«Στόχος η άμεση ανανέωση απασχόλησης επικουρικών γιατρών στο Νοσοκομείο»

Δήλωσε ο διοικητής Λ. Μακρής . Χωρίς άδεια ο μοναδικός Ογκολόγος, παραμένει στη θέση του…

Πρώτη προτεραιότητα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, είναι η ανανέωση των επικουρικών γιατρών, ώστε να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο κλινικές Νοσοκομείων, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζαρος Μακρής, ο οποίος όμως δεν ανέλαβε δέσμευση για το θέμα του ενός ογκολόγου στο Νοσοκομείου Βόλου, που, για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, δεν θα πάρει την καλοκαιρινή του άδεια.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ επισήμανε ότι το Νοσοκομείου του Βόλου ήταν υποστελεχωμένο σχεδόν στο σύνολο των κλινικών του. «Μέχρι πρόσφατα ήταν υφυπουργός Υγείας η κα Ζέττα Μακρή, που πραγματικά στήριξε με νύχια και δόντια το Νοσοκομείο, μη μπορώντας όμως να στείλει μόνιμο ιατρικό προσωπικό έκανε το αυτονόητο, στέλνοντας επικουρικό προσωπικό», ανέφερε.
Όπως εξήγησε ο κ. Μακρής, επικουρικό προσωπικό σημαίνει ότι υπηρετεί για διάστημα ενός χρόνου και στη συνέχεια πρέπει να γίνει ξανά ανανέωση του ιατρικού προσωπικού.

Ερωτηθείς για το θέμα των ογκολόγων που φημολογείται ότι η Λάρισα διαθέτει εννέα και ο Βόλος μόνο έναν, ο Λάζαρος Μακρής απάντησε ότι γνωρίζει για τον έναν και μοναδικό ογκολόγο στο Νοσοκομείο Βόλου, αλλά «δε νομίζω ότι στο Πανεπιστημιακό Λάρισας δεν υπάρχουν ούτε έξι ογκολόγοι και γίνεται αγώνας δρόμου για πρόσληψη επιπλέον επικουρικών γιατρών, διότι το Πανεπιστημιακό είναι το ίδρυμα που δέχεται όλα τα περιστατικά που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία. Επίσης, ως τριτοβάθμιο ίδρυμα πρέπει να είναι μια καλύτερη στελέχωση από τα άλλα ιδρύματα και δεν είναι μέτρο σύγκρισης με το Νοσοκομείο Βόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της ΥΠΕ δήλωσε ότι «ο ογκολόγος γιατρός του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ρήγας «θυσίασε» την καλοκαιρινή του άδεια, για να υπηρετήσει το κοινό καλό και είναι προς τιμήν του. Θέλω να εξάρω την προσπάθεια των γιατρών, διότι εμείς οι ασκούντες τη Διοίκηση πολλές φορές συγκρουόμαστε μαζί τους, για ζητήματα που πρέπει να συγκρουστούμε, αλλά πρέπει να είμαστε και αντικειμενικοί, άλλες τόσες φορές μας βγάζουν ασπροπρόσωπους διότι χειρίζονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και μάλιστα πολλές φορές που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές».

Όπως ανέφερε, ήδη μετέφερε το αίτημα στο υπουργείο και πιέζει για λύση, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα νεώτερο, έστω και την αποστολή επικουρικού ογκλολόγου, ώστε ο γιατρός να μπορέσει να πάρει την άδειά του.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό του ογκολόγου με μεταφορά γιατρού ανάλογης ειδικότητας από τη Λάρισας στο Βόλο, ο κ. Μακρής απάντησε ότι ήδη από τη Λάρισα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου ένας Ωτορινολαρυγγολόγος παλιότερα και μια Παιδίατρος πρόσφατα, με τις αντιδράσεις των γιατρών της γειτονικής πόλης και θα δει τις επόμενες ημέρες ξανά το ζήτημα, μήπως μπορέσει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Ανανέωση των επικουρικών
Ο κ. Μακρής υπογράμμισε ότι προσπάθεια και πρώτη προτεραιότητα της ΥΠΕ είναι να ανανεωθούν οι επικουρικοί γιατροί που λήγουν οι συμβάσεις τους, καθώς εργάζονται για έναν χρόνο. «Άλλωστε, έχω θέσει στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι προτεραιότητα της 5ης ΥΠΕ, είναι πρωτίστως η στελέχωση των Νοσοκομείων με γιατρούς καταρχήν και στη συνέχεια με όλα τα άλλα», ανέφερε.

Έκανε δε λόγο για το ορθολογικό που είναι να ξεπαγώσουν άμεσα οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών, καθώς οι κρίσεις και αξιολογήσεις έχουν γίνει 2-3 χρόνια πριν. Ήδη ανέφερε ότι το έθεσε ως αίτημα στον νέο υπουργό Υγείας, ενώ τόνισε ότι, για να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα – σε συνδυασμό με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών – θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρόσφατα ψηφίστηκε και δίνει τη δυνατότητα στον διοικητή της ΥΠΕ, σε συνεννόηση με τα Νοσοκομεία και εφόσον έχουν προϋπολογίσει τους αντίστοιχους πόρους, να μπορούν να προσλαμβάνουν το προσωπικό που θέλουν για τρία χρόνια.

«Ο νόμος πρόκειται να εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι, αλλά αν είχαμε αυτή τη δυνατότητα σήμερα, θα λύναμε μερικώς τα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτό το ζήτημα είναι το μείζον και όχι το οικονομικό, γιατί αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει σήμερα, υπάρχουν κίνδυνος μαρασμού του συστήματος», προειδοποίησε ο Λάζαρος Μακρής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.