Σπεύδουν να χαρούν τη θάλασσα τα άτομα με αναπηρίες

Πρώτο μπάνιο χθες στον Άναυρο για τα μέλη του "Ιππόκαμπου"

Το πρώτο τους μπάνιο στην παραλία του Αναύρου απόλαυσαν χθες Σάββατο τα μέλη του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», έπειτα από συνεργασία με την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, η οποία ανέλαβε την μετακίνησή τους. Τα μέλη του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ» είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσουν το πρωτοποριακό σύστημα Seatrac, το οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα σε πολλές παραλίες τις χώρας μεταξύ αυτών και στου Αναύρου και δίνει την δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να εισέρχονται χωρίς καμιά βοήθεια και χωρίς να καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους στην θάλασσα προκειμένου να απολαύσουν το μπάνιο τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου “Ιππόκαμπος” “η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, πρέπει να αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά σημεία σχεδιασμού στην διαμόρφωση, κάθε οργανωμένης παραλίας. Τα καλοκαιρινά μπάνια προσφέρουν σε όλους χαρά, ψυχαγωγία αλλά και τον καλύτερο τρόπο εκγύμνασης.” Όπως επισημαίνεται “ιδιαίτερα για τα ΑμεΑ είναι ο ιδανικότερος τρόπος εκγύμνασης (η ευεργετική δράση του νερού βοηθά σε μεγάλο βαθμό), εφόσον όμως δεν επιβαρύνεται με τις δυσκολίες προσβασιμότητάς τους στις παραλίες.

Ήδη, όπου υπάρχουν οι ειδικοί διάδρομοι, ο ανάλογος εξοπλισμός αλλά κυρίως το μηχανοκίνητο Seatrac ( μια σπουδαία και καταχωρημένη πατέντα από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών), τα αποτελέσματα είναι θετικά. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρίες (σε όλες τις ηλικίες), μπορούν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.

Γι ́ αυτό και είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι προσπάθειες τοποθέτησης (κι ανάλογα η συντήρησή τους), σε όλες τις οργανωμένες παραλίες, όχι από φιλανθρωπία αλλά γιατί αποτελεί δικαίωμα όλων των ατόμων που ανήκουν σε μια πολιτισμένη χώρα. Αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να γίνουν οι παραλίες προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία, καθώς η θάλασσα είναι κοινό αγαθό.

Η παραλία δεν πρέπει να είναι προνομιούχα περιοχή για κάποιους. Η θάλασσα είναι κοινό αγαθό και είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να την απολαμβάνει κατά τον τρόπο που δίνατε. Αυτό σημαίνει πρακτικά και ουσιαστικά, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη των παραλιών είτε είναι δήμοι, είτε είναι ξενοδοχεία που έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, θα πρέπει να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα. Τα μηχανήματα που τοποθετούνται τελευταία είναι ένας μηχανισμός εύχρηστος και σημαντικός, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα μέλη του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» σε αναμνηστική φωτογραφία στον Άναυρο.
Τα μέλη του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» σε αναμνηστική φωτογραφία στον Άναυρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.