Στον Βόλο η 6ης Πανελλήνια συνάντηση αποφοίτων Παιδοπόλεων

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» , στην Αγριά Βόλου

Σήμερα Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 , στις 7.00 το απόγευμα έφτασε η στιγμή όπου Απόφοιτοι Παιδοπόλεων , που διαμένουν όπου της Ελλάδας , ακόμη και χωρών του εξωτερικού , θα συναντηθούν στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» , στην Αγριά του Βόλου.

Πλέον των τριακοσίων αποφοίτων με τις οικογένειές τους αναμένονται στον Βόλο.

Γνώριμος ο χώρος για τους περισσότερους , τόσο από την διαμονή τους κάποια παλαιότερα χρόνια , όσον και από παλαιότερες συναντήσεις για άλλους , που διέμεναν σε Παιδοπόλεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Αναμένονται να καταφτάσουν στο Βόλο περί τους τριακόσιους Απόφοιτους, συνοδευόμενοι οι περισσότεροι από μέλη της οικογένειάς τους , από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Απόφοιτοι που πλέον διαμένουν στην Αμερική , στην Αυστραλία , στην Γερμανία και από πολλά μέρη της Ελλάδας καταφθάνουν στη Μαγνησία.
Πολλοί από αυτούς συνδυάζουν το αντάμωμα με τους παλιούς τους φίλους , με ολιγοήμερες διακοπές στην Μαγνησία.

Από το 2001 πραγματοποιούνται συναντήσεις των αποφοίτων των Παιδοπόλεων. Στόχος των συναντήσεων είναι οι άνθρωποι αυτοί , που κατά τη παιδική τους ηλικία φιλοξενήθηκαν στα 54 Ιδρύματα και μοιράστηκαν κοινή ανατροφή και φροντίδα, να ξαναβρίσκονται για να μοιράζονται τη χαρά των σχέσεων που τότε δημιουργήθηκαν μεταξύ τους και άντεξαν στο χρόνο και στην απόσταση.

Το 2001 , με πρωτοβουλία της «ψυχής» και μόνιμης προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων , Πάτρας Τσακίρη –Χατζηαγγέλου , πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» στην Αγριά.
Οι απόφοιτοι βρέθηκαν πραγματικά προ μεγάλων εκπληκτικών απροόπτων αλλά και πολύ συγκινητικών και συναισθηματικών στιγμών! Και τούτο γιατί συνάντησαν και αντίκρισαν απέναντί τους πρόσωπα, συντρόφους, φίλους και φίλες, συμμαθητές και συμμαθήτριες από τα παλιά, μετά από 40, 45 και 50 ακόμη χρόνια!

Οι απόφοιτοι των Παιδοπόλεων στην συνάντησης του 2001 και αργότερα του 2003 πάλι στο Βόλο , επικοινώνησαν με φίλους, ορισμένους απ’ τους οποίους είχαν να συναντήσουν ακόμα τότε που είχαν χωρίσει το 1950, σε ηλικία 10 ετών (Παιδόπολη Λάρισας), με άλλους την ηλικία των 14 ετών, το 1954 (Παιδόπολη Φιλιππιάδας) και με άλλους το 1960, είκοσι ετών περίπου (Παιδόπολη Αγίου Δημητρίου και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης).

Χαρακτηριστικά από εκείνη την συνάντηση αναφέρει ο απόφοιτος Αθανάσιος Καλούσης , σήμερα Γυμνασιάρχης – Φυσικής Αγωγής στο Άργος:
«…Χωρίσαμε δηλαδή αμούστακα παλικάρια και συναντηθήκαμε πάλι για 1η φορά, άλλοι στην ηλικία των 40 ετών, άλλοι των 50 και άλλοι των 60, 65 ακόμη και 70 ετών, γονείς πλέον με μεγάλα παιδιά, αλλά και γιαγιάδες ή παππούδες με εγγόνια και κάτασπρα μαλλιά….!»

και συνεχίζει «…Εμένα προσωπικά με πλησίασε ένας κύριος και με ρώτησε: Μήπως ήσασταν στην ομάδα της κυρίας Μπάλλα Γεωργίας, στην Παιδόπολη Λάρισας «Απόστολος Παύλος» κοντά στη Γιάννουλη; Τον κοιτάζω απορώντας και έκπληκτος αλλά και χαρούμενος, αφού άρχισα σιγά-σιγά να τον φέρνω στο νου μου και να τον προσδιορίζω πλέον με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και γενικά το σωματότυπό του. Τη συνέχεια βέβαια μπορείτε να την μαντέψετε. Πέσαμε ο ένας επάνω στον άλλο, αγκαλιστήκαμε, φιληθήκαμε και μείναμε κολλημένοι για λίγο σφιχτά, γιατί θέλαμε να γιορτάσουμε έτσι τη μεγάλη στιγμή της συνάντησης μετά από 50 ολόκληρα χρόνια».

