά, κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές και στα νησιά των Σποράδων. Σε εξέλιξη πάντως βρίσκονται οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, ενώ αναμένονται αποσπάσεις και τοποθετήσεις των 19.500 αναπληρωτών που εξήγγειλε το υπουργείο. Ωστόσο, επειδή οι μέρες περνούν, στελέχη της ΕΛΜΕ εκτιμούν ότι δεν θα προλάβουν να γίνουν όλα αυτά μέχρι να ξεκινήσουν τα σχολεία.

Χωρίς βιβλία τα ΕΠΑΛ
Ενώ τα βιβλία των γενικών Γυμνασίων και Λυκείων ήρθαν από τον Αύγουστο και βρίσκονται στις αποθήκες για να διανεμηθούν στα σχολεία, για τα επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια, δεν ήρθε κανένα βιβλίο ακόμη, μ το υπουργείο Παιδείας να ισχυρίζεται ότι είναι θέμα που αναδόχου που ανέλαβε την εκτύπωση και τη μεταφορά τους.
Εκπαιδευτικοί και γονείς διαμαρτύρονται και ζητούν να βιβλία να έρθουν στην ώρα τους για να δοθούν στους μαθητές όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Χωρίς ανάθεση μαθημάτων
Αν και μπήκαμε ήδη στον Σεπτέμβριο, ακόμη δεν έχει γίνει ανάθεση μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, να μην γνωρίζουν ακόμη τι μάθημα πρόκειται να διδάξουν στους μαθητές τους. Κι αυτό διότι το υπουργείο εξήγγειλε τροποποίηση της ανάθεσης, αλλά ακόμη δεν εστάλη στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καμία διευκρινιστική εγκύκλιος. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι οι διευθυντές των σχολείων και τα συμβούλια διδασκόντων να μη γνωρίζουν ακόμη τι μάθημα θα διδάξουν οι καθηγητές.
Επίσης, φέτος αλλάζει εκ βάθρων το πρόγραμμα της Β’ τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για τα οποία ήδη ανακοινώθηκαν ήδη τα μαθήματα, αλλά όχι και οι καθηγητές που θα διδάξουν.

Στα «χαρτιά» η ΣΕΚ
Εξακολουθούν να παραμένουν «φαντάσματα» οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) που εξήγγειλε πέρυσι το υπουργείο Παιδείας, καθώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν προγράμματα, ούτε καν υφίσταται η χωροθέτησή τους.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι ορισμένες ειδικά δημοφιλείς ειδικότητες (όπως κομμωτική και τεχνικές ειδικότητες), που είχαν πολλούς σπουδαστές στη Μαγνησία (όπου λειτουργούσαν ΣΕΚ στο Βόλο και στον Αλμυρό), να μην γνωρίζουν αν φέτος θα μπορέσουν να πάνε στις Σχολές τους.

Ορθολογιστική κατανομή
Πρόβλημα δημιουργήθηκε και φέτος με την κατανομή του μαθητικού δυναμικού στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, του είναι αρμοδιότητα του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές και φέτος παρατηρήθηκαν προβλήματα εγγραφής μαθητή του Δημοτικού σε Γυμνάσιο που απέχει μεγάλη απόσταση από το σπίτι του, ενώ υπάρχει άλλο σχολείο πολύ πιο κοντά, αλλά και φαινόμενο εγγραφής αποφοίτων του Δημοτικού σχολείου, σε περισσότερα από ένα Γυμνάσια, με αποτέλεσμα τα παιδιά, αντί να πάνε στο σχολείο με τους φίλους τους από το Δημοτικό να πηγαίνουν σε ξένο περιβάλλον. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στην κατανομή των απόφοιτων Γυμνασίων σε Λύκεια τη πόλης.
Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν πολλά παράπονα γονέων μαθητών σε σχολεία, αλλά και πάρα πολλές αιτήσεις μετεγγραφών, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση, τις 33 αιτήσεις σε μια ημέρα, σε κεντρικό Λύκειο του Βόλου!

Για το πρόβλημα αυτό, αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, θα επισκεφθεί αύριο το μεσημέρι τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να του ζητήσει να κάνει ορθολογιστικά την κατανομή του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία και οι νέοι μαθητές να αναπτυχθούν ομόρροπα για εκπαιδευτικούς λόγους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.