Ρύπανση: Μετριάζεται αλλά παραμένει το πρόβλημα καύσης ξύλων

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Δεν συνέβαλε όσο θα έπρεπε η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μετριάζεται φέτος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, ωστόσο, το πρόβλημα καύσης ξύλων παραμένει, καθώς η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωση2ς του πετρελαίου δεν απέφερε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουν σημειωθεί μερικές υπερβάσεις του ορίου των 50 μgr/m3, ενώ την περασμένη Κυριακή ο σταθμός μέτρησης αέριας ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας χτύπησε «κόκκινο» με 130 μgr/m3!

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες στο Βόλο η ρύπανση κυμαίνεται στα περίπου 30 μgr/m3, που σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα δεν είναι επιβαρυμένη, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΤΕΕ Μαγνησίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων.

«Παρ’ όλο που φέτος η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει στα επίπεδα του 2011, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι το πρόβλημα εξακολουθεί. Αυτό αποδεικνύει, το γεγονός ότι το βασικό ζήτημα είναι η μείωση στο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού», επισήμανε ο δρ. Χρίστος Βλαχοκώστας, μέλος διδακτικού εργαστηριακού προσωπικού στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, επισκέπτης καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και β’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, εκ των εισηγητών της εκδήλωσης. Στην εισήγησή του παρουσίασε στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη από το 2012 ως τώρα, ωστόσο, τόνισε πως το πρόβλημα αφορά όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, το ξύλο αν και πιο φθηνό, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα αέρα των αστικών κέντρων, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα σε όλες να διαλύονται οι ρύποι που διαχέονται στην ατμόσφαιρα, με την ίδια δυνατότητα που θα υπήρχε σε χωριά. Επίσης συνέστησε σε όσους καίνε ξύλα να τα αποθηκεύουν ένα με δύο χρόνια μετά την κοπή, ώστε η υγρασία τους να πέσει στο 10% περίπου, υπογραμμίζοντας ότι όσοι καίνε χλωρά ξύλα με μεγάλο ποσοστό γρασίας, επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον, όσο και τον εσωτερικό χώρο των σπιτιών τους.

ΗΜΕΡΙΔΑΟ κ. Βλαχοκώστας πρότεινε τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος να γίνουν πιο οργανωμένα και συστηματικά και ανέφερε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που χρησιμοποιούν πολύ το ξύλο ως μέσο θέρμανσης, και που εφαρμόζουν το σύστημα περιοχών ελέγχου καύσης ξύλου.

Λίγες υπερβάσεις στο Βόλο
Ο σχετικά καλός καιρός και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, συνέβαλαν ώστε στο Βόλο να μην καταγράφονται υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων για πολλές ημέρες, αν και οι μετρήσεις είναι στο όριο, υποστήριξε ο Τμηματάρχης Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Μαγνησίας, Βάιος Μάγγος.

Όπως είπε, οι μετρήσεις αυτών των ημερών είναι στο όριο, δηλαδή γύρω στα 50 μgr/m3 και σε γενικές γραμμές η τάση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων είναι πτωτική. Μάλιστα παρουσίασε τις σημερινές μετρήσεις του σταθμού, σύμφωνα με τις οποίες η ρπυπανση κυμάνθηκε στο όριο των 50 μgr/m3

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας σήμερα διαθέτει ένα σταθμό μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων pm 10, ωστόσο, από την άνοιξη αναμένονται νέα μηχανήματα που θα μετρούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ρύπων, όπως το όζον, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου κλπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.