Οι συναντήσεις των αποφοίτων των Παιδοπόλεων συνεχιστήκαν και το 2005 αλλά και το καλοκαίρι του 2007, τότε που αποφασίστηκε και η ίδρυση του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων.

Η προηγούμενη , 5ης Πανελλήνια Συνάντηση Αποφοίτων Παιδοπόλεων,
πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Μακρινίτσας , το Σάββατο 17 Ιουλίου 2010.
Μόλις είχε ξεσπάσει στη χώρα μας η οικονομική κρίση , που δεν άφησε ανεπηρέαστη και την συνάντηση. Τότε ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν αρκετά περιορισμένος. Θα μας μείνει όμως αξέχαστο , τόσο κάποιοι συμμετέχοντες που δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας , όσον και η φιλοξενία της τότε Κοινοτικής Αρχής και των επαγγελματιών της Μακρινίτσας.

Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν ως βασικό στόχο το αντάμωμα και την επανασύνδεση των αποφοίτων των Παιδοπόλεων. Στο πρόγραμμα τους συμπεριλάμβαναν εκδρομές, συναντήσεις στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» και διασκέδαση (φαγητό, χορός). Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ενισχύθηκε η προσδοκία δημιουργίας ενός συλλόγου , ξεκίνησε η καταγραφή των μελών του δημιουργήθηκαν νέοι δεσμοί και καταγράφηκαν σκέψεις και προτάσεις για την λειτουργία του.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων , ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 2007 και έκτοτε έχει μια αξιόλογη πορεία στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, υλοποιώντας τους ιδρυτικούς του σκοπούς.

Σκοπός της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Αποφοίτων Παιδοπόλεων που θα γίνει, μετά από απαίτηση των Αποφοίτων στον χώρο της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» , στην Αγριά Βόλου , το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 , εκτός από την ενίσχυση των σχέσεων που δημιουργήθηκαν και άντεξαν στο χρόνο έως σήμερα, είναι το περαιτέρω άνοιγμα του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Ειδικότερα οι πολύτιμες εμπειρίες, η αυτοοργάνωση και η δύναμη της ψυχής που επέδειξαν οι αποφοίτων των Παιδοπόλεων στα δύσκολα χρόνια της παραμονής τους στις Παιδοπόλεις ολόκληρης της Ελλάδος, αποτελούν σήμερα ένα ζωντανό παράδειγμα για την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Οι απόφοιτοι των Παιδοπόλεων μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μεταφέροντας στην τοπική κοινωνία και τη νεολαία της περιοχής μας , μηνύματα για την ομάδα, την αξία της ζωής και τη δύναμη της ψυχής.
Η κεντρική ιδέα των δράσεων που αφορούν την 6η Συνάντηση Αποφοίτων Παιδοπόλεων είναι η ανταλλαγή εμπειριών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσα από την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη, την θέληση, τη δύναμη, την συνεργασία και την αλληλοβοήθεια.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων , που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» στην Αγριά, κατόπιν θετικής αντιμετώπισης από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος , έχει φροντίσει και την οργάνωση της 6ης Συνάντησης με κάθε λεπτομέρεια , έτσι ώστε οι Απόφοιτοι που θα φτάσουν στην περιοχή μας από πολλές χώρες του κόσμου και από όλη την Ελλάδα , να ζήσουν ξεχωριστές στιγμές και να επιστρέψουν στα σπίτια τους γεμάτοι θετικές εντυπώσεις από τον τόπο μας.

Οι Αρχές του τόπου μας , διευκόλυναν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε ότι αφορά την αρτιότερη και αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση της συνάντησης και εκπρόσωποί τους θα παραστούν στην συγκέντρωση προκειμένου να απευθύνουν χαιρετισμό εκ μέρους των κατοίκων της Μαγνησίας , οι οποίοι με εξαιρετικά συναισθήματα ενθυμούνται παλιούς συμμαθητές και φίλους τους Παιδοπολίτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.