Π. Σκοτινιώτης: Παράδειγμα ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος η ΔΕΥΑΜΒ

Ζήτησε να σταματήσει το παιχνίδι της χρεωκοπημένης Επιχείρησης

Ως παράδειγμα ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, χαρακτήρισε τη ΔΕΥΑΜΒ ο πρόεδρος της Επιχείρησης και δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ., που ενέκρινε τον ισολογισμό και απολογισμό του έτους 2013. Στην εισήγησή του ο Π. Σκοτινιώτης τόνισε ότι ο ισολογισμός και ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΜΒ είναι καθρέφτης της πραγματικής θέσης που βρίσκεται η Επιχείρηση και δίνουν απάντηση σε ορισμένα ΜΜΕ που μετέδιδαν ότι η Επιχείρηση έχει χρεοκοπήσει και ότι χρειάζεται νοικοκύρεμα και τόνισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο δήμαρχος ζήτησε να σταματήσει το παραμύθι της χρεωκοπημένης ΔΕΥΑΜΒ και επισήμανε ότι «έχει διασφαλισμένη υλοποίηση όλων των συμβάσεων έργων και προμηθειών έργων εξ ιδίων πόρων, έστω κι αν γίνουν σε 3 χρόνια». Η παρούσα διοίκηση θα παραδώσει υγιή την επιχείρηση, παρά τα προβλήματα, που υπάρχουν. Δεν περισσεύουν χρήματα γιατί έχουμε μπροστά μας ανοιχτά έργα, ενώ κάναμε κουμάντο για την αξιοποίηση πόρων του Jessica και αν η νέα Διοίκηση θέλει μπορεί να απαλλαγεί από συνοδά έργα της αντικατάστασης των δικτύων, που πρέπει να γίνουν εξ ιδίων πόρων, ανέφερε ο Π. Σκοτινιώτης.

Ο Π. Σκοτινιώτης εξήγησε ότι μέλημα της απελθούσας Διοίκησης ήταν να αυξήσει να διαθέσιμα για να αντιμετωπίσει όποια δυσκολία και αν παρουσιαστεί. «Αυτά από μια προσωρινή Διοίκηση που νοιάζεται για την πόλη. Η ΔΕΥΑΜΒ αποτελεί παράδειγμα ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος τόνισε ότι τα έσοδα κατά το 2013 ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2012 κατά 2 εκ. € και έφτασαν τα 16.73 εκ. €, ενώ οι πληρωμές ήταν 15.966.863,74 € και το ταμειακό διαθέσιμο 3,18 εκ. €.

Στα συμπεράσματα του απολογισμού, σε συνάρτηση με τον ισολογισμό, επισημαίνεται ότι οι εισπράξεις των τελών και δικαιωμάτων το 2013 κινήθηκαν σαν σύνολο σε ποσοστό 86% σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και με μείωση έναντι των εισπράξεων του 2012 κατά 15%. Αυτό προέρχεται από την μείωση του τιμολογίου των τελών και από την μειωμένη γενικά οικοδομική δραστηριότητα ωστόσο, υπάρχει ελάττωση της τάξεως του 94,5% από τα τέλη έργων και ομβρίων, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα πλέον έχουν καταργηθεί και εισπράττονται μόνο οφειλές των προηγούμενων ετών.

Όπως δείχνει στις απαιτήσεις του Ενεργητικού ο ισολογισμός, εξακολουθεί και την χρονιά αυτή να υπάρχει μεγάλο ύψος οφειλών, κυρίως των σχολείων, των Δημοτικών Ακινήτων, των σωφρονιστικών ιδρυμάτων κα. προς την ΔΕΥΑΜΒ, από τέλη και δικαιώματα ύδρευσης – αποχέτευσης, που φτάνει το ύψος των 5,5 εκ. €, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τις υπηρεσίες με διακανονισμούς λογαριασμών.

Στα Λοιπά Έσοδα, το έτος 2013 είχαμε αύξηση κατά 71% των εσόδων από παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για δεύτερη χρονιά λειτούργησε η είσπραξη εγγυήσεων από τους καταναλωτές.
Σε μέτρια επίπεδα κινήθηκαν οι απορροφήσεις επιχορηγήσεων από Κοινοτικούς κατά κύριο λόγο πόρους, οι οποίες το έτος 2013 απέφεραν 1,5 εκατομμύρια €. Διέφεραν κατά πολύ από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού (8,9 εκ. €), με αποτέλεσμα ο συνολικός προϋπολογισμός να εκτελεστεί συνολικά κατά 63%. Όμως σε σχέση με το έτος 2012 οι επιχορηγήσεις έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί.

Τα λειτουργικά έξοδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημείωσαν μια συνολική μείωση της τάξεως του 20%, ποσοστό το οποίο απορροφήθηκε για την δημιουργία έργων. Ειδικότερα σημαντική ήταν η συνολική μείωση της μισθοδοσίας κατά 14% (5,2 εκ. € το 2013 έναντι 6,1 εκ. € το 2012 και σε ποσοστό 49% έναντι του 2009), ενώ αντιθέτως οι δαπάνες στην ΔΕΗ για την κίνηση των αντλιοστασίων ανέβηκαν σαν σύνολο στα 2,5 εκ. Να σημειωθεί ότι στις 31.12.2013, όπως αποτυπώνεται και στον ισολογισμό υπήρχαν ανεξόφλητες τρέχουσες υποχρεώσεις σε Προμηθευτές ύψους 765.000,00€ έναντι του 1.158.000 € που ήταν το έτος 2012.

Οι επενδύσεις για έργα Ύδρευσης – Αποχέτευσης χρηματοδοτούμενα και μη, σαν σύνολο, κινήθηκαν πολύ ικανοποιητικά φθάνοντας τη χρονιά αυτή στα 3,8 εκ. € έναντι των 2,3 εκ. € του περασμένου έτους με ποσοστιαία αύξηση 69%.
Τέλος, σημειώνεται ότι, κατά τη χρήση του έτους 2013, εξυπηρετήθηκαν όλες οι δανειακές τοκοχρεωλυτικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, με πληρωμές 667.000 € χαμηλότερες κατά 53% έναντι των αντίστοιχων του περασμένου έτους (1,4 εκ. €), λόγω των ρυθμίσεων που αποφασίστηκαν από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.