Στη Βουλή το θέμα των εμβολίων που ανέδειξε το magnesianews.gr

Από το βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο

Να επισπευστεί η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ζητά από τον Υπ. Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, μετά από ρεπορτάζ του masgnesianews.gr, στο οποίο αναφέρονταν ότι Βολιώτες γονείς πληρώνουν τα εμβόλια των παιδιών τους, αξίας ακόμη και άνω των 100 ευρώ, από την τσέπη τους…

Όπως αναφέρεται, “ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, διαβιβάζει, ως αναφορά το ρεπορτάζ του ιστότοπου Magnesianews.gr (5.9.2014), σύμφωνα με το οποίο δεν έχει συσταθεί εδώ κι έναν χρόνο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού που είναι υπεύθυνη για την ένταξη των νέου τύπου εμβολίων στο Πρόγραμμα Εμβολιασμού, όπως αυτό για την μηνιγγίτιδα τύπου Β, με αποτέλεσμα πολλά σημαντικά εμβόλια να μην περιλαμβάνονται στην Θετική Λίστα Φαρμάκων και άρα να μην καλύπτονται κοστολογικά από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επειδή, πολλοί ασφαλισμένοι της Μαγνησίας, κυρίως γονείς, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης, εκ των πραγμάτων αδυνατούν να επιβαρύνονται οι ίδιοι με το υψηλό κόστος των υποχρεωτικών παιδικών εμβολίων, που ξεπερνά τα 100 ευρώ, με αποτέλεσμα συνεχώς να αναβάλλουν ή να ακυρώνουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, τα οποία κινδυνεύουν να παρουσιάσουν προβλήματα στην υγεία τους, παρακαλείται ο κ. Υπουργός να εξετάσει ουσιαστικά την παρούσα αναφορά.

Το ρεπορτάζ (το οποίο εστάλη στον αρμόδιο υπουργό), ανέφερε τα εξής:

“Απ΄ την τσέπη του ασφαλισμένου
εμβόλια αξίας άνω των 100 ευρώ!”

Σε δεινή οικονομική κατάσταση Βολιώτες γονείς. Δεν έχει συσταθεί εδώ και ένα χρόνο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού!

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται εκ των πραγμάτων λόγω της κρίσης και της ανεργίας, τα τελευταία χρόνια, πολλά νοικοκυριά της πόλης μας… Ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να γίνεται ακόμη δυσκολότερη ειδικά για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία χρήζουν εμβολιασμού και επισκέψεων σε παιδιάτρους για την παροχή διαφόρων προληπτικών αλλά και φαρμακευτικών αγωγών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ ο εμβολιασμός κρίνεται ιατρικά υποχρεωτικός για την αντιμετώπιση μιας σειράς ασθενειών, δυστυχώς, η «λίστα» δεν περιλαμβάνει κάποια, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άκρως σημαντικά, όπως για την μηνιγγίτιδα τύπου Β. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει περιληφθεί το συγκεκριμένο τουλάχιστον εμβόλιο, είναι ότι εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει συνεδριάσει η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του magnesianews.gr μετά από επισημάνσεις αναγνωστών, αν και συστάθηκε σε σώμα η νέα Εθνική επιτροπή Εμβολιασμού, μετά από τη λήξη της θητείας της προηγούμενης τον Σεπτέμβριο του 2013, οδηγούμαστε πιθανόν σε επανάληψη της διαδικασίας , καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος , Βολιώτης ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, δεν ανέλαβε καθήκοντα.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση δημιούργησε πρόβλημα, στην επικαιροποίηση και προσαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ στερεί ταυτόχρονα από τους πολίτες νέα εμβόλια τα οποία έχουν λάβει την έγκριση του ΕΟΦ.
Όπως είναι γνωστό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είναι υπεύθυνη για την ένταξη των νέου τύπου εμβολίων στο Πρόγραμμα Εμβολιασμού, καθώς εξετάζει τις υποβληθείσες προτάσεις, γνωμοδοτεί και εισάγει στην λίστα τα νέα σκευάσματα. Αυτό έχει ως συνέπεια την ένταξη των νέων εμβολίων στη Θετική Λίστα Φαρμάκων, άρα την κάλυψη του κόστους τους από τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Για τη Μηνιγγίτιδα
Για τα παιδιά, με τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή της συντριπτικής πλειοψηφίας συμπολιτών παιδιάτρων, υπάρχει για την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας, το ήδη εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ το εμβόλιο Bexsero (κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β), που ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Προς το παρόν, το κόστος του (115,70 ευρώ) δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η χορήγησή του στα βρέφη περιλαμβάνει τρεις δόσεις και μία αναμνηστική, ενώ στα παιδιά και τους ενήλικες, δύο συν μια δόση. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι για τουλάχιστον δύο επαναληπτικά εμβόλια μαζί με την αμοιβή του παιδιάτρου, το κόστος για την οικογένεια με ένα παιδί, είναι 270- 300 ευρώ!

Να παρέμβουν οι βουλευτές
Οι συμπολίτες, θέτουν το θέμα υπόψιν και των τοπικών βουλευτών, ζητώντας να παρέμβουν προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε να συσταθεί και να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή, καθώς η συνεχής παράταση ή ακύρωση των εμβολισμών λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, φοβούνται να μην επιφέρει προβλήματα στην υγεία των παιδιών τους…
Η.Κ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.