Σε εκκρεμότητα σχεδόν 2.000 δηλώσεις Βολιωτών

Προσοχή στον ΕΝΦΙΑ συστήνουν οι λογιστές

Σε εκκρεμότητα παραμένουν σχεδόν 2.000 δηλώσεις Βολιωτών, όπως δήλωσε στο Ράδιο-Ένα 102,5 ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.

Όπως ανέφερε, «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, όπως από προχθές μέχρι και το μεσημέρι σχεδόν, όπου παρουσιάστηκαν σε μεγάλο ποσοστό υποβολής των δηλώσεων προβλήματα, όπως ότι «πάγωνε» η εκκαθάριση. Έβγαινε ένα μήνυμα, ότι «ο μηχανισμός εκκαθάρισης δε λειτουργεί προσωρινά».

Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, «όλη αυτή η καθυστέρηση σπαταλά πολύ χρόνο. Άργησε να αρχίσει το ΤΑΞΙΣ, υπήρχαν προβλήματα με τις τράπεζες, τους παρακρατούμενους φόρους. Ακόμη και σήμερα οι γιατροί για παράδειγμα δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς μια σειρά από ταμεία όπως το Υπ. Εμπορικής Ναυτλίας δεν έχει στείλει τις βεβαιώσεις!

Υπάρχουν διάφορα θέματα που προκαλούν καθυστερήσεις.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, λήγει στις 14 Ιουλίου, ωστόσο φαίνεται ότι και πάλι τεχνικά, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Όπως τόνισε ο κ. Κεχαγιάς, «ο αριθμός των δηλώσεων που υποβάλλονται είναι σχετικά μικρός ενώ στη μεγαλύτερη ΔΟΥ του νομού, σε αυτή του Βόλου, έχουν υποβληθεί περίπου 58.500 δηλώσεις, από τη στιγμή που συνήθως υποβάλλονται άνω των 60.000 δηλώσεων. Άρα υπολείπονται περισσότερες από 1.500 με 2.000».

Οι πληρωμές
«Τα εκκαθαριστικά να μην τα περιμένουν από το ταχυδρομεία, αλλά από το λογιστή τους» δήλωσε ο κ. Κεχαγιάς, ενώ σημείωσε ότι όσοι καλούνται να πληρώσουν άνω των 300 ευρώ, θα πληρώσουν σε τρεις δόσεις, με την αρχή από το τέλος Ιουλίου, ενώ αν πληρώνουν κάτω των 300 ευρώ, τότε πληρώνουν σε μία δόση τον Αύγουστο.

Για τον ΕΝΦΙΑ
Τις επόμενες ημέρες εξάλλου, θα εκδοθεί και το νέο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων ο λεγόμενος ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει μια αντίφαση με το Ε9 και το νέο νόμο που υπολογίζει ο Φόρος Ακινήτων. Εμείς πάντα λέγαμε ότι το Ε9 δεν είναι ολοκληρωμένο έντυπο αλλά δεν εισακουστήκαμε. Μέχρι τέλος του μήνα είναι προσδιορισμένο να εκδοθεί» δήλωσε ο κ. Κεχαγιάς.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η διαδικασία προβλέπει ότι «θα βγει το εκκαθαριστικό θα πάει ο φορολογούμενος στο λογιστή του, θα πάρει το αντίγραφο για να δει πόσα και σε πόσες δόσεις θα πληρώσει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.