Προσωρινή λύση, για δύο περίπου χρόνια, στο πρόβλημα της λειψυδρίας, δίνει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να λύσει οριστικά το πρόβλημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού, με αξιοποίηση των νερών του Πηλίου, μεγάλο μέρος των οποίων σήμερα καταλήγει στη θάλασσα.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, που σημείωσε ότι η νέα Διοίκηση δεν θα λειτουργήσει ψηφοθηρικά και δεν θα κάνει μικρά και αποσπασματικά έργα, αλλά θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα συνολικά, προκειμένου να δώσει λύση μέχρι το 2018 και ο Βόλος να μην αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα. Μάλιστα ο δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου, έχει σκοπό να λύσει μέχρι το 2018 τα προβλήματα του νερού και των σκουπιδιών.
Ο δήμαρχος εγγυήθηκε και δεσμεύτηκε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι δε θα παρατηρηθούν φαινόμενα λειψυδρίας όπως φέτος με νοικοκυριά που δεν είχαν νερό.
Ήδη, τόνισε, υπάρχει συμφωνία με εταιρεία στη ΒΙ.ΠΕ. η οποία χρησιμοποιεί 150.000 m3 πόσιμου νερού για ψύξη των μηχανημάτων και αποφασίστηκε το νερό αυτό να το χρησιμοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ προς όφελος των καταναλωτών και η εταιρία να χρησιμοποιεί νερό μη πόσιμο από κοντινή γεώτρηση που υπάρχει στο σημείο, καλύπτει τις ανάγκες της και θα της παραχωρηθεί.
Επίσης ανέφερε ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την ΑΓΕΤ (την Παρασκευή έχει οριστεί συνάντηση του δημάρχου με τον διευθυντή), ώστε ένα ποσοστό από το νερό που χρησιμοποιεί η βιομηχανία να το εκμεταλλευτεί η ΔΕΥΑΜΒ προς όφελος των δημοτών.
Όπως ανέφερε ο Αχιλλέας Μπέος, με τις δύο αυτές λύσεις «δεν θα διψούν δημότες του Βόλου τα καλοκαίρια αλλά παράλληλα μας δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε σοβαρά για να εκμεταλλευτούμε το φυσικό αυτό αγαθό – το νερό – στο οποίο έχει πλεόνασμα ο Βόλος και το Πήλιο και να δώσουμε λύσεις μόνιμες είτε με την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, είτε με γεωτρήσεις είτε με συγκεντρώσεις του πηγαίου νερού».
Ο δήμαρχος εξήγησε ότι για την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, θα αξιολογηθούν οι παλαιότερες μελέτες, που υπάρχουν ήδη και ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα ανατεθεί καμία νέα μελέτη αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα από τις υπάρχουσες που βρίσκονται στη ΔΕΥΑΜΒ.
Θα αξιοποιηθεί το νερό του Πηλίου
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους του Πηλίου, και ότι και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή επιχειρήσει να αξιοποιήσει τα πηγαία νερά, χωρίς αποτέλεσμα, ο Αχιλλέας Μπέος απάντησε ότι η νέα Δημοτική Αρχή στους 3,5 μήνες που έχει αναλάβει, έδειξε ότι κάνει πράξη τα όσα λέει και δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να συγκρουστεί.
«Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προτιμούσε να παίζει μπιρίμπα στους υπολογιστές. Εμείς λύνουμε το πρόβλημα άμεσα. Η ανομία τελείωσε στο Βόλο. Γνωρίζουμε ότι το Πήλιο έχει ανάγκη ένα ποσοστό του πηγαίου νερού. Το υπόλοιπο θα δοθεί στους ανθρώπους και όχι επειδή γουστάρουν κάποιοι να χύνεται στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κόντρα του δίνει ζωή…
Ο Αχιλλέας Μπέος επισήμανε ότι προεκλογικά δεν έκανε καμία δέσμευση για το νερό και ότι το πηγαίο νερό θα δοθεί στους ανθρώπους, χωρίς η νέα Διοίκηση να λογαριάσει πολιτικές σκοπιμότητες.
Τέλος, ζήτησε πίστωση χρόνου για την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, αλλά και για το θέμα της άρδευσης, τονίζοντας ότι ο κανονισμός θα ετοιμαστεί και θα παρουσιαστεί τους πρώτους μήνες του 2015.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου θα αναφέρει το συνολικό πρόγραμμα δράσης, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει δύο βασικούς άξονες που θα κινηθεί: το νερό και τα σκουπίδια.